Budgetcoach worden? Het lukt met deze opleidingen!

Als budgetcoach help je mensen met financiële problemen hun financiële zaken weer op orde te krijgen. Je wordt gezien als vertrouwenspersoon van de cliënt, die hem of haar bijstaat in een lastige periode. Daarbij is het belangrijk dat je gecertificeerd bent en over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Door het volgen van één van de opleidingen of cursussen die hieronder beschreven worden, leer je alles wat je nodig hebt om het verschil te maken voor cliënten en schuldeisers.

Wat doet een budgetcoach?

Een budgetcoach houdt zich bezig met het op orde stellen van financiële zaken. Omdat steeds meer mensen moeite hebben met een goede balans tussen inkomen en uitgaven en het bijhouden van hun administratie, is dit een beroep dat steeds belangrijker wordt. Zo helpt een budgetcoach bij het in kaart brengen van de inkomsten en uitgaven, maar ook bij het opstellen van een budgetplan. Een budgetcoach wordt ingezet zodra er problemen ontstaan rondom de financiële situatie.

De taken van een budgetcoach

Als budgetcoach draag je zorg voor de gezonde financiële situatie van jouw cliënten. Dat doe je door alle inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Op basis daarvan stel je een budgetplan op. Je geeft de cliënt tips over hoe hij/zij kan besparen, zoals advies over het schrappen van dure abonnementen of het besparen op boodschappen en energierekeningen. Je richt je hierbij voornamelijk op gedragsverandering bij de cliënt. Je hebt een adviserende en ondersteunende rol. Samen met de cliënt zorg jij ervoor dat de financiële situatie van de cliënt op de rit komt en blijft.

Waar werkt een budgetcoach?

Een budgetcoach werkt vaak als zelfstandig ondernemer maar kan ook in loondienst werken. Dat kan voor verschillende organisaties. Je kunt hierbij denken aan gespecialiseerde schuldhulpverleningsbedrijven, gemeentes, verslavingszorg, banken, woningstichtingen en verzekeraars.

Met wie werkt een budgetcoach?

Als budgetcoach werk je niet alleen, maar met mensen die problematische schulden hebben. Het kan ook gaan om mensen die plotseling een daling in hun inkomen hebben. Daarnaast kunnen er nog allerlei andere redenen zijn waardoor mensen te maken krijgen met financiële problemen. Denk bijvoorbeeld aan een verslaafde partner of een scheiding.

Wat verdient een budgetcoach?

Het salaris kan erg verschillen. Als ZZP’er bepaal je zelf je uurtarief als budgetcoach. In loondienst hangt het salaris af van hoe de functie is ingedeeld. Het kan zijn dat je naast je huidige functie aanvullende taken krijgt als budgetcoach, maar je kunt ook fulltime werken. Daarnaast verschillen de arbeidsvoorwaarden ook per organisatie.

Hoe kun je budgetcoach worden?

Het beroep budgetcoach is geen beschermd beroep. Dit komt doordat dit beroep nog niet heel lang bestaat en is voortgekomen uit de schuldhulpverlening. Bij de gebruikelijke scholen bestaat er ook nog geen langdurige opleiding tot budgetcoach. Wel bestaan er verschillende (kortere) opleidingsmogelijkheden die over het algemeen niet meer dan één jaar in beslag nemen. Deze opleidingsmogelijkheden zijn er op zowel mbo- als hbo-niveau. Bekijk hier de verschillende mogelijkheden.

Competenties van een budgetcoach

Het beroep van budgetcoach is niet voor iedereen weggelegd. Je moet je vooral heel goed kunnen verplaatsen in andere mensen en hun problemen kunnen begrijpen. Daarnaast is het belangrijk dat je communicatief vaardig bent en kunt organiseren en plannen omdat je vaak te maken zult krijgen met het inplannen van afspraken met verschillende instanties. Ook moet je als budgetcoach verstand hebben van financiën en moet je goed kunnen luisteren naar de cliënt. Je hebt naast een begeleidende rol ook een adviserende rol. Hiervoor zijn eigenschappen als doorzettingsvermogen en daadkracht belangrijk.

Een opleiding volgen

Bij Kenniscentrum Sociaal Domein kun je de opleiding Schuldhulpverlening en Budgetcoaching volgen om uiteindelijk aan de slag te gaan als budgetcoach. Tijdens deze opleiding ga jij alles leren wat je nodig bent om het verschil te maken voor de cliënt en schuldeisers en hoe je gedragsverandering kunt realiseren bij cliënten. Daarnaast draait een groot deel van deze opleiding om het toepassen van vroeg signalering en preventie, wat door de wet aan gemeentes wordt opgelegd.

De opleiding Schuldhulpverlening en Budgetcoaching is een opleiding op hbo-niveau. De opleiding is geschikt voor iedereen die mensen met financiële problemen wil helpen om hun zaken weer op orde te krijgen. Daarbij houd je de rechten van de schuldeisers in het oog. Deze opleiding is ook zeer geschikt als je al werkzaam bent in de financiële zorgverlening en je kennis wilt verbreden.

Ook kun je bij Kenniscentrum Sociaal Domein de opleiding Schuldhulpverlening volgen. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding ga jij alle kennis en vaardigheden ontwikkelen die jij als vakbekwame schuldhulpverlener nodig bent. Je leert welke actie je moet ondernemen, wanneer en met welk doel. Hierbij krijg je kennis over de minnelijke en wettelijke schuldregelingen, het berekenen van het Vrij te laten Bedrag en afloscapaciteit, inkomenscomponenten en tegemoetkomingsregelingen.