Omscholen naar het Sociaal Domein

 

Wil je je om laten scholen naar het Sociaal Domein? Ontdek nu de mogelijkheden en maak de stap! Wij vertellen je alles wat je nodig hebt om je te laten omscholen naar het Sociaal Domein en welke mogelijkheden er eigenlijk allemaal zijn. 

 

De werkgebieden binnen het Sociaal Domein

Binnen het Sociaal Domein heb je te maken met een breed scala aan werkgebieden. Allemaal zijn ze gericht op welzijn, de zorg en sociale ondersteuning van inwoners binnen een gemeente. Jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning, arbeidsmarktbeleid, sociale zekerheid en schuldhulpverlening zijn de diverse werkgebieden waarin jij werkzaam kunt zijn.

Heb je vragen over deze werkgebieden? Schrijf je in voor ons gratis studieadvies.

 

Wet maatschappelijke ondersteuning

Werkgebied

Word werkzaam binnen de Wmo, Wet maatschappelijke ondersteuning, met als doel om mensen te ondersteunen die moeite hebben met het zelfstandig leven en deelnemen aan de maatschappij. De Wmo regelt diverse vormen van ondersteuning, zoals hulp bij het huishouden, dagbesteding, vervoer, woningaanpassingen en persoonlijke verzorging. 

 Als Wmo consulent ben jij werkzaam bij de gemeente en behandel je de zorgvragen van burgers af voor Wmo voorzieningen. Jij stelt vast of de inwoner van de gemeente een voorziening moet worden verleend.  

Schuldhulpverlening

Werkgebied

Schuldhulpverlening wordt steeds belangrijker, want er is meer aandacht en begrip voor mensen met schulden. Als schuldhulpverlener ben je bezig met het oplossen van de schuldenproblematiek van jouw cliënten. Je gaat met hen in gesprek en zoekt naar een passende oplossing waarbij je altijd gebruik maakt van de geldende wet- en regelgeving. Ga je aan de slag als schuldhulpverlener? Grote kans dat je gaat werken bij de gemeente en inwoners gaat helpen! 

Participatiewet

Werkgebied

De Participatie gaat over meer dan inkomensondersteuning alleen. De toekomstige professional gaat in op zowel de werk- als de inkomstenkant van de Participatiewet. Binnen de Participatiewet richt je je op verschillende doelgroepen, zoals mensen met een arbeidsbeperking, bijstandsgerechtigden en jonggehandicapten. Je streeft hierbij naar inclusiviteit op de arbeidsmarkt en biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen op duurzaam werk. Met de basis kun jij je ontwikkelen tot inkomensconsulent of klantmanager.

 

Jeugdwet

Werkgebied

Ga je werken binnen de Jeugdwet? Dan bied jij de ondersteuning aan kinderen en jongeren bij de opvoeding, ontwikkeling en eventuele andere problemen.

Gemeenten organiseren, financieren en coördineren de jeugdhulp waarbij de integrale aanpak en samenwerking tussen verschillende organisaties en professionals wordt gestimuleerd. Binnen de Jeugdwet bied jij passende en effectieve ondersteuning, zodat kinderen en jongeren veilig en gezond kunnen opgroeien.  

 

   

Onze opleidingsvormen

Het volgen van onze opleidingen kan in verschillende vormen en maten. Onze opleidingen bieden wij klassikaal, online en blended aan. Lees hieronder de verschillen en bepaal voor jezelf welke vorm het beste bij je past.

Vind je het fijn om te sparren met mede-cursisten? Dan is een klassikale opleiding echt iets voor jou! Klassikaal leren betekent bij ons niet alleen informatie tot je nemen; nee, je gaat ook daadwerkelijk met elkaar aan de slag. Je oefent gespreksvaardigheden of gaat bezig met het uitwerken van een casus. Door deze manier van leren leer je theorie ook toe te passen in de praktijk!  

Heb je het druk en wil je vooral leren wanneer het jou uitkomst? Met onze online leeromgeving heb jij een jaar lang toegang tot de door jou gekozen opleiding en kun je zelf bepalen waar en wanneer je wilt leren. Ideaal te combineren naast je huidige baan. Toch behoefte om te sparren met een docent? Vraag een online consult aan en de docent helpt je verder!  

Het beste van de twee werelden samen? Kies onze blended versie. Hierbij ben je zowel klassikaal als online bezig met je opleiding. Er is genoeg ruimte om zelf te leren, waardoor het regelmatig aankomt op zelfdiscipline en tijdsmanagement. Helemaal geschikt als je niet iedere week op een vast moment de schoolbanken in kunt duiken.  

 

De populaire opleidingen van nu 

Ontdek onze meest populaire opleidingen van dit moment!  

Klassikale basisopleiding Wmo Consulent

Als Wmo Consulent ben jij de regisseur. Het is daarom belangrijk dat jij over de juiste kennis beschikt. Jij krijgt immers te maken met cliënten met beperkingen of met psychische problemen. Dit vraagt om goede sociale- en gespreksvaardigheden.  

Door deel te nemen aan deze opleiding zorg jij ervoor dat je cliënten zo lang mogelijk deelnemen aan de maatschappij.  

Geaccrediteerde basisopleiding Vertrouwenspersoon

Ben jij de persoon waarbij mensen zichzelf kunnen zijn? Sta je anderen graag bij en vind je het leuk om mensen ondersteuning te bieden waar ze zelf niet uitkomen? Een vertrouwenspersoon kan hierbij een cruciale rol spelen. In onze opleiding leiden wij jou op tot het aanspreekpunt van jouw organisatie! Je leert omgaan met diverse omgangsvormen en integriteitskwesties.  

Basisopleiding Schuldhulpverlening & Budgetcoaching

Kun jij empathisch in gesprek gaan met oog voor de wet- en regelgeving binnen de schuldhulpverlening? Vind je het leuk om mensen te helpen om de financiële controle terug te krijgen? Volg dan de opleiding Schuldhulpverlening en budgetcoaching.

 

Nieuwsgierig naar de rest van onze opleidingen?

Wil jij aan de slag in het Sociaal Domein? Er zijn nog veel meer opleidingen beschikbaar. Bekijk hier ons complete aanbod.