Wat doet een Wmo consulent?

De gemeente is door de overheid verantwoordelijk gesteld voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het doel van deze wet is om burgers te helpen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Als WMO Consulent ben je in dienst van de gemeente en behandel en beoordeel je de aanvragen van burgers op het gebied van WMO-voorzieningen. Maar wat doet een Wmo consulent nog meer? Wij vertellen er je meer over!

Werkzaamheden van een consulent

Wanneer je werkt als consulent zien de werkzaamheden er doorgaans als volgt uit:

  • Behandeling en afhandeling van WMO-aanvragen;
  • Onderzoeken van de aanvraag op rechtmatigheid;
  • Indicatie stellen ten behoeve van de besluitvorming;
  • Huisbezoeken afleggen bij de cliënten voor een keukentafelgesprek;
  • Beoordelen van de aanvraag;
  • Stellen van (her)indicaties en beschikkingen;
  • Opstellen van rapportages;
  • In sommige gevallen werk je samen met externe partijen.

De kansen op de arbeidsmarkt

Wellicht heb je het afgelopen jaar al veel gehoord over de WMO en het invoeren van het abonnementstarief. Door deze wijziging lopen de WMO-aanvragen alleen maar op. Door onvoldoende capaciteit en onvoldoende gekwalificeerde consulenten is de vraag naar WMO Consulenten groot. Gemeentes zijn op zoek naar vaste medewerkers, maar deze zijn niet direct voorhanden. Wil je solliciteren op deze functie? Dan geeft men binnen de gemeente vaak de voorkeur aan iemand met een aansluitende opleiding en werkervaring.

Wmo consulent uitgeroepen als kansrijk beroep door UWV

Wat verder goed is om te weten is dat het UWV in 2021 de functie van een Wmo consulent als kansrijk beroep heeft genoteerd. Samengevat betekent dit dat het beroep in deze tijd voldoende tot goede kansen op werk biedt.

 
Neem contact op Kenniscentru Sociaal Domein

Zie jij jezelf werken als Wmo consulent?

Denk jij dat de werkzaamheden van een Wmo consulent bij je passen? Dan raden wij je aan om de opleiding tot WMO Consulent te volgen. Deze opleiding is op HBO niveau. Voor onze basisopleiding WMO Consulent dien je een MBO-4 diploma te hebben afgerond of minimaal 2 jaar werkervaring te hebben op dit niveau. Het voordeel van het volgen van de opleiding bij Kenniscentrum Sociaal Domein is dat de opleiding op meerdere locaties in Nederland wordt aangeboden. Je kunt de opleiding volgen op onze leslocaties in Meppel, Den Bosch, Leiden en Amersfoort of zelfs online!