Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Verlengde Jeugdwet voor Wmo consulenten

Meerdere locaties
Meerdere data
 499,00
1 lesdag
Wmo
Training

Wil jij meer weten over Verlengde Jeugdhulp? Wanneer komt deze wet aan bod en wanneer is de Wmo aan zet? Welke vormen van verlengde Jeugdzorg zijn er? In deze training van 1 dag leer je meer over de vormen en toepassing van de Jeugdwet. Je kent na afloop de instrumenten en methodieken die gebruikt kunnen worden bij de overgang naar de Jeugdwet.

In de Jeugdwet is vrijwel alle zorg en ondersteuning voor kinderen tot 18 jaar geregeld. In de basis stopt de ondersteuning vanuit de Jeugdwet als de jeugdige 18 jaar wordt. Maar in sommige gevallen is het nodig om de behandeling door te laten lopen. Bijvoorbeeld wanneer een jeugdige nog niet voldoende zelfstandig is. Of wanneer het voorzetten van de hulp noodzakelijk is. Als Wmo consulent is het belangrijk om kennis te hebben over het proces, de wet en de uitvoering daarvan. Deze kennis helpt om de uiteindelijke overgang van de Jeugdwet naar de Wmo zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Na het volgen van deze interactieve training: 

 • Heb je kennis van de reikwijdte van de Jeugdwet;
 • Weet je welke vormen er zijn van de Verlengde Jeugdwet;
 • Weet je wat de voorwaarden zijn van de Verlengde Jeugdwet;
 • Ken je de doelgroep van de Verlengde Jeugdwet;
 • Heb je inzicht in de werkzame factoren voor een soepele overgang van 18- naar 18+;
 • Ken je de instrumenten en methodieken die gebruikt kunnen worden bij de overgang van de Jeugdwet naar de Wmo.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Opleidingsniveau

De training is een lesdag op hbo-niveau.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens de interactieve training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Het stelsel van zorgwetten; de Jeugdwet in verhouding tot de Wmo;
 • De doelgroep van de Jeugdwet, problematiek en leefdomeinen;
 • Het leeftijdsbeginsel;
 • De vormen van de Verlengde Jeugdwet;
 • De voorwaarden van de Verlengde Jeugdzorg;
 • Verlengde pleegzorg;
 • Knelpunten in de overgang van 18- naar 18+;
 • Aanbevelingen en instrumenten voor een soepele overgang van de Jeugdwet naar de Wmo.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één dag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur. We gaan interactief aan de slag met ingebrachte casuïstiek en oefenen met instrumenten en tools.

Unieke online leeromgeving

Voor deze training krijg je toegang tot een unieke online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de leerstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. 

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Kenniscentrum Sociaal Domein hanteert altijd de richtlijnen van het RIVM. We verzoeken je om thuis te blijven met klachten. 

Digitale lessen

We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heb je live contact met de docent. Heb je vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085 401 83 62. 

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Stuur een whatsappje naar Alice via het nummer of neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Wmo en Dementie

Als Wmo consulent krijg je te maken met ouderen en dementie. Volg onze training Wmo en dementie en leer je communicatietechnieken aan te passen.

Opleiding KCC Medewerker Sociaal Domein

Ben jij een uitstekend visitekaartje voor het Sociaal Domein? Volg dan de opleiding KCC medewerker Sociaal Domein. We leren je de benodigde kennis van wet- en regelgeving maar zorgen ook dat je over goede communicatietechnieken beschikt.

Summerschool Wmo Consulent 2.0 basisopleiding

Droom jij al langer van een omscholing naar het Sociale Domein en wil je dat graag in korte tijd realiseren? Bij Kenniscentrum Sociaal Domein kun je daar de zomerperiode voor gebruiken. Als Wmo consulent combineer je administratieve taken met het werken met mensen.