Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Basisopleiding Vertrouwenspersoon

Meerdere locaties
Meerdere data
 1.995,00
5 lesdagen
Persoonlijke ontwikkeling
Opleiding
2023

Ben jij iemand waarbij mensen zichzelf kunnen zijn? Sta jij graag andere bij en vind je het leuk om mensen ondersteuning te bieden waar ze zelf niet uitkomen? In de Basisopleiding Vertrouwenspersoon wordt je meegenomen om jezelf te ontwikkelen als aanspreekpunt binnen een gemeente. Je leert hierbij om te gaan met verschillende omgangsvormen. Heb jij intresse? Volg dan de Basisopleiding Vertrouwenspersoon.

Het komt tegenwoordig steeds vaker in beeld: ongewenst gedrag. Van alle kanten lijkt het op ons af te komen; in de media, sport of wellicht binnen het bedrijf waar jij werkt. Ongewenste omgangsvormen hebben grote invloed op de werksfeer en de gezondheid van werknemers.

Ook binnen het Sociaal Domein komt dit onderwerp aan bod. Dit leidt tot spanningen op de werkvloer. Als een gemeente niet de kennis en kunde heeft om met gecompliceerde situaties om te gaan, dan kunnen er consequenties volgen. Gevolgen zijn gestreste werknemers, toename van de ziektemelding en een hoog verloop onder het personeel. Dit kan leiden tot een imagoschade.

Het is tegenwoordig een wettelijke verplichting om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen en medewerkers te beschermen. Een Vertrouwenspersoon is hiervoor dé oplossing. De Basisopleiding Vertrouwenspersoon biedt alle handvaten, kennis en kunde om het vak goed en grondig uit te kunnen voeren.

Na het volgen van de opleiding ben je in staat om :
• Melders op professionele wijze op te vangen.
• Je kunt goed inschatten welke ondersteuning het beste is.
• Daarnaast leer je de organisatie op het gebied van ongewenste omgangsvormen op de juiste wijze gevraagd en ongevraagd te
adviseren.

Tijdens de Basisopleiding Vertrouwenspersoon wordt er stil gestaan bij een drietal aspecten:
1. De taken en rol van de vertrouwenspersoon en de plaats in de organisatie;
2. De juridische context waarin de vertrouwenspersoon opereert;
3. De communicatieve vaardigheden die een vertrouwenspersoon nodig heeft.

De Basisopleiding Vertrouwenspersoon is bedoeld voor mensen die anderen graag willen bijstaan. Het is belangrijk dat je een goed inlevingsvermogen hebt en ten alle tijden respect toont. Goed kunnen luisteren is de voornaamste competentie van een Vertrouwenspersoon. De andere vaardigheden die je hiervoor nodig hebt, ontwikkel je tijdens de opleiding.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

De Basisopleiding Vertrouwenspersoon is op hbo-niveau. Om aan deze opleiding te kunnen deelnemen, moet je beschikken over minimaal een mbo4 of havo diploma.

Doel van de opleiding

Na het afronden van de Basisopleiding Vertrouwenspersoon beschik je over de basiskennis en -vaardigheden die je nodig hebt om als Vertrouwenspersoon aan de slag te gaan. Om zeker te zijn van een goede interactie en voldoende ruimte om de gestelde leerdoelen te behalen, geldt voor deze opleiding een minimum van 5 en een maximaal aantal van 12 deelnemers per groep.

Lesdag 1: Basistheorie Vertrouwenspersoon

  • Introductie van trainers en deelnemers
  • Focus rond het item ongewenste omgangsvormen
  • Psychologische veiligheid, integriteit en integer handelen
  • Rol en profiel Vertrouwenspersoon
  • Arbowet en wet ‘Klokkenluiders’
  • Kader Vertrouwenspersoon: verschil VP-integriteit en VP-ongewenste omgangsvormen
  • Nabespreking en reflectie

Lesdag 2: Conflicttheorie & juridische aspecten

  • Terugblik lesdag 1
  • Eigen rol als Vertrouwenspersoon: o.a. hoe om te gaan met grenzen
  • Rollenspel/casus uit de eigen praktijk: accent op eigen verhaal en emotie inbrenger
  • Dillema’s voor de Vertrouwenspersoon: eigen waarden/normen
  • Juridische aspecten c.q. kader
  • Conflicttheorie: sabotagelijn en/of de escalatietrap
  • Rollenspellen
  • Interventies die in te zetten zijn

Lesdag 3: Integriteit & Sociaal Domein

  • Terugblik op lesdag 2: vragen, losse eindjes inplannen/afhechten
  • Focus op veiligheid op het werk: integriteit en de issues die kunnen afspelen
  • Emoties, feiten, interpretaties (‘blaming the victim’)
  • Tot de kern komen
  • Wet huis ban klokkenluiders (procedures en protocollen)
  • Sociaal Domein: ”de vreedzame wereld van zorg & welzijn”
  • Casuïstiek met een melder (aangedragen door trainers): analyse en spelen

Lesdag 4: Praktijk & toetsing

  • Terugblik op de vorige lesdagen
  • Rollenspel: van kop tot staart (”melding tot afwikkeling”)
  • Opbouwen samenwerkingsrelatie met derden (o.a. management)
  • Kennistoets (bestaande uit 30 meerkeuzevragen)
  • Presentatie/promotie/voorlichting functie Vertrouwenspersoon
  • Losse eindjes afhandelen
  • Reflectie/feedback

Lesdag 5: Examen

Na lesdag 4 krijg je een eindopdracht mee. Deze presenteer je op lesdag 5 aan de docenten en de groep. Ben je hiervoor geslaagd? Dan ontvang je een certificaat van de opleiding. De docenten beoordelen de eindopdracht op voldoende of onvoldoende. 

Studiebelasting en lestijden

De opleiding is verdeeld over 5 lesdagen, allemaal klassikaal. De Basisopleiding Vertrouwenspersoon bestaat uit een mix van e-learnings en klassikale lessen. Het examen is op de 5e lesdag. Op deze dag presenteer je de eindopdracht. Het is raadzaam om zelfstudie-uren in te plannen. Voor de opleiding staat een totale studiebelasting van 48 uur, waarvan 32 uur klassikaal en 16 uur thuisstudie De lesdagen vinden, altijd op dezelfde dag, wekelijks plaats van 9:00 tot 16:00 uur, behalve in schoolvakanties en op feestdagen.

Investering en subsidiemogelijkheden

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid

Unieke online leeromgeving

Voor de Basisopleiding Vertrouwenspersoon krijg je toegang tot onze online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesstof, huiswerkopdrachten, aanvullende informatie en de handouts van de lesdagen. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Certificering

Wanneer je de Basisopleiding Vertrouwenspersoon volledig hebt doorlopen (aanwezigheid moet 100% zijn) en slaagt voor beide onderdelen: kennistoets en de eindopdracht/presentatie, ontvang je een certificaat van Kenniscentrum Sociaal Domein. Daarnaast word je geregistreerd in het Kwaliteitsregister van LVV. Als je niet voldoet aan de eindtermen zoals beschreven staat in de beschrijving, dan krijg je een herkansing. Bij het niet voldoen aan de eindtermen, zoals beoordeeld door de docenten, haal je opleiding niet en wordt je niet als vertrouwenspersoon geaccrediteerd. 

Herkansing

Je hebt recht op één kosteloze herkansing.

Neem jij de volgende STAP in jouw carrière?

Vanaf 1 maart 2022 is het voor iedereen mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Met deze subsidie van €1.000,- kun je een opleiding, training, cursus of studie naar keuze volgen om zo je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Wil je het STAP-budget gebruiken om je verder te ontwikkelen binnen het Sociaal Domein? Dan ben je bij Kenniscentrum Sociaal Domein aan het goede adres. Wij zijn een erkend STAP-opleider. Dit betekent dat je het STAP-budget kunt gebruiken voor al onze opleidingen en trainingen.

Meer informatie over STAP? We leggen je het graag uit: informatie STAP!

Na het volgen van de Basisopleiding Vertrouwenspersoon bij Kenniscentrum Sociaal Domein kan jij je inschrijven bij LVV (Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen) als geaccrediteerd vertrouwenspersoon. Om dit te blijven, is het van belang dat jij je als vertrouwenspersoon blijft ontwikkelen door bij en nascholing (BNS) te blijven volgen.

Over een periode van 4 jaar is hiervoor door LVV het volgende vastgesteld:
– BNS: minimaal 24 uur
– Intervisie: minimaal 16 uur
– Extra activiteiten: minimaal 16 uur

 1.995,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Omgaan met Agressie

dens de e-learning ‘Omgaan met agressie’ wordt er ingegaan op wat agressie precies is en welke fasen er zijn. Hierdoor kun je ontdekken wat de achterliggende gedachte is van iemands reactie. Weet jij hoe je hebt beste kan handelen? Ontdekt het in deze e-learning.

E-learning Persoonlijk Leiderschap

De e-learning ‘Persoonlijk leiderschap’ gaat in op burn-out, leefstijl, waarden en natuurlijk persoonlijk leiderschap in het algemeen. Tijdens deze e-learning kun je een aantal oefeningen uitvoeren, wat jou hopelijk meer inzichten geeft.

E-learning Effectief communiceren

Voer je wel eens een gesprek waarbij je merkt dat hetgeen wat je over wilt brengen niet begrepen wordt zoals jij het bedoelt? Of heb je misschien moeite met luisteren, omdat je snel afgeleid bent of snel een mening hebt over hetgeen de ander je vertelt? In de e-learning effectief communiceren krijg je praktische handvatten om met dit soort situaties om te gaan, waardoor je leert om effectiever te communiceren.