Duurzame inzetbaarheid: belangrijker dan ooit voor het Sociaal Domein
Duurzame inzetbaarheid is voor gemeentes op dit moment belangrijker dan ooit. Door in te zetten op de duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van professionals, kunnen gemeentes de klappen van de krappe arbeidsmarkt en toenemende vergrijzing deels opvangen. Het feit dat de komende jaren een groot aantal ambtenaren met pensioen gaat, maakt dit voor gemeentes des te belangrijker.
Ook is het gezond houden van de professionals binnen de eigen organisatie, het verhogen van het werkplezier en het terugbrengen van werkdruk een belangrijk aandachtspunt voor gemeentes. Door in te zetten op duurzame inzetbaarheid zijn werknemers gezonder, productiever en gemotiveerder (SER). Om gemeentes hierbij te helpen, hebben we bij Kenniscentrum Sociaal Domein duurzame inzetbaarheidstrajecten en andere unieke oplossingen ontwikkeld, gebaseerd op onze Toekomstgerichte Organisatiestrategie . We vertellen je er graag meer over.
Hoe doet jouw organisatie het op dit moment op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Ontdek het met onze gratis Quickscan!
Het belang van duurzame inzetbaarheid in het Sociaal Domein
Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende vergrijzing hebben steeds meer gemeentes moeite met het aantrekken en behouden van goed personeel. Actief werken aan duurzame inzetbaarheid biedt mogelijk een deel van de oplossing (Binnenlands Bestuur).
Duurzame inzetbaarheid gaat over de juiste match tussen mens en organisatie, nu én in de toekomst. De wereld en het Sociale Domein veranderen snel. Het is dan ook cruciaal om hier als gemeente op in te spelen en mee te veranderen. Toekomstbestendige organisaties hebben vitale medewerkers nodig die kunnen meebewegen met veranderingen en zich actief blijven ontwikkelen. Juist in het Sociaal Domein.
Met onze initiatieven rondom duurzame inzetbaarheid, helpen wij gemeentes de volgende risico’s te voorkomen:
- Meer verzuim en verloop: Ambtenaren kunnen hun werkzaamheden pas goed doen als ze fysiek en mentaal gezond zijn. Voorkom hoge kosten door verzuim en verloop door ontevredenheid: investeer nu in de ontwikkeling, scholing én gezondheid van de mensen in jouw organisatie.
- Steeds meer moeite om vacatures te vervullen: De arbeidsmarkt is krap. In nagenoeg alle branches is er een tekort aan mensen. Zo ook in jouw organisatie. Zorg ervoor dat je een aantrekkelijke werkgever bent, die mensen aan zich bindt. Kenniscentrum Sociaal Domein helpt je daar graag bij.
- Lagere productiviteit, meer fouten, klachten van inwoners en meer boetes: Professionals die fysiek of mentaal ongezond zijn, die minder werkgeluk en meer werkdruk ervaren, of die simpelweg niet over voldoende kennis en kunde beschikken zijn minder productief. Ze maken sneller fouten, maken minder snel keuzes, nemen minder de tijd voor gesprekken met inwoners en bieden niet altijd de juiste oplossingen aan. Dit leidt tot klachten, langere wachttijden waardoor de gemeente niet aan de wettelijke eisen kan voldoen en soms zelfs tot boetes. Het is dan ook erg belangrijk om als gemeente actief te werken aan de duurzame inzetbaarheid van de mensen in je organisatie.
Veranderende taken, competenties en kennis
Doordat gemeenten steeds meer taken toegewezen krijgen, wordt er van de mensen binnen gemeenten steeds meer gevraagd. Professionals binnen de organisatie moeten kunnen bijblijven met de veranderende taken, competenties en kennis die het werk van hun vraagt. Ook op het gebied van veranderende wet- en regelgeving is het belangrijk dat ambtenaren bijblijven met de actualiteiten, zodat de gemeente altijd voldoet aan de geldende wet- en regelgeving en hier actief beleid op kan voeren dat de dienstverlening ten goede komt.
Hierbij kun je denken aan ontwikkelingen op het gebied van de AVG, Participatiewet of bijvoorbeeld de Omgevingswet. Je kunt er als gemeente tegenwoordig helaas niet altijd op (blijven) rekenen dat je professionals met deze kennis kunt aannemen of extern in kunt huren; het opleiden van de eigen ambtenaren is daarom van groot belang. Zeker met oog op de toekomst.
Help professionals zich ontwikkelen en houd ze binnen de organisatie
Het (bij)scholen van de mensen in de organisatie is een belangrijke manier om de kennis en vaardigheden van ambtenaren op peil te houden of te versterken, zeker nu het steeds lastiger wordt om ervaren, deskundige professionals aan te trekken. Door als organisatie zelf je mensen te helpen ontwikkelen, houd je ze gemakkelijker binnenboord. Bij gemeenten is de belangrijkste reden van uitstroom van jongeren namelijk een gebrek aan carrièreperspectief en doorgroeimogelijkheden (Binnenlands Bestuur).
Door in te zetten op scholing, loopbaanbegeleiding en coaching, kun je als gemeentelijke organisatie dat perspectief en die mogelijkheden verbeteren om jongere professionals binnen de organisatie te houden. Organisaties die actief werken aan de ontwikkeling van werknemers gezien als aantrekkelijkere werkgevers, wat erg belangrijk is gelet op de grote strijd om talent op de arbeidsmarkt.
Tot slot kun je als gemeente scholing en begeleiding inzetten om oudere ambtenaren duurzaam inzetbaar te houden. Bijvoorbeeld door hen scholing aan te bieden op het gebied van digitale vaardigheden, technische ontwikkelingen of hen bij te scholen over actuele onderwerpen en vraagstukken.
Onze oplossingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid
- Loopbaanbegeleiding
- Coaching
- Persoonlijke ontwikkeltrajecten voor professionals
- Opleidingen en trainingen
- Inservice-traject
Een traject op maat voor iedere professional
Bij Kenniscentrum Sociaal Domein begrijpen we: iedere professional is uniek. Daarom bieden we iedere professional een ontwikkeltraject op maat aan. Zo’n traject kan bestaan uit loopbaanbegeleiding, coaching of bijvoorbeeld het volgen van scholing. Je kunt als gemeente kiezen voor een volledig ontwikkeltraject voor iedere professional, maar ook voor losse onderdelen gaan (en bijvoorbeeld alleen kiezen voor loopbaanbegeleiding of scholing).
Daarmee vergroten we de kennis en kunde van professionals in het Sociaal Domein en zorgen we voor voldoende arbeidsperspectief en -mobiliteit in onze sector. We helpen professionals mee te bewegen met de veranderende wereld, te groeien in hun expertise en hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Zo werken we samen aan een toekomstbestendig Sociaal Domein.
Regelmatig updates & inzichten ontvangen?
Samenwerken met Kenniscentrum Sociaal Domein
- Jarenlange ervaring in het gehele Sociaal Domein;
- Een vast aanspreekpunt voor jouw organisatie;
- Inzet van experts op het gebied van professionele en persoonlijke ontwikkeling, loopbaanbegeleiding, coaching en teamontwikkeling binnen het Sociaal Domein;
- Werken volgens een integrale aanpak met de Toekomstgerichte Organisatiestrategie;
- Een deskundige partner met een frisse blik die met je meedenkt over verbeteringen.