Inservice-traject

Lastig hè, die ervaren Wmo consulent vinden? Consulenten met de juiste ervaring, competenties, kennis en vaardigheden lijken wel onvindbaar. Het aantal openstaande vacatures voor Wmo consulenten is dan ook aanzienlijk hoog. Gelukkig hebben wij hiervoor de oplossing: het inservice-traject. Een duurzame oplossing voor het vinden, boeien en binden van Wmo consulenten.

Voor wie?

Het inservice-traject is ontwikkeld voor gemeenten die op zoek zijn naar Wmo consulenten, maar moeite ervaren om de geschikte professional te vinden. Het inservice-traject biedt hierin de uitkomst voor de instroom van Wmo consulenten.

Wat is het inservice-traject?

Het inservice-traject is een traject van 9 maanden waarbij de inservice-kandidaat werken en leren met elkaar combineert. De kandidaat doet praktijkervaring op bij een gemeente en volgt daarnaast scholing bij Kenniscentrum Sociaal Domein. Op deze manier wordt de kandidaat opgeleid tot volwaardige Wmo consulent binnen het Sociaal Domein. Ook leert de kandidaat alle ins en outs over het moderne werken, Jeugdzorg, Participatiewet en Schuldhulpverlening. Gedurende het traject krijgt de kandidaat begeleiding van een van onze mentoren. Waar detachering een tijdelijke oplossing is, biedt het inservice-traject een duurzame oplossing voor zowel de kandidaat als de gemeente. Het traject zorgt voor een instroom van Wmo consulenten waarbij naar de toekomst gekeken wordt en gebouwd wordt aan het team en daarmee de organisatie.

 

Werken

De inservice-kandidaat doet gedurende het traject 3 tot 4 dagen per week praktijkervaring op bij jouw gemeente. De opgedane kennis kan de kandidaat op deze manier direct toepassen in de praktijk. Hierdoor is de kandidaat in staat om na het afronden van het traject direct bij jouw gemeente aan de slag te gaan als Wmo consulent.

Leren

Naast de praktijkdagen volgt de kandidaat gemiddeld een keer per week scholing bij Kenniscentrum Sociaal Domein. Zo volgt de kandidaat onze opleiding Wmo Consulent 2.0. Met deze praktijkgerichte opleiding ontwikkelt de kandidaat alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt als bekwame Wmo consulent. De kandidaat wordt zo opgeleid tot volwaardige Wmo consulent. Echter is er ook aandacht voor andere gebieden binnen het Sociaal Domein zoals Jeugdzorg, Participatiewet en Schuldhulpverlening. Daarnaast is het moderne werken en de persoonlijke ontwikkeling in het scholingsprogramma meegenomen.

Begeleiding

Tijdens het inservice-traject krijgt de kandidaat een mentor toegewezen van Kenniscentrum Sociaal Domein, die hem/haar 9 maanden begeleidt. Samen met de mentor wordt er een persoonlijk ontwikkeltraject vastgesteld. Daarnaast is de mentor gedurende het traject aanspreekpunt voor de kandidaat. Hierdoor wordt de kandidaat on-the-job getraind en versterkt het werken en leren elkaar enorm.

De voordelen

  • De kandidaat wordt specifiek voor jouw organisatie geworven
  • Binnen 9 maanden heb jij een goed geschoolde professional met een integrale blik op het sociaal domein én werkervaring bij jouw gemeente in dienst
  • Als gemeente betaal je alleen de gewerkte uren (24-32 per week), de scholingsdagen zijn voor onze rekening
  • Gunstige tariefstelling, je bespaart de kosten van dure inhuur
  • Duurzame oplossing voor capaciteitsproblemen, waarmee je toekomstige medewerkers boeit en bindt aan jouw organisatie

De ervaring van gemeente Zeist

Ben je benieuwd wat de gemeente Zeist en de inservice-kandidaten vinden van het inservice-traject? Bekijk dan de onderstaande video.

https://vimeo.com/716304450

 

Het programma

Het opleidingsprogramma is een allroundprogramma waarbij de kandidaat niet alleen vakinhoudelijk opgeleid wordt, maar ook op persoonlijk vlak. Het opleidingsprogramma isbgrofweg opgedeeld in drie onderdelen:

Complete opleiding tot Wmo Consulent 2.0. (0-3 maand)
Tijdens deze uitgebreide opleiding komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod: intervisie, regelgeving, keukentafelgesprekken, claimvoorkomend communiceren, verkenning van ziektebeelden en beperkingen (zowel somatisch als psychiatrisch), indicatiestelling huishoudelijke ondersteuning, woningaanpassingen, begeleiding en vervoer, de vereisten van een goede rapportage en signalering en melding van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Overige deelgebieden van het Sociaal Domein (4-6 maand)

  • Jeugdwet (driedaagse training)
  • Schuldhulpverlening (tweedaagse training)
  • Participatiewet (basistraining)
  • Suite4Zorg (basis systeem training)

Persoonlijke ontwikkeling (7-9 maand)

  • Weerbaarheidstraining (omgaan met agressie)
  • Training persoonlijk leiderschap
  • Aanwezigheid Nationale Bijscholingsdag

Behoefte aan een advies op maat? Onze adviseur Vera Kollen kan samen met jouw organisatie het maatwerk-programma invullen. Bel of mail haar gerust via: 085 303 06 21 of vera@kenniscentrumsociaaldomein.nl.