Toekomstgerichte Organisatiestrategie
Een integrale aanpak voor de uitdagingen van het Sociaal Domein
Het Sociaal Domein is aan verandering onderhevig. Bij Kenniscentrum Sociaal Domein zien we in ons werk bij gemeenten dat er steeds meer veranderingen zijn die voor gemeentes lastig zijn om op te lossen, of waaraan zij zich lastig kunnen aanpassen. Eén van die veranderingen is de toenemende problemen bij het vinden en behouden van deskundig personeel. Nieuwe generaties werkenden kijken bijvoorbeeld anders naar het werk dan de oudere generaties. Ook zien we dat veranderende wet- en regelgeving, de beperking van gemeentelijke budgetten en het tijdig verwerken van aanvragen voor indicaties grote uitdagingen vormen.
Gemeentes kunnen deze uitdagingen soms maar lastig het hoofd bieden. Dit kan zijn omdat er binnen de organisatie onvoldoende expertise over specifieke onderwerpen is, maar ook bijvoorbeeld doordat er onvoldoende draagvlak, capaciteit, ruimte of budget voor is. Herken je dit probleem vanuit jouw eigen organisatie? Dan biedt onze Toekomstgerichte Organisatiestrategie uitkomst.
Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?
De uitdagingen van het Sociaal Domein
Het blijven boeien en laten groeien van mensen om hen binnen de organisatie te behouden, wordt de komende jaren een cruciale uitdaging voor gemeentes. De uitvoering van het Sociaal Domein staat op knappen (Divosa) en burgers zullen het tekort aan gemeenteambtenaren gaan merken als we niet snel ingrijpen (Binnenlands Bestuur). Om deze problemen aan te pakken het Sociaal Domein te versterken, hebben we de Toekomstgerichte Organisatiestrategie ontwikkeld.
Met deze strategie helpen wij gemeentes de veranderingen aan te brengen die nodig zijn om de druk op de gemeente, professionals en dienstverlening te verlagen. Zo brengen we rust en ruimte terug in de organisatie en kan de focus verschuiven van brandjes blussen in het nu, naar een gezonde, vitale leefomgeving voor inwoners van vandaag en morgen. Samen werken we aan Sterker Sociaal Domein!
De huidige stand van zaken in het Sociaal Domein:
- Het tekort aan gemeenteambtenaren groeit, hierdoor komt de dienstverlening voor inwoners in gevaar. Binnenlands Bestuur meldt bijvoorbeeld: ‘Burgers zullen tekort aan gemeenteambtenaren merken’;
- ‘Zonder voldoende en goed gekwalificeerde medewerkers kunnen taken niet worden uitgevoerd’ (Binnenlands Bestuur)
- Divosa meldt: ‘Uitvoering sociaal domein staat op knappen’
- ‘Arbeidsproductiviteit overheid verder gedaald’, meldt PwC in een recent onderzoek.
- Daarnaast maken veel gemeentes zich zorgen vanwege beperkte budgetten, het meer moeten doen met minder en het met pensioen gaan van een groot aantal deskundige ambtenaren.
Door de grote uitdagingen waar gemeentes nu en in de nabije toekomst komen te staan, staan dus niet alleen professionals onder druk maar neemt ook de arbeidsproductiviteit af, merken steeds meer burgers de nadelige effecten hiervan op de dienstverlening van gemeentes. De komende 10 jaar gaan veel oudere ambtenaren met pensioen, waardoor de problemen op de arbeidsmarkt alleen maar toe gaan nemen. Veel vacatures bij gemeenten zijn nu al niet (goed) in te vullen. Dit zal de aankomende jaren alleen maar toenemen.
Hoe toekomstbestendig is jouw organisatie? Ontdek het met onze Quickscan!
Hoe de Toekomstgerichte Organisatiestrategie rust en ruimte terugbrengt in gemeentelijke organisaties
Het team van Kenniscentrum Sociaal Domein – Advies & Interim beschikt over de juiste professionals om gemeentes over deze uitdagingen te adviseren en door deze veranderingen heen te begeleiden. We helpen de druk op de gemeente en professionals te verlagen met onze Toekomstgerichte Organisatiestrategie, speciaal ontwikkeld voor het Sociaal Domein. Met onze unieke aanpak versterken we de gemeente. Zo kan de gemeente haar focus verleggen van de dagelijkse praktijk en het blussen van brandjes, naar het werken met een blik en visie op de toekomst.
Vanuit Kenniscentrum Sociaal Domein helpen we organisaties passende, uitvoerbare oplossingen te onderzoeken en te implementeren. Een voorbeeld daarvan kan zijn het opzetten van unieke trajecten om young professionals aan de organisatie te binden, zoals ons inservice-traject. Ook het tijdelijk inzetten van experts op het gebied van de Wmo, Participatiewet of Schuldhulpverlening behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast ontwikkelen we lokale initiatieven op maat, ontwikkelen en optimaliseren we processen en structuren en helpen we de druk op gemeentes te verlagen met technologische ontwikkelingen.
Onderdelen van de Toekomstgerichte Organisatiestrategie
De Toekomstgerichte Organisatiestrategie bestaat uit 8 onderdelen die cruciaal zijn voor een succesvolle gemeentelijke organisatie:
Visie
Het verbinden van ideologie en ambities voor de toekomst met de dagelijkse praktijk en dienstverlening van de gemeente staan hier centraal.
Organisatiestructuur
Het optimaliseren van processen, kwaliteit van dienstverlening, implementatie en borging zijn hier de belangrijkste thema’s.
Instroom, doorstroom en innovatieve oplossingen om de capaciteit van jouw gemeente tijdelijk of langdurig te verbeteren staan hier centraal.
Persoonlijke ontwikkeling
Hierbij focussen we op de toekomst, de inzet van (verborgen) talent en de persoonlijke groei van alle professionals binnen het Sociaal Domein.
Duurzame inzetbaarheid
De focus ligt hier op het versterken van de vitaliteit, inzetbaarheid én betrokkenheid van jouw team(s) en daarmee de vitaliteit van jouw organisatie.
Communicatie
Hierbij leggen we de focus op het versterken van de interne en externe communicatie, het verbeteren van de interne samenwerking en het voorkomen van onnodige procedures bezwaar en beroep.
Leiderschap
De cultuur van de organisatie en haar teams, het ontdekken en leren inzetten van effectieve leiderschapsstijlen, persoonlijke regie en het verbinden van ‘harde’ en ‘zachte’ kwaliteiten komen hier onder meer aan bod.
Financiën
In dit onderdeel ligt de aandacht op het vergroten van de bestedingsruimte, hoe om te gaan met beperkte budgetten en het aankomende ‘ravijnjaar’, het vergroten van de flexibiliteit en het omgaan met maatwerkvoorzieningen en hoe zich dit verhoudt tot gemeentelijke budgetten.
Benieuwd waar de kansen voor jouw organisatie liggen?
Maak gebruik van onze quickscan en ontdek waar jouw organisatie mee aan de slag kan. Na het invullen van de Quickscan krijg je van ons een rapport. Dit rapport laat zien hoe je organisatie scoort op deze gebieden en geeft inzichten waar de kansen voor verbetering precies liggen. Of neem contact op met onze adviseur voor deskundig advies op maat voor jouw gemeente. Samen werken we met de Toekomstgerichte Organisatiestrategie aan een sterker Sociaal Domein, vandaag en in de toekomst!
Regelmatig updates & inzichten ontvangen?
Samen werken aan een toekomstbestendig Sociaal Domein met de Toekomstgerichte Organisatiestrategie
Met onze brede expertise zijn we in staat om jouw organisatie op al deze gebieden te ondersteunen. Ons doel is om jouw organisatie sterker én effectiever te maken. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?