Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Nationale Bijscholingsdag Participatiewet

Arnhem
12 maart 2024
 399,00

Als professional binnen het Sociaal Domein begrijpen wij dat voortdurende ontwikkeling essentieel is. Onze Nationale Bijscholingsdag Participatiewet biedt hierbij de oplossing. Samen met onze partner EIFFEL organiseren wij het evenement voor beleidsmedewerkers, bijstandsconsulenten, inkomensconsulenten, klantmanagers en andere participatie-professionals.

De Nationale Bijscholingsdag is dé gelegenheid om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden en om te netwerken met gelijkgestemde professionals en werkgevers binnen de Participatiewet. Een dag boordevol trainingen gegeven door vakspecialisten, informatieve stands en inspirerende ontmoetingen staat op jou te wachten.

Tijdens dit evenement heb je de kans om vakgenoten te ontmoeten en waardevolle connecties te leggen, terwijl je geniet van een hapje en een drankje. De Nationale Bijscholingsdag voorziet je volledig van de laatste ontwikkelingen over de Participatie. Bovendien krijg je de vrijheid om je eigen workshops te kiezen en hierin dus zelf te kiezen in welk onderwerp jij je verder wil verdiepen.

Maak zelf de keuze welke training(en) het beste aansluiten bij jouw behoeften, zodat je in slechts één dag waardevolle kennis tot je neemt die direct toepasbaar is binnen jouw werkzaamheden. Deelnemen aan onze Nationale Bijscholingsdag betekent investeren in je professionele groei en het versterken van jouw positie binnen het Sociaal Domein. Mis dit niet!

Dit zit er bij je ticket inbegrepen:

 • Deelname aan meerdere workshoprondes naar keuze
 • Een goedverzorgde lunch
 • Toegang tot de kennismarkt waar je kennismaakt met diverse opleiders, leveranciers en detacheerders
 • Netwerken en sparren met collega’s uit het werkveld
 • € 50,- korting op deelname aan de eerstvolgende Nationale Bijscholingsdag

De focus van de Nationale Bijscholingsdag Participatiewet ligt volledig op jouw professionele groei. Tijdens de dag heb je de mogelijkheid om drie workshops te volgen naar eigen keuze. De workshops worden gegeven door ervaren docenten die de theorie en praktische vaardigheden op een inspirerende manier overbrengen.

Hoe ziet de dag eruit?

09:00 – 09:30 uur. Inloop en kennismaken met collega’s op het Netwerkplein

09:30 – 10:15 uur. Dagopening door Jetze Plat (meervoudig Paralympisch, Wereld, Europees en Nederlands kampioen)

10:15 – 10:30 uur. Pitchen standhouders

10:45 – 12:45 uur. Workshop ronde 1

12:45 – 13:45 uur. Pauze, een goed verzorgde lunch en diverse activiteiten op het Netwerkplein

13:45 – 15:45 uur. Workshop ronde 2

15:45 uur. Borrelen op het Netwerkplein

Het evenement vindt plaats in Arnhem bij onze partner EIFFEL

Adres: Meander 1061, 6825 MJ, Arnhem

Workshops

Openingsspreker

Jetze Plat

Jetze Plat is meervoudig Paralympisch, Wereld, Europees en Nederlands kampioen. Door zijn aangeboren handicap leerde hij van jongs af aan zich aan te passen aan wat hij wel en niet kon. Om zelfstandig naar school te kunnen fietsen, kwam de handbike op zijn pad en al snel had hij zijn sport ontdekt. In de loop der jaren voegde hij de disciplines triathlon en wheelen daaraan toe. Als topsporter weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om doelen te stellen, mentaal weerbaar te zijn en balans aan te brengen in wat je doet. Hij spreekt vanuit zijn kennis en ervaringen over deze onderwerpen.

Wetsvoorstel Participatiewet in Balans

Mario Meijer

Op 1 januari 2025 wordt de Participatiewet gewijzigd, naar aanleiding van het programma Participatiewet in Balans. Dit heeft tot doel om meer evenwicht te brengen tussen: bestaanszekerheid, participatie en handhaving. Het uitgangspunt is om de mens meer centraal te stellen en uit te gaan van vertrouwen.

Onderwerpen die aan bod komen:
 • De aanvraagprocedure;
 • Vaststellen recht op bijstand;
 • Stabiel en voldoende inkomen;
 • Begeleiding participatie en re-integratie.

Ben jij werkzaam als consulent inkomen of als klantmanager werk en wil jij helemaal op de hoogte te zijn van deze wijzigingen? Dan is deze workshop voor jou een must. In een notendop word je bijgepraat over deze wijzigingen en ben jij daar als professional binnen het het sociaal domein op voorbereid.

Kennisniveau: Basistraining ten aanzien van het onderwerp.

Deze workshop wordt gegeven in workshopronde 1 en 2.

Toeslagenproblematiek

Maaike Ariaans

Vorig jaar heeft de Centrale Raad van Beroep de uitspraak gedaan dat gemeenten een tussenoplossing moeten gaan bieden voor inwoners, die ondanks dat zij een uitkering ontvangen, onder het sociaal minimum leven omdat ze lagere huur- en/of zorgtoeslag ontvangen. Dit wordt ook wel de ‘samenloop van regelingen’ of ‘gestapelde uitkering’ dossier genoemd. Maar hoe ontstaat dit probleem en wat is de achterliggende oorzaak? En hoe kan je herkennen of een inwoner onder deze doelgroep valt? Dat zullen we behandelen in deze workshop.

Onderwerpen die aan bod komen:
 • We gaan ons verdiepen in de achterliggende oorzaak;
 • We zullen bespreken hoe je de doelgroep kan herkennen;
 • We zullen zelf aan de slag gaan om huur- en zorgtoeslagen te berekenen.

De workshop verdiept zich in een dossier wat sinds 2023 op het bordje van de gemeente komt te liggen. Het is dus een actueel dossier wat momenteel in veel gemeenten een rol speelt. Het sluit dus aan bij de actualiteit.

Kennisniveau: Basistraining ten aanzien van het onderwerp.

Deze workshop wordt gegeven in workshopronde 1.

Weerstand en woorden

Karina Mensen

Je herkent het vast wel, het “ja-maar…” gesprek, een gesprek waarbij je weerstand ervaart, of een gesprek dat stroef verloopt.
In deze workshop zoomen we in op het taalgebruik van je klant. Welke woorden gebruikt de klant en wat bedoelt hij met deze woorden. We gaan onderzoeken welke woorden weerstand verhogen of juist verlagen. Hoe je kunt aansluiten bij het taalgebruik en de woorden van je klant, hoe het gesprek daardoor soepeler verloopt en je het gesprek nog meer kunt sturen.

Onderwerpen die aan bod komen:
 • In deze workshop gaan we met behulp van NLP (neuro linguïstisch programmeren) uitgangspunten en technieken aan de slag;
 • Aan de hand van praktijk situaties gaan we oefenen met deze theorie, zodat je het zelf kunt ervaren.

Het is nog leuker als we kunnen werken met jouw eigen casus/praktijksituatie. Deze mag je vooraf aanleveren.

Kennisniveau: Basistraining ten aanzien van het onderwerp.

Deze workshop wordt gegeven in workshopronde 1.

Motivational Interviewing

Robin Kaas

Motivational Interviewing, ook wel Motiverende Gespreksvoering, is een gesprekstechniek waarbij de focus ligt op het waarom.
Middels deze techniek krijg je het voor elkaar om het oplossen van de problematiek van onze cliënt in de beleving van cliënt te transformeren van doel naar middel, een middel om intrinsieke doelen te bereiken die jij hebt bevraagd en besproken. Binnen het Sociaal Domein hebben we allemaal te maken met hulpvragen van cliënten. Daarbij ontmoeten we vaak cliënten die vastzitten in hun situatie van nu en een beperkt beeld hebben van hun toekomstperspectief. De Motivational Interviewing leidt tot het verleggen van de focus en zet aan tot gedragsverandering op basis van door cliënt zelf omschreven intrinsieke doelen.

Onderwerpen die aan bod komen:
 • Wat is Communicatie?
 • Hoe blijf je regisseur van het gesprek?
 • Hoe bevraag je cliënt in scenario’s?
 • Wat is ambivaleren?
 • Voorbeelden van intrinsieke doelen uit de praktijk;
 • Welke valkuilen kom je tegen?
 • Welke competenties zijn nodig?

“Na deze workshop werd ik mij bewust van welke invloed mijn manier van vraagstelling heeft op het gedrag van mijn cliënt. Het oplossen van zijn problemen was zijn ultieme doel toen hij binnenkwam. Na ons gesprek ging hij naar buiten en was het oplossen van zijn problemen geen doel meer maar een middel om zijn door mij bevraagde intrinsieke doel te bereiken…..gaaf om mee te maken!”

Kennisniveau: Basistraining ten aanzien van het onderwerp.

Deze workshop wordt gegeven in workshopronde 2.

Snijvlak Participatiewet en wet inburgering

Lars Vermeulen

De verplichtingen uit de Participatiewet en de Wet inburgering 2021 lijken elkaar soms te bijten. Hoe zorg je ervoor dat er geen conflicterende belangen of overvraging van de inburgeraar ontstaat? En hoe doen andere gemeenten dan? Dat leer je in deze workshop.

Onderwerpen die aan bod komen:
 • De overeenkomsten tussen de Participatiewet en de Wet inburgering 2021;
 • De verschillen tussen de Participatiewet en de Wet inburgering 2021;
 • Uitleg over de duale trajecten;
 • Op welke momenten is er communicatie nodig tussen de casemanager Participatiewet en casemanager Wet inburgering;
 • Voorbeelden uit andere gemeenten.

Kennisniveau: Basistraining ten aanzien van het onderwerp.

Deze workshop wordt gegeven in workshopronde 2.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Regulier ticket Nationale Bijscholingsdag Participatiewet – 12 maart 2024
Ticket Nationale Bijscholingsdag Participatiewet – 12 maart 2024
399,00
Onbeperkt

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Arbeidsrecht

Hoe zorg je ervoor dat ze zelf aan de slag gaan met het opvolgen van je adviezen, het inzetten van de Eigen Kracht en het Sociale Netwerk? Motiverende gespreksvoering is een veelgebruikte methode om cliënten te stimuleren hulp te zoeken en hun gedrag te veranderen.

Opleiding KCC Medewerker Sociaal Domein

Ben jij een uitstekend visitekaartje voor het Sociaal Domein? Volg dan de opleiding KCC medewerker Sociaal Domein. We leren je de benodigde kennis van wet- en regelgeving maar zorgen ook dat je over goede communicatietechnieken beschikt.

Basisopleiding Consulent Werk en Inkomen

Wil jij een veelzijdige functie waar je mensen weer aan het werk helpt, maar je ook bezig houdt met de administratieve kant? Als consulent werk en inkomen ben je het eerste aanspreekpunt van inwoners als het gaat om inkomen of werk. Vind jij het leuk om controles uit te voeren en mensen op weg te helpen naar werk? Volg dan de Basisopleiding Consulent Werk en Inkomen.