Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training de essentie van het vrij te laten bedrag (VTLB): een verdiepingsslag

Utrecht
7 mei 2024
 499,00
1 lesdag
Schuldhulpverlening
Training

Wil je weten wat de VtlB-calculator allemaal achter de schermen doet in de VtlB-berekening? Wil je schuldeisers precies kunnen vertellen hoe je aan de afloscapaciteit bent gekomen? Dan is de training de essentie van het vrij te laten bedrag precies wat je zoekt. Na afloop weet je exact hoe de berekening van het VtlB tot stand komt en kun je jouw voorstellen goed verantwoorden.

Het vrij te laten bedrag (VtlB) is het fundament van elk schuldhulptraject. Het bepaalt het succes van het traject en de vorm en haalbaarheid van de schuldenoplossing. Het is dus voor de cliënt en de schuldeisers heel belangrijk dat het VtlB goed wordt uitgerekend. Eén fout in de berekening kan ervoor zorgen dat deze te laag of te hoog uitvalt. Door een te laag bedrag kan de cliënt in financiële moeilijkheden komen. Een te hoog bedrag wordt mogelijk geweigerd door de schuldeiser.

Berekenen en beargumenteren

Het berekenen van het VtlB luistert dus heel nauw. Bovendien volgen steeds meer schuldeisers zelf een training VtlB. Daarom is het belangrijk dat je de berekening van het VtlB ook goed kunt beargumenteren. In deze praktische verdiepingstraining bekijk je de berekening tot in detail. Je ontdekt de valkuilen, de vele variabelen en de verborgen risico’s. Deze training gaat niet alleen over de berekening van het VtlB, maar ook over de toepassing, de consequenties, de dilemma’s en ethische kwesties in een schuldhulptraject. Daarmee sta je sterk bij het motiveren van jouw voorstel tegenover schuldeisers en de Wsnp-rechter bij een dwangakkoord.

Leerdoelen:

Na het volgen van deze training:

  • Ken je alle variabelen van het VtlB
  • Weet je wat het VtlB betekent voor elk schuldhulptraject
  • Ken je de consequenties, dilemma’s en ethische kwesties rond het VtlB
  • Kun je de berekening van de calculator zelf handmatig controleren
  • Kun je omgaan met nominale correcties en hun plaats in het systeem van de schuldhulpverlening

Deze training is interessant voor schuldhulpverleners binnen een gemeente, leidinggevenden van teams schulddienstverleners, gerechtsdeurwaarders en schuldeisende partijen en voor andere professionals en vrijwilligers in het Sociaal Domein en bij welzijnsorganisaties.

Instapvoorwaarden

De module is toegankelijk voor iedereen met interesse in de wetgeving van de schuldenproblematiek met basiskennis van de schuldhulpverlening. Ook weet je in grote lijnen weet wat VtlB, afloscapaciteit en beslagvrije voet inhoudt.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

In de ochtend bekijk je welke variabelen er zijn bij het vaststellen van het VtlB. Met behulp van praktijkvoorbeelden behandelen we valkuilen in de berekening van het VtlB. In de middag leer je hoe je de berekening gebruikt bij het opzetten van een schuldhulptraject dat voor alle betrokken partijen het meest efficiënt is. Ook komen de mogelijkheden, dilemma’s en ethische kwesties aan bod.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één dag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur. 

Investering

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Certificering

Na het volgen van deze training ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein. Er is geen toetsingsmoment.

STAP-budget

Vanwege recente wijzigingen in de regels van STAP, is het niet langer mogelijk om het STAP-budget te gebruiken voor het scholingsaanbod van Kenniscentrum Sociaal Domein. De overheid heeft besloten dat alleen nog OCW-erkende onderwijsinstellingen, zoals MBO- en HBO-opleidingen, in aanmerking komen na de STAP-ronde van 3 juli. Hierdoor vallen ongeveer 95% van de opleidingen en opleiders niet langer onder het STAP-budget, inclusief alle (branche-erkende) opleidingen van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 

Wil je toch de volgende stap zetten in jouw carrière? Geen zorgen, je kunt nog altijd starten met een vakinhoudelijke opleiding van Kenniscentrum Sociaal Domein!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Opleiding KCC Medewerker Sociaal Domein

Ben jij een uitstekend visitekaartje voor het Sociaal Domein? Volg dan de opleiding KCC medewerker Sociaal Domein. We leren je de benodigde kennis van wet- en regelgeving maar zorgen ook dat je over goede communicatietechnieken beschikt.

Training Motiverende Gesprekvoering

Hoe zorg je ervoor dat ze zelf aan de slag gaan met het opvolgen van je adviezen, het inzetten van de Eigen Kracht en het Sociale Netwerk? Motiverende gespreksvoering is een veelgebruikte methode om cliënten te stimuleren hulp te zoeken en hun gedrag te veranderen.

Opleiding Schuldhulpverlening en Budgetcoaching

Kun jij empathisch in gesprek gaan met oog voor de wet- en regelgeving binnen de schuldhulpverlening? Vind je het leuk om mensen te helpen om de financiële controle terug te krijgen? Volg dan de opleiding Schuldhulpverlening en budgetcoaching.