Kenniscentrum Sociaal Domein is hét opleidings- en detacheringscentrum van het Sociaal Domein.

Training de essentie van het vrij te laten bedrag (VTLB): een verdiepingsslag

 499,00
1 lesdag
Schuldhulpverlening
Training

Wil je weten wat de VtlB-calculator allemaal achter de schermen doet in de VtlB-berekening? Wil je schuldeisers precies kunnen vertellen hoe je aan de afloscapaciteit bent gekomen? Dan is de training de essentie van het vrij te laten bedrag precies wat je zoekt. Na afloop weet je exact hoe de berekening van het VtlB tot stand komt en kun je jouw voorstellen goed verantwoorden.

Het vrij te laten bedrag (VtlB) is het fundament van elk schuldhulptraject. Het bepaalt het succes van het traject en de vorm en haalbaarheid van de schuldenoplossing. Het is dus voor de cliënt en de schuldeisers heel belangrijk dat het VtlB goed wordt uitgerekend. Eén fout in de berekening kan ervoor zorgen dat deze te laag of te hoog uitvalt. Door een te laag bedrag kan de cliënt in financiële moeilijkheden komen. Een te hoog bedrag wordt mogelijk geweigerd door de schuldeiser.

Berekenen en beargumenteren

Het berekenen van het VtlB luistert dus heel nauw. Bovendien volgen steeds meer schuldeisers zelf een training VtlB. Daarom is het belangrijk dat je de berekening van het VtlB ook goed kunt beargumenteren. In deze praktische verdiepingstraining bekijk je de berekening tot in detail. Je ontdekt de valkuilen, de vele variabelen en de verborgen risico’s. Deze training gaat niet alleen over de berekening van het VtlB, maar ook over de toepassing, de consequenties, de dilemma’s en ethische kwesties in een schuldhulptraject. Daarmee sta je sterk bij het motiveren van jouw voorstel tegenover schuldeisers en de Wsnp-rechter bij een dwangakkoord.

Leerdoelen:

Na het volgen van deze training:

  • Ken je alle variabelen van het VtlB
  • Weet je wat het VtlB betekent voor elk schuldhulptraject
  • Ken je de consequenties, dilemma’s en ethische kwesties rond het VtlB
  • Kun je de berekening van de calculator zelf handmatig controleren
  • Kun je omgaan met nominale correcties en hun plaats in het systeem van de schuldhulpverlening

Deze training is interessant voor schuldhulpverleners binnen een gemeente, leidinggevenden van teams schulddienstverleners, gerechtsdeurwaarders en schuldeisende partijen en voor andere professionals en vrijwilligers in het Sociaal Domein en bij welzijnsorganisaties.

Instapvoorwaarden

De module is toegankelijk voor iedereen met interesse in de wetgeving van de schuldenproblematiek met basiskennis van de schuldhulpverlening. Ook weet je in grote lijnen weet wat VtlB, afloscapaciteit en beslagvrije voet inhoudt.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

In de ochtend bekijk je welke variabelen er zijn bij het vaststellen van het VtlB. Met behulp van praktijkvoorbeelden behandelen we valkuilen in de berekening van het VtlB. In de middag leer je hoe je de berekening gebruikt bij het opzetten van een schuldhulptraject dat voor alle betrokken partijen het meest efficiënt is. Ook komen de mogelijkheden, dilemma’s en ethische kwesties aan bod.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één dag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur. 

Investering

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Na het volgen van deze training ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein. Er is geen toetsingsmoment.

Neem jij de volgende STAP in jouw carrière?

Vanaf 1 maart 2022 is het voor iedereen mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Met deze subsidie van €1.000,- kun je een opleiding, training, cursus of studie naar keuze volgen om zo je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Wil je het STAP-budget gebruiken om je verder te ontwikkelen binnen het Sociaal Domein? Dan ben je bij Kenniscentrum Sociaal Domein aan het goede adres. Wij zijn een erkend STAP-opleider. Dit betekent dat je het STAP-budget kunt gebruiken voor al onze opleidingen en trainingen.

Meer informatie over STAP? We leggen je het graag uit: informatie STAP!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Effectief Communiceren in de Schuldhulpverlening

Hoe communiceer je effectief en zorg je dat jouw boodschap goed overkomt bij je cliënt? In de training 'effectief communiceren in de schuldhulpverlening' werk je aan het hele communicatieproces. Van de basisgesprekstechnieken tot aan gedragsverandering, aan het eind van de dag heb jij communicatietechnieken op zak die werken!

E-learning Omgaan met Agressie

dens de e-learning ‘Omgaan met agressie’ wordt er ingegaan op wat agressie precies is en welke fasen er zijn. Hierdoor kun je ontdekken wat de achterliggende gedachte is van iemands reactie. Weet jij hoe je hebt beste kan handelen? Ontdekt het in deze e-learning.

Opleiding KCC Medewerker Sociaal Domein

Ben jij een uitstekend visitekaartje voor het Sociaal Domein? Volg dan de opleiding KCC medewerker Sociaal Domein. We leren je de benodigde kennis van wet- en regelgeving maar zorgen ook dat je over goede communicatietechnieken beschikt.