Werken bij de gemeente? Dit zijn de beste opleidingen!

Wil jij graag werken bij de gemeente? De gemeente is een werkgever die op zowel persoonlijk- als professioneel vlak veel te bieden heeft. Er werken niet voor niets maar liefst 500.000 mensen in de publieke sector. Een baan als professional bij de gemeente biedt veel uitdaging voor jezelf én geeft je de mogelijkheid om de samenleving een stukje beter kunt maken. In dit artikel lees je meer over hoe het is om bij de gemeente te werken, welke functies je binnen de gemeente kunt uitoefenen en welke opleiding je kunt volgen om aan de slag te gaan bij de gemeente.

Waarom werken bij de gemeente?

De meest belangrijke reden waarom je zou moeten willen werken bij de gemeente is omdat je iets bij kunt dragen aan de maatschappij. Je doet werk wat invloed heeft op het dagelijks leven van veel burgers. Zo kun je invloed hebben op de manier waarop zij zorg ontvangen, hoe kinderen onderwijs ontvangen of hoe ze wonen. Daarnaast is de gemeente een werkgever die persoonlijke en professionele ontwikkeling erg belangrijk vindt. Er zijn diverse mogelijkheden op het gebied van opleidingen, cursussen, coaching, workshops en persoonlijke ontwikkeling.

Verder werk je binnen een gemeente met collega’s van alle leeftijden, niveaus en met diverse achtergronden. Als laatste is er bij de gemeente volop de kans om jouw ideeën te delen. Omdat gemeentes continu in beweging zijn en meegaan met de veranderingen in de maatschappij staan ze open voor nieuwe werkwijzen en willen ze graag zo efficiënt mogelijk werken. Jouw kennis en ideeën kunnen hierbij een grote rol spelen.

werken gemeente

De verschillende functies binnen een gemeente

Binnen de gemeente zijn er diverse functies die je kunt uitoefenen. Er zijn functies op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu, automatisering/ICT maar ook op het bied van Sociale zaken/werkgelegenheid. Binnen Sociale zaken/werkgelegenheid bestaan onder andere deze functies:

  • Wmo Consulent (benieuwd wat een Wmo consulent precies doet? Je leest het hier)
  • Schuldhulpverlener (lees hier meer over de werkzaamheden van een schuldhulpverlener)
  • Jeugdconsulent
  • Consulent werk en inkomen
  • Inkomensconsulent
  • Budgetcoach
  • Werkcoach
  • Backoffice medewerker
  • KCC medewerker

Om uiteindelijk aan het werk te gaan bij een gemeente kun je op zoek gaan naar openstaande vacatures of kun je een open sollicitatie indienen bij de gemeente naar voorkeur. Bij Kenniscentrum Sociaal Domein helpen wij je graag om jouw droombaan te vinden. Bekijk hier de openstaande vacatures. Daarnaast kun je op Gemeentebanen.nl openstaande vacatures vinden van gemeentes door heel Nederland in allerlei verschillende vakgebieden.

Omscholen en werken bij de gemeente met een mbo opleiding

Wil jij gaan werken bij de gemeente? Er zijn verschillende mogelijkheden om je te laten omscholen op zowel mbo- als hbo-niveau. Op mbo niveau kun je bij Kenniscentrum Sociaal Domein een opleiding volgen tot Backoffice medewerker Wmo/Jeugd of KCC medewerker Sociaal Domein.

Opleiding Backoffice medewerker Wmo/Jeugd

Als Backoffice medewerker ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van allerhande administratieve taken. Daarbij ondersteun jij de teams die werkzaam zijn binnen Wmo en Jeugdwet.  Je weet de geïndiceerde zorg van klantmanagers te verwerken omtrent de Wmo en Jeugdzorg en daarnaast weet jij de werkzaamheden op te pakken van de beschikking tot aan de beëindiging beschikking. Tijdens de opleiding leer je alles over de doelgroepen waarmee je te maken krijgt, de relevante wet- en regelgeving, indicatiestelling, applicaties en nog veel meer.

Opleiding KCC medewerker Sociaal Domein

Als KCC medewerker Sociaal Domein informeer je de burger op het gebied van de Wmo, Participatiewet en Jeugdwet. Daarbij ben jij vaak het eerste aanspreekpunt waarbij je tijdens een telefoongesprek achterhaalt waar de behoefte van de burger ligt. Om een goede inschatting te kunnen maken moet je over een brede kennis van wet- en regelgeving en communicatie technieken beschikken. Met onze opleiding leiden wij je op tot professionele Frontoffice/KCC medewerker Sociaal Domein.

Omscholen en werken bij de gemeente met een hbo opleiding

Ook met een hbo opleiding heb je genoeg mogelijkheden om bij een gemeente aan de slag te gaan. Bij Kenniscentrum Sociaal Domein bieden wij onder andere de basisopleiding Wmo Consulent 2.0 en de opleiding Inkomensconsulent aan op hbo-niveau.

Basisopleiding Wmo consulent 2.0

Een Wmo consulent verwerkt namens de gemeente de aanvragen voor de Wmo. Van een Wmo consulent wordt veel verwacht; als Wmo consulent ben jij de regisseur, oftewel de verbinder. Het is dan ook belangrijk dat je over de juiste kennis beschikt. Jouw doel is om op basis van het keukentafelgesprek te beoordelen welke gevolgen de cliënt van zijn of haar beperkingen ondervindt. Met de basisopleiding Wmo consulent 2.0 ontwikkel jij alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt als bekwame Wmo consulent.

Opleiding Inkomensconsulent

Een Inkomensconsulent bekijkt het inkomen van mensen en brengt in kaart of zij recht hebben op een uitkering. Ook helpt de inkomensconsulent bij het bepalen op welke andere voorzieningen mensen recht kunnen hebben. Als mensen geen werk hebben, bepaalt de inkomensconsulent of zij recht hebben op een uitkering en wat de hoogte van deze uitkering is. Tijdens de opleiding Inkomensconsulent leer je alles over het vak. De benodigde theorie, zoals de Participatiewet, voorliggende voorzieningen en de Wet maatschappelijke ondersteuning komen aan bod.