Integraal werken, een doelstelling waar veel gemeenten in Nederland naar streven. Het realiseren van integrale oplossingen vraagt veel van professionals in het Sociaal Domein. Het vereist zowel interne als externe samenwerking. Een essentiële voorwaarde hiervoor is dat professionals hun werkzaamheden naadloos op elkaar afstemmen. Dit vereist dat professionals elkaar kennen en vertrouwd zijn met elkaars methoden en vakgebied. Het scholingstraject Integraal Werken neemt de integrale teams mee in de vier wetten van het Sociaal Domein.
Integraal werken is inmiddels niet meer weg te denken uit het sociaal domein. Beleidsplannen benadrukken sterk het belang van integraal denken, en nieuwe projecten dienen een integraal karakter te hebben. Bij integraal samenwerken in het Sociaal Domein staat de focus op de mens en zijn behoeften aan ondersteuning, voorzieningen en concrete hulp. Integraal samenwerken vereist dat je duidelijk inzicht hebt in je eigen rol en verantwoordelijkheden.
Naast kennisoverdracht is het creëren van samenwerking en versterken van de verbinding tussen de professionals in het team een belangrijk doel.
Na het volgen van het traject:
Het scholingstraject Integraal Werken bestaat uit vier onderdelen. De lesdagen kunnen samen met de gemeente/organisatie op maat worden afgestemd.
Voorbereiding – E-learning Wetten Sociaal Domein
De e-learning Wetten Sociaal Domein dient als voorbereiding en naslagwerk voor de deelnemers van het opleidingstraject, en wordt gedurende een jaar beschikbaar gesteld in de online leeromgeving van Kenniscentrum Sociaal Domein. In de e-learning worden alle wetten van het Sociaal Domein doorlopen. Deelnemers van het opleidingstraject kunnen op die manier, op een later moment, nog eens de informatie over de verschillende wetten gemakkelijk nalezen.
Trainingsdag 1 Wet maatschappelijke ondersteuning
Trainingsdag 2 Jeugdwet
Trainingsdag 3 Participatiewet
Trainingsdag 4 Schuldhulpverlening, Wgs
De trainingsdagen zijn interactieve trainingen waarbij ook eigen inbreng wordt gevraagd. Denk hierbij aan het van tevoren aanleveren van casuïstiek en het actief deelnemen aan de training in de vorm van discussie en vragen stellen.
Het traject ‘Integraal Werken’ is een op maat gemaakt traject voor gemeenten. Het traject is geschikt voor gemeenten die integraal werken of willen gaan werken.
Voorwaarde voor deelname aan deze training is hbo-werk- en denkniveau. Daarnaast is het belangrijk dat je ervaring hebt als consulent.
Wanneer je geïnteresseerd bent in het traject ‘Integraal Werken’, komt onze opleidingsadviseur bij jullie langs om het traject door te nemen en op maat voor jullie gemeente samen te stellen.
De studiebelasting en kosten voor het traject wordt op maat én in overeenstemming met de gemeente afgestemd.
Na het volgen van deze training ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.