Wat doet een budgetcoach?

Als budgetcoach, ook wel budgetconsulent genoemd, houd je je bezig om cliënten met schulden te helpen hun financiën op orde te krijgen en hun schulden in te lopen. Je helpt de cliënt om nieuwe competenties op financieel gebied op te doen en brengt in kaart hoe de financiën van de cliënt weer in balans gebracht kunnen worden. Dit doe je door te bekijken welke uitgaven omlaag gebracht kunnen worden en of (en hoe) het inkomen van de cliënt verhoogd kan worden. Je analyseert welke tegemoetkomingen van toepassing zijn voor je cliënt en vraagt deze samen met hem of haar aan. 

Met wie werkt een budgetcoach? 

Ga je als budgetconsulent aan het werk? Dan zul je met name werken met cliënten die betalingsachterstanden hebben opgebouwd welke zij in een tijdsbestek van maximaal 3 jaar kunnen doorlopen. Cliënten die hun schulden binnen dit tijdsbestek niet kunnen aflossen, vallen binnen het werkgebied van de schuldhulpverlener en niet in dat van een budgetcoach.

Waar werkt een budgetcoach? 

Als budgetcoach kun je als ZZP’er of in loondienst werken. Veel budgetcoaches werken bij organisaties die gespecialiseerd zijn in schuldhulpverlening, werken bij bureau’s binnen dit vakgebied of bieden zelfstandig hun diensten aan verschillende cliënten aan. 

Hoe kun je budgetcoach worden? 

Wil jij gaan werken als budgetcoach? Dan kun je hiervoor de opleiding Schuldhulpverlening en Budgetcoaching volgen bij Kenniscentrum Sociaal Domein. Gedurende deze opleiding leer je welke processen er binnen de vakgebieden budgetcoaching en schuldhulpverlening spelen. Je leert precies hoe de lijnen binnen dit vakgebied lopen en hoe je deze informatie duidelijk overbrengt aan je cliënten. En hoe je zelfstandig een budgetplan opstelt en hoe je tegemoetkomingen aanvraagt. Je leert te onderhandelen met schuldeisers en te bemiddelen tussen je cliënten en de betrokken schuldeisers. Ook leer je hoe je jouw cliënten naar een positieve verandering in het gedrag begeleid. Ten slotte leer je hoe je het Vrij te laten Bedrag en de afloscapaciteit van jouw cliënt berekent. 

Na afronding van deze opleiding en het Kiwa-examen, kun je de Persoonscertificering Schuldhulpverlening behalen. Na het behalen van dit certificaat kun je je laten registreren in het Nederlandse Register Schuldhulpverlener van Kiwa. Ook ontvang je van Kenniscentrum Sociaal Domein twee certificaten: het certificaat Budgetcoaching en het certificaat Schuldhulpverlening. Ga je deze opleiding volgen? Dan kun je dus niet alleen budgetcoach worden, maar kun je ook gaan werken als Schuldhulpverlener! 

 
Neem contact op Kenniscentru Sociaal Domein

Budgetcoach worden?

Je kunt het STAP-budget inzetten voor al onze opleidingen en trainingen. Bekijk hier ons opleidings– en trainingsaanbod. Weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor het STAP-budget, of wil je graag meer informatie ontvangen over deze regeling? Bel dan met een van onze adviseurs 085-4018392  of stuur een e-mail om antwoord te krijgen op je vragen over de STAP-subsidie.