Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Terugvordering & Invordering

 299,00
0,5 lesdag
Participatie
Training

Terug- en invordering van onterecht verstrekte bijstand is een belangrijke inkomstenbron voor gemeenten om de uitvoering van de Participatiewet (PW) te financieren. Na het volgen van de training Terugvordering & Invordering kun je een zorgvuldig besluit tot opschorting, herziening, intrekking, terug- en invordering nemen én ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Sinds 2013 wordt hard opgetreden bij fraude. Uitkeringen worden volledig teruggevorderd en een boete wordt opgelegd als de inlichtingenplicht is geschonden. Maar wat moet er precies gemeld worden en wat is fraude? Hoe uitgebreid moet het onderzoek zijn om te besluiten tot terugvordering? Is de Participatiewet te streng? Waar is de menselijke maat? De Participatiewet is momenteel “uit balans” vindt het kabinet. Gemeenten moeten meer ruimte krijgen om van de regels af te wijken in uitzonderlijke gevallen. In deze training leer je meer over de Terugvordering & Invordering!

Resultaat

Na deze training:

 • Kun je een zorgvuldig besluit tot opschorting, herziening, intrekking, terug- en invordering nemen;
 • Ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

De training Terugvordering & Invordering is bedoeld voor medewerkers terug- en invordering, medewerkers bewindvoering en medewerkers schuldhulpverlening.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Opschorting, herziening en intrekking van de bijstand;
 • Terugvorderingsgronden: verplicht of bevoegd;
 • Inlichtingenplicht en medewerkingsplicht;
 • Bewijslast;
 • Giften;
 • Mantelzorg;
 • Bijverdienen;
 • Kwijtschelding;
 • Rechtspraak.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is een halve lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 12:30 uur.

Investering 

De kosten voor de training zijn € 299,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Certificering

Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 299,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Motiverende Gesprekvoering

Hoe zorg je ervoor dat ze zelf aan de slag gaan met het opvolgen van je adviezen, het inzetten van de Eigen Kracht en het Sociale Netwerk? Motiverende gespreksvoering is een veelgebruikte methode om cliënten te stimuleren hulp te zoeken en hun gedrag te veranderen.

Training Omgaan met de Kritische Klant

Weerstand en onbegrepen gedrag komen in het Sociaal Domein vaak voor. Het gesprek kan soms helemaal vastlopen omdat er veel weerstand is en wellicht kun je op dat moment niet gelijk iets bevestigen of ontkrachten. Wat kun je doen om het gesprek een andere wending te geven? Leer het tijdens de training omgaan met de kritische cliënt.

E-learning Effectief communiceren

Voer je wel eens een gesprek waarbij je merkt dat hetgeen wat je over wilt brengen niet begrepen wordt zoals jij het bedoelt? Of heb je misschien moeite met luisteren, omdat je snel afgeleid bent of snel een mening hebt over hetgeen de ander je vertelt? In de e-learning effectief communiceren krijg je praktische handvatten om met dit soort situaties om te gaan, waardoor je leert om effectiever te communiceren.