Kenniscentrum Sociaal Domein is hét opleidings- en detacheringscentrum van het Sociaal Domein.

E-learning Communicatie en Preventie

Online
 69,00
3 uur
Schuldhulpverlening
E-learning

De resultaten die jij behaalt als schuldhulpverlener staan en vallen met de manier waarop jij communiceert. Dit bepaalt met grote mate hoe veilig en vertrouwd de cliënt zich bij jou voelt. Wil jij meer weten over communicatie, gesprekstechnieken en het voorkomen van schulden? Volg dan de e-learning ‘Communicatie en preventie’.

Het is de manier waarop de schuldhulpverlener gesprekken weet te voeren, coacht, begeleidt, samenwerkt, afstemt en vertrouwen geeft in een goed verloop van het traject dat bepaalt of een traject succesvol zal verlopen of niet. Tijdens de e-learning ‘Communicatie en preventie’ ga je aan de slag met Motivational Interviewing, gedragsmodellen en gesprekstechnieken. 

Een ander belangrijk onderdeel is preventie en vroegsignalering. Een overgrote meerderheid (>90%) van mensen met schulden zoekt geen hulp en blijft onder de radar. Als mensen zich dan alsnog aanmelden is de schuldenproblematiek complex en vaak onoverzichtelijk geworden. Preventie en vroegsignalering focust op deze grote groep die zich onder de radar bevindt. Goede preventie en vroegsignalering levert een hoge kostenbesparing op. Iedere gemeente is vanuit de Wgs verplicht beleid te hebben om schulden vroeg te signaleren en te voorkomen. Dit maakt dat het voor een schuldhulpverlener essentieel is.

Leerdoelen:

  • Je weet wat het verschil is tussen verbale en non-verbale communicatie;
  • Je weet hoe je een boodschap helder kan overbrengen;
  • Je weet hoe je om kan gaan met weerstand;
  • Je kent het gedragsveranderingsmodel van Prochaska & DiClemente;
  • Je weet wat preventie en vroegsignalering is en hoe je het moet toepassen. 

Deze e-learning is bedoeld voor zowel (beginnend) schuldhulpverleners als mensen die meer willen weten over communicatie en preventie.   

Opleidingsniveau

De e-learning is op hbo-niveau.

De e-learning duurt gemiddeld 3 uur. De kosten voor de e-learning zijn € 69,- (vrijgesteld van btw). 

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Unieke online leeromgeving

Voor de e-learning ‘Communicatie en preventie’ krijg je toegang tot onze online leeromgeving. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de e-learning toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Toetsing en certificering

De e-learning sluit je af met een zelftest. Als je de e-learning volledig hebt doorlopen en de toetsing met succes afrondt, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 69,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Omgaan met Agressie

dens de e-learning ‘Omgaan met agressie’ wordt er ingegaan op wat agressie precies is en welke fasen er zijn. Hierdoor kun je ontdekken wat de achterliggende gedachte is van iemands reactie. Weet jij hoe je hebt beste kan handelen? Ontdekt het in deze e-learning.

Training Effectief Communiceren in de Schuldhulpverlening

Hoe communiceer je effectief en zorg je dat jouw boodschap goed overkomt bij je cliënt? In de training 'effectief communiceren in de schuldhulpverlening' werk je aan het hele communicatieproces. Van de basisgesprekstechnieken tot aan gedragsverandering, aan het eind van de dag heb jij communicatietechnieken op zak die werken!

Training Motiverende Gesprekvoering

Hoe zorg je ervoor dat ze zelf aan de slag gaan met het opvolgen van je adviezen, het inzetten van de Eigen Kracht en het Sociale Netwerk? Motiverende gespreksvoering is een veelgebruikte methode om cliënten te stimuleren hulp te zoeken en hun gedrag te veranderen.