Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Verlengde Jeugdwet voor Wmo consulenten

Utrecht
2 oktober 2023
 499,00
1 lesdag
Wmo
Training

Wil jij meer weten over Verlengde Jeugdhulp? Wanneer komt deze wet aan bod en wanneer is de Wmo aan zet? Welke vormen van verlengde Jeugdzorg zijn er? In deze training van 1 dag leer je meer over de vormen en toepassing van de Jeugdwet. Je kent na afloop de instrumenten en methodieken die gebruikt kunnen worden bij de overgang naar de Jeugdwet.

In de Jeugdwet is vrijwel alle zorg en ondersteuning voor kinderen tot 18 jaar geregeld. In de basis stopt de ondersteuning vanuit de Jeugdwet als de jeugdige 18 jaar wordt. Maar in sommige gevallen is het nodig om de behandeling door te laten lopen. Bijvoorbeeld wanneer een jeugdige nog niet voldoende zelfstandig is. Of wanneer het voorzetten van de hulp noodzakelijk is. Als Wmo consulent is het belangrijk om kennis te hebben over het proces, de wet en de uitvoering daarvan. Deze kennis helpt om de uiteindelijke overgang van de Jeugdwet naar de Wmo zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Na het volgen van deze interactieve training: 

 • Heb je kennis van de reikwijdte van de Jeugdwet;
 • Weet je welke vormen er zijn van de Verlengde Jeugdwet;
 • Weet je wat de voorwaarden zijn van de Verlengde Jeugdwet;
 • Ken je de doelgroep van de Verlengde Jeugdwet;
 • Heb je inzicht in de werkzame factoren voor een soepele overgang van 18- naar 18+;
 • Ken je de instrumenten en methodieken die gebruikt kunnen worden bij de overgang van de Jeugdwet naar de Wmo.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Opleidingsniveau

De training is een lesdag op hbo-niveau.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens de interactieve training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Het stelsel van zorgwetten; de Jeugdwet in verhouding tot de Wmo;
 • De doelgroep van de Jeugdwet, problematiek en leefdomeinen;
 • Het leeftijdsbeginsel;
 • De vormen van de Verlengde Jeugdwet;
 • De voorwaarden van de Verlengde Jeugdzorg;
 • Verlengde pleegzorg;
 • Knelpunten in de overgang van 18- naar 18+;
 • Aanbevelingen en instrumenten voor een soepele overgang van de Jeugdwet naar de Wmo.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één dag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur. We gaan interactief aan de slag met ingebrachte casuïstiek en oefenen met instrumenten en tools.

Unieke online leeromgeving

Voor deze training krijg je toegang tot een unieke online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de leerstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. 

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Certificering

Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

STAP-budget

Vanwege recente wijzigingen in de regels van STAP, is het niet langer mogelijk om het STAP-budget te gebruiken voor het scholingsaanbod van Kenniscentrum Sociaal Domein. De overheid heeft besloten dat alleen nog OCW-erkende onderwijsinstellingen, zoals MBO- en HBO-opleidingen, in aanmerking komen na de STAP-ronde van 3 juli. Hierdoor vallen ongeveer 95% van de opleidingen en opleiders niet langer onder het STAP-budget, inclusief alle (branche-erkende) opleidingen van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 

Wil je toch de volgende stap zetten in jouw carrière? Geen zorgen, je kunt nog altijd starten met een vakinhoudelijke opleiding van Kenniscentrum Sociaal Domein!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Omgaan met de Kritische Klant

Weerstand en onbegrepen gedrag komen in het Sociaal Domein vaak voor. Het gesprek kan soms helemaal vastlopen omdat er veel weerstand is en wellicht kun je op dat moment niet gelijk iets bevestigen of ontkrachten. Wat kun je doen om het gesprek een andere wending te geven? Leer het tijdens de training omgaan met de kritische cliënt.

Online Opleiding Backoffice Medewerker Wmo/Jeugd

Ben je op zoek naar een baan waarin je administratief werk verricht en tegelijkertijd sociaal betrokken bent? Volg dan de online opleiding Backoffice Medewerker Wmo/Jeugd.

Training Timemanagement

De training timemanagement geeft handvatten om beter om te gaan met werkdruk en efficiënter te werken.