Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Effectief Communiceren in de Schuldhulpverlening

Amersfoort
3 juli 2023
 499,00
1 lesdag
Schuldhulpverlening
Training

Hoe communiceer je effectief en zorg je dat jouw boodschap goed overkomt bij je cliënt? In de training ‘effectief communiceren in de schuldhulpverlening’ werk je aan het hele communicatieproces. Van de basisgesprekstechnieken tot aan gedragsverandering, aan het eind van de dag heb jij communicatietechnieken op zak die werken!

Afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar het effect van schulden op mensen hun welzijn en gedrag. In programma’s als ‘een dubbeltje op zijn kant’ of ‘uitstel van executie’ verbaas jij je wellicht over de dingen die mensen met schulden doen, zoals het kopen van nieuwe schoenen in plaats van het betalen van achterstallige huur. Wij zijn geneigd dit te labelen als onverstandig of onverantwoord gedrag en daaraan te koppelen dat het logisch is dat zij schulden hebben, en dat het dus hun eigen schuld is. Schuldhulpverlening was gebaseerd op dit idee en ging uit van de cliënt als zelfredzame burger. Recent gedragswetenschappelijk onderzoek toont aan dat het niet zo simpel in elkaar zit.

Nieuwe benadering

Schulden en aanhoudende financiële stress geven mensen een continu gevoel van onzekerheid en schaarste. Dat heeft psychische en fysieke consequenties en beïnvloedt het gedrag. Deze inzichten zetten het denken over schuldenproblematiek op z’n kop. De benadering van deze cliënten als zelfredzame burger bleek averechts te werken. De financiële schuldhulpverlener moet de communicatie op een heel andere manier aanpakken. Deze training geeft je daarvoor alle handvatten die je nodig hebt. Aan het eind van de dag heb jij een lange lijst van communicatietechnieken die werken voor jou. Je verzamelt die technieken als vanzelf door de interactie tussen docent en cursisten en de cursisten onderling. “Spring jij bij ons achterop de tandem?”

Leerdoelen

Deze eendaagse training gooit het op een geheel andere boeg dan andere trainingen. We behandelen geen communicatietheorieën maar alleen good practices uit de praktijk van gesprekken met klanten in schulden.

Na het volgen van deze training:

  • Ken je de theorie van schaarste en het effect daarvan op schuldenaren
  • Ken je de in de schuldhulpverlening belangrijkst toegepaste principes van Tandemregie, Mobility mentoring en Motivational interviewing
  • Kun je toewijding en legitimiteit ontwikkelen
  • Kun je schuldenaren efficiënte stappen laten zetten naar een schuldenoplossing
  • Ken je de do’s en don’ts in onderhandeling met schuldeisers
  • Kun je een goede onderhandelingspositie neerzetten
  • Ben je vaardig met de communicatietechnieken die werken voor jou
  • Kun je blokkades die schuldenaren als financiële stress ervaren beter slechten

De training Effectief communiceren in de schuldhulpverlening is voor iedereen met een gezond zelfreflecterend vermogen en een goed luisterend oor die zijn of haar communicatieve vaardigheden wil ontwikkelen en finetunen op wat schuldenaren nodig hebben. De training is ontwikkeld voor het hele Sociaal Domein. Voor de schuldhulpverlener, budgetcoach en beschermingsbewindvoerder, voor Wmo-consulenten, bijstandsconsulenten, jeugdconsulenten en voor de incassowereld.

Instapvoorwaarden

De training staat open voor iedereen, ongeacht werk- of denkniveau. Interesse in de schuldenproblematiek van mensen is een vereiste. Belangstelling voor het welzijn van mensen en empathisch vermogen zijn erg meegenomen, net als ‘out of the box’ denken. Kennis van de financiële zorgverlening is niet noodzakelijk, wel een pré.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens deze training volgen discussies, groepsopdrachten en rollenspellen elkaar in rap tempo op. We dagen je uit te experimenteren met de technieken die de revue passeren. De levendige dag zit vol praktijkvoorbeelden en video’s. Humor en interactie staan centraal. De technieken die we voorleggen pas je tijdens de training toe in verschillende opdrachten. Daarmee maak je ze direct eigen. Het is een verdiepingsslag van je communicatievaardigheden, die je op het gehele Sociaal Domein kunt toepassen.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag van 9.00 tot 16.00 uur. Na de studiedag is het van belang dat je de communicatietechnieken die je eigen hebt gemaakt in jouw werk, en wellicht ook in jouw dagelijks leven, blijft toepassen in een proces van uitproberen, reflecteren en verfijnen om een proces van steeds effectiever communiceren tot stand te brengen.

Unieke online leeromgeving

Voor deze training krijg je toegang tot een unieke online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de leerstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. 

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Neem jij de volgende STAP in jouw carrière?

Vanaf 1 maart 2022 is het voor iedereen mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Met deze subsidie van €1.000,- kun je een opleiding, training, cursus of studie naar keuze volgen om zo je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Wil je het STAP-budget gebruiken om je verder te ontwikkelen binnen het Sociaal Domein? Dan ben je bij Kenniscentrum Sociaal Domein aan het goede adres. Wij zijn een erkend STAP-opleider. Dit betekent dat je het STAP-budget kunt gebruiken voor al onze opleidingen en trainingen.

Meer informatie over STAP? We leggen je het graag uit: informatie STAP!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Omgaan met Agressie

dens de e-learning ‘Omgaan met agressie’ wordt er ingegaan op wat agressie precies is en welke fasen er zijn. Hierdoor kun je ontdekken wat de achterliggende gedachte is van iemands reactie. Weet jij hoe je hebt beste kan handelen? Ontdekt het in deze e-learning.

Opleiding KCC Medewerker Sociaal Domein

Ben jij een uitstekend visitekaartje voor het Sociaal Domein? Volg dan de opleiding KCC medewerker Sociaal Domein. We leren je de benodigde kennis van wet- en regelgeving maar zorgen ook dat je over goede communicatietechnieken beschikt.

E-learning Wetten Sociaal Domein

Meer leren over de wetten en sociale zekerheid binnen het Sociaal Domein? Volg dan de e-learning Wetten Sociaal Domein.