Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Klachtenfunctionaris (2 dagen)

 1.599,00
2 lesdagen
Divers
Opleiding

Wil jij een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening binnen het Sociaal Domein? Ben je communicatief sterk, kun je goed luisteren en denk jij in oplossingen? Dan is de tweedaagse training Klachtenfunctionaris Sociaal Domein zeer geschikt voor je!

Een klachtenfunctionaris binnen het Sociaal Domein behandelt klachten die door cliënten zijn ingediend tegen een medewerker. Gesprekken met cliënten binnen het Sociaal Domein zijn altijd persoonlijk. Als de verwachting van de cliënt niet aansluit bij de wet- en regelgeving, kan dat zorgen voor onvrede. Soms gaat deze onvrede over de houding en gedrag van de medewerker en leidt dit tot een klacht. Het resultaat is dan een conflict waarbij emoties hoog kunnen oplopen. 

De taak van de klachtenfunctionaris is om de relatie tussen instantie en cliënt te verbeteren. Je luistert naar beide kanten van het verhaal om een onpartijdig beeld te schetsen. Naar aanleiding van je onderzoek breng je een advies uit en zet je beide partijen op het spoor van de oplossing. 

Door het werk als klachtenfunctionaris krijg je ook een uitstekend inzicht in de organisatie en haar knelpunten. Dat betekent dat je verbeterpunten goed kunt signaleren. Deze verbeterpunten maak je bespreekbaar voor de organisatie. 

Tot slot is het belangrijk dat je je schriftelijk goed kunt verwoorden. Je onderzoeksresultaten en adviezen verwerk je in een verslag. Een fijne combinatie tussen met mensen werken en administratieve taken!

De opleiding is voor iedereen die een functie als Klachtenfunctionaris ambieert. Daarnaast is de opleiding geschikt voor mensen die een bijdrage willen leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening in het Sociaal Domein.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Voorwaarden voor deelname zijn hbo werk- en denkniveau en ervaring met het omgaan met de doelgroep van het Sociaal Domein. Je beschikt daarnaast over goede communicatieve vaardigheden. De opleiding Klachtenfunctionaris Sociaal Domein is een opleiding op hbo-niveau. 

Doel van de opleiding

Na het afronden van de opleiding kun je zelfstandig klachten afhandelen. Je bent op de hoogte van het verloop van het proces en hebt de juiste communicatieve vaardigheden om gesprekken onpartijdig te voeren. Je kunt je inleven in beide partijen en hebt ideeën over het herstellen of verbeteren van de relatie. De wettelijke kaders kennen geen geheimen voor je. Je weet hoe je met betrokken partijen moet communiceren en levert een bijdrage aan de kwaliteit van de organisatie. Je kunt een eindverslag schrijven met een programma van eisen en aanbevelingen. 

De opleiding Klachtenfunctionaris voor het Sociaal Domein bestaat uit twee opleidingsdagen. 

Dag 1: Sociaal Domein, het wettelijk kader en de klachtenbehandelingsprocedure
Op lesdag 1 behandelen we de opbouw en geschiedenis van het Sociaal Domein. Ook komen het wettelijk kader en de klachtenbehandelingsprocedure aan de orde. Wat zegt de Algemene Wet bestuursrecht over klachtbehandeling en wat zegt de Wet Kwaliteit klachten en geschillen zorg? Welke wet is leidend en hoe richt je de klachtenprocedure op de juiste manier in? Ook betrekken we beleidsadviezen en de vraag van de organisatie bij het inrichten van dit proces.

Dag 2: Gespreksvaardigheden, taken en positie
Veel van het succes in je werk als klachtenfunctionaris hangt af van de kwaliteit van jouw gespreksvaardigheden. Daarbij is het belangrijk dat de cliënt, maar ook de medewerker in kwestie zich door jou gehoord en erkend voelt. Pas daarna komt de inhoud van de klacht aan de orde. Tijdens deze tweede dag richten we onze aandacht op de vaardigheden die nodig zijn bij het behandelen van een klacht. We staan stil bij jouw rol en taken als klachtenfunctionaris. Tot slot komt het verslag aan de orde waarmee je het dossier van klachtbehandeling afsluit.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze opleiding is 2 lesdagen. De lesdagen vinden plaats van 9.00 tot 16.00 uur. Daarnaast raden we per lesdag 2 tot 4 zelfstudie-uren aan. De totale studiebelasting is maximaal 22 uur.

Investering

De kosten voor de opleiding zijn € 1.599,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Unieke online leeromgeving

Voor de opleiding Klachtenfunctionaris krijg je toegang tot onze online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesstof, huiswerkopdrachten, aanvullende informatie en de handouts van de lesdagen. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Certificering

Na het volgen van deze opleiding ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

STAP-budget

Vanwege recente wijzigingen in de regels van STAP, is het niet langer mogelijk om het STAP-budget te gebruiken voor het scholingsaanbod van Kenniscentrum Sociaal Domein. De overheid heeft besloten dat alleen nog OCW-erkende onderwijsinstellingen, zoals MBO- en HBO-opleidingen, in aanmerking komen na de STAP-ronde van 3 juli. Hierdoor vallen ongeveer 95% van de opleidingen en opleiders niet langer onder het STAP-budget, inclusief alle (branche-erkende) opleidingen van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 

Wil je toch de volgende stap zetten in jouw carrière? Geen zorgen, je kunt nog altijd starten met een vakinhoudelijke opleiding van Kenniscentrum Sociaal Domein!

 1.599,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Motiverende Gesprekvoering

Hoe zorg je ervoor dat ze zelf aan de slag gaan met het opvolgen van je adviezen, het inzetten van de Eigen Kracht en het Sociale Netwerk? Motiverende gespreksvoering is een veelgebruikte methode om cliënten te stimuleren hulp te zoeken en hun gedrag te veranderen.

Basistraining Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie

Deze eendaagse basistraining Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie is voor iedereen die kennis wil maken met de applicatie Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie. Suite wordt gebruikt om taken te verdelen en informatie uit te wisselen tussen betrokken professionals.

E-learning Omgaan met Agressie

dens de e-learning ‘Omgaan met agressie’ wordt er ingegaan op wat agressie precies is en welke fasen er zijn. Hierdoor kun je ontdekken wat de achterliggende gedachte is van iemands reactie. Weet jij hoe je hebt beste kan handelen? Ontdekt het in deze e-learning.