Training Klachtenfunctionaris (2 dagen)
Wil jij een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening binnen het Sociaal Domein? Ben je communicatief sterk, kun je goed luisteren en denk jij in oplossingen? Dan is de tweedaagse training Klachtenfunctionaris Sociaal Domein zeer geschikt voor je!
Een klachtenfunctionaris binnen het Sociaal Domein behandelt klachten die door cliënten zijn ingediend tegen een medewerker. Gesprekken met cliënten binnen het Sociaal Domein zijn altijd persoonlijk. Als de verwachting van de cliënt niet aansluit bij de wet- en regelgeving, kan dat zorgen voor onvrede. Soms gaat deze onvrede over de houding en gedrag van de medewerker en leidt dit tot een klacht. Het resultaat is dan een conflict waarbij emoties hoog kunnen oplopen.
De taak van de klachtenfunctionaris is om de relatie tussen instantie en cliënt te verbeteren. Je luistert naar beide kanten van het verhaal om een onpartijdig beeld te schetsen. Naar aanleiding van je onderzoek breng je een advies uit en zet je beide partijen op het spoor van de oplossing.
Door het werk als klachtenfunctionaris krijg je ook een uitstekend inzicht in de organisatie en haar knelpunten. Dat betekent dat je verbeterpunten goed kunt signaleren. Deze verbeterpunten maak je bespreekbaar voor de organisatie.
Tot slot is het belangrijk dat je je schriftelijk goed kunt verwoorden. Je onderzoeksresultaten en adviezen verwerk je in een verslag. Een fijne combinatie tussen met mensen werken en administratieve taken!
De opleiding is voor iedereen die een functie als Klachtenfunctionaris ambieert. Daarnaast is de opleiding geschikt voor mensen die een bijdrage willen leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening in het Sociaal Domein.
Instapvoorwaarden en opleidingsniveau
Voorwaarden voor deelname zijn hbo werk- en denkniveau en ervaring met het omgaan met de doelgroep van het Sociaal Domein. Je beschikt daarnaast over goede communicatieve vaardigheden. De opleiding Klachtenfunctionaris Sociaal Domein is een opleiding op hbo-niveau.
Doel van de opleiding
Na het afronden van de opleiding kun je zelfstandig klachten afhandelen. Je bent op de hoogte van het verloop van het proces en hebt de juiste communicatieve vaardigheden om gesprekken onpartijdig te voeren. Je kunt je inleven in beide partijen en hebt ideeën over het herstellen of verbeteren van de relatie. De wettelijke kaders kennen geen geheimen voor je. Je weet hoe je met betrokken partijen moet communiceren en levert een bijdrage aan de kwaliteit van de organisatie. Je kunt een eindverslag schrijven met een programma van eisen en aanbevelingen.
De opleiding Klachtenfunctionaris voor het Sociaal Domein bestaat uit twee opleidingsdagen.
Dag 1: Sociaal Domein, het wettelijk kader en de klachtenbehandelingsprocedure
Op lesdag 1 behandelen we de opbouw en geschiedenis van het Sociaal Domein. Ook komen het wettelijk kader en de klachtenbehandelingsprocedure aan de orde. Wat zegt de Algemene Wet bestuursrecht over klachtbehandeling en wat zegt de Wet Kwaliteit klachten en geschillen zorg? Welke wet is leidend en hoe richt je de klachtenprocedure op de juiste manier in? Ook betrekken we beleidsadviezen en de vraag van de organisatie bij het inrichten van dit proces.
Dag 2: Gespreksvaardigheden, taken en positie
Veel van het succes in je werk als klachtenfunctionaris hangt af van de kwaliteit van jouw gespreksvaardigheden. Daarbij is het belangrijk dat de cliënt, maar ook de medewerker in kwestie zich door jou gehoord en erkend voelt. Pas daarna komt de inhoud van de klacht aan de orde. Tijdens deze tweede dag richten we onze aandacht op de vaardigheden die nodig zijn bij het behandelen van een klacht. We staan stil bij jouw rol en taken als klachtenfunctionaris. Tot slot komt het verslag aan de orde waarmee je het dossier van klachtbehandeling afsluit.
Studiebelasting
De studiebelasting voor deze opleiding is 2 lesdagen. De lesdagen vinden plaats van 9.00 tot 16.00 uur. Daarnaast raden we per lesdag 2 tot 4 zelfstudie-uren aan. De totale studiebelasting is maximaal 22 uur.
Investering en subsidiemogelijkheden
De kosten voor de opleiding zijn € 1.599,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.
Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.
Unieke online leeromgeving
Voor de opleiding Klachtenfunctionaris krijg je toegang tot onze online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesstof, huiswerkopdrachten, aanvullende informatie en de handouts van de lesdagen. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.
Certificering
Na het volgen van deze opleiding ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.
Kenniscentrum Sociaal Domein hanteert de richtlijnen van het RIVM. We verzoeken je om thuis te blijven als je coronagerelateerde klachten hebt.
Digitale lessen
We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heb je live contact met de docent. Heb je vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085 401 83 62.