Als professional in het Sociaal Domein maak je regelmatig keuzes die te maken hebben met de normen en waarden van je cliënt. Soms kun je daarbij botsen met de cliënt zelf, familie of collega’s. Dit kan een ethisch dilemma opleveren. Hoe ga je daarmee om? Tijdens de training ‘Ethische dilemma’s’ leer je hoe je dit proces goed en gegrond aan kunt pakken. Daarnaast leer je hoe je, met effectieve gesprekstechnieken, dit overlegt met de cliënt, naasten en/ of gemeente.
Wanneer je in het Sociaal Domein werkt met cliënten kun je met regelmaat ethische vraagstukken tegenkomen. Vaak gaat dit gepaard met diverse belangen, die van de cliënt, van de naasten of van de gemeenten of betrokken organisaties. Maar je hebt ook te maken met je eigen belang als professional. In een dergelijke situatie moet zorgvuldig afgewogen worden wat nu de juiste beslissing is.
Ethiek gaat over het systematisch nadenken op het moreel handelen. Waarom maak je bepaalde keuzes en op basis van welke waarden? Wanneer een ethisch dilemma zich voordoet, sta je voor een keuze met meerdere alternatieven die even (on)aantrekkelijk zijn. Het is daarom belangrijk om een dergelijke keuze objectief te maken.
Tijdens deze training leer je hoe jouw keuzes tot stand komen. Je wordt je bewust van de processen. Je leert aan de hand van het ethische stappenplan om een goede keuze te maken en weet deze te verantwoorden. Daarnaast ga je aan de slag met effectieve gesprekstechnieken om deze keuze over te brengen op jouw gesprekspartner.
Deze training is voor iedereen in het Sociaal Domein die met regelmaat te maken heeft met ethische dilemma’s en wil leren om aan de hand van diverse tools gedegen keuzes te maken en deze te verantwoorden.
Om aan deze training deel te kunnen nemen is een 1 jaar werkervaring het in Sociaal Domein vereist. Deze trainingsdag wordt op hbo-niveau gegeven.
Na afloop van de training ben je als professional in het Sociaal Domein herken je een ethisch dilemma in praktijk en weet je hoe te handelen wanneer dit zich voordoet. Je bent in staat om afgewogen keuzes te maken en deze te verantwoorden.
Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Tijdens deze interactieve training komen de volgende onderwerpen aan bod:
De studiebelasting voor deze training is één dag. De training start om 09.00 uur en duurt tot 16.00 uur. We gaan interactief aan de slag met ingebrachte casuïstiek en oefenen met instrumenten en tools.
De kosten voor de training zijn € 499,- (vrijgesteld van BTW). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen zijn inbegrepen.
Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.
Vanwege recente wijzigingen in de regels van STAP, is het niet langer mogelijk om het STAP-budget te gebruiken voor het scholingsaanbod van Kenniscentrum Sociaal Domein. De overheid heeft besloten dat alleen nog OCW-erkende onderwijsinstellingen, zoals MBO- en HBO-opleidingen, in aanmerking komen na de STAP-ronde van 3 juli. Hierdoor vallen ongeveer 95% van de opleidingen en opleiders niet langer onder het STAP-budget, inclusief alle (branche-erkende) opleidingen van Kenniscentrum Sociaal Domein.
Wil je toch de volgende stap zetten in jouw carrière? Geen zorgen, je kunt nog altijd starten met een vakinhoudelijke opleiding van Kenniscentrum Sociaal Domein!
€ 499,00