Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Verlengde Jeugdwet voor Wmo consulenten

Amersfoort
2 oktober 2023
 499,00
1 lesdag
Wmo
Training

Wil jij meer weten over Verlengde Jeugdhulp? Wanneer komt deze wet aan bod en wanneer is de Wmo aan zet? Welke vormen van verlengde Jeugdzorg zijn er? In deze training van 1 dag leer je meer over de vormen en toepassing van de Jeugdwet. Je kent na afloop de instrumenten en methodieken die gebruikt kunnen worden bij de overgang naar de Jeugdwet.

In de Jeugdwet is vrijwel alle zorg en ondersteuning voor kinderen tot 18 jaar geregeld. In de basis stopt de ondersteuning vanuit de Jeugdwet als de jeugdige 18 jaar wordt. Maar in sommige gevallen is het nodig om de behandeling door te laten lopen. Bijvoorbeeld wanneer een jeugdige nog niet voldoende zelfstandig is. Of wanneer het voorzetten van de hulp noodzakelijk is. Als Wmo consulent is het belangrijk om kennis te hebben over het proces, de wet en de uitvoering daarvan. Deze kennis helpt om de uiteindelijke overgang van de Jeugdwet naar de Wmo zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Na het volgen van deze interactieve training: 

 • Heb je kennis van de reikwijdte van de Jeugdwet;
 • Weet je welke vormen er zijn van de Verlengde Jeugdwet;
 • Weet je wat de voorwaarden zijn van de Verlengde Jeugdwet;
 • Ken je de doelgroep van de Verlengde Jeugdwet;
 • Heb je inzicht in de werkzame factoren voor een soepele overgang van 18- naar 18+;
 • Ken je de instrumenten en methodieken die gebruikt kunnen worden bij de overgang van de Jeugdwet naar de Wmo.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Opleidingsniveau

De training is een lesdag op hbo-niveau.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens de interactieve training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Het stelsel van zorgwetten; de Jeugdwet in verhouding tot de Wmo;
 • De doelgroep van de Jeugdwet, problematiek en leefdomeinen;
 • Het leeftijdsbeginsel;
 • De vormen van de Verlengde Jeugdwet;
 • De voorwaarden van de Verlengde Jeugdzorg;
 • Verlengde pleegzorg;
 • Knelpunten in de overgang van 18- naar 18+;
 • Aanbevelingen en instrumenten voor een soepele overgang van de Jeugdwet naar de Wmo.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één dag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur. We gaan interactief aan de slag met ingebrachte casuïstiek en oefenen met instrumenten en tools.

Unieke online leeromgeving

Voor deze training krijg je toegang tot een unieke online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de leerstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. 

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Neem jij de volgende STAP in jouw carrière?

Vanaf 1 maart 2022 is het voor iedereen mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Met deze subsidie van €1.000,- kun je een opleiding, training, cursus of studie naar keuze volgen om zo je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Wil je het STAP-budget gebruiken om je verder te ontwikkelen binnen het Sociaal Domein? Dan ben je bij Kenniscentrum Sociaal Domein aan het goede adres. Wij zijn een erkend STAP-opleider. Dit betekent dat je het STAP-budget kunt gebruiken voor al onze opleidingen en trainingen.

Meer informatie over STAP? We leggen je het graag uit: informatie STAP!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Klachtenfunctionaris (2 dagen)

Wil jij een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening binnen het Sociaal Domein? Ben je communicatief sterk, kun je goed luisteren en denk jij in oplossingen? Dan is de tweedaagse training Klachtenfunctionaris Sociaal Domein zeer geschikt voor je!

E-learning Wetten Sociaal Domein

Meer leren over de wetten en sociale zekerheid binnen het Sociaal Domein? Volg dan de e-learning Wetten Sociaal Domein.

Training Timemanagement

De training timemanagement geeft handvatten om beter om te gaan met werkdruk en efficiënter te werken.