Kenniscentrum Sociaal Domein is hét opleidings- en detacheringscentrum van het Sociaal Domein.

Training Oordeelloos Communiceren met Behulp van het Geldspel

 499,00
1 lesdag
Schuldhulpverlening
Training

Met de training oordeelloos communiceren met behulp van het geldspel leer je effectief communiceren met cliënten over financiën. Je leert welke impact schulden hebben op de psychische gezondheid van schuldenaren en hoe je met behulp van het geldspel praktische tips kunt geven om schulden te voorkomen en/of op te lossen.

Met oordeelloos communiceren leer je zeggen wat je bedoelt én horen waar het bij de ander om gaat. Het gaat uit van de waarneembare feiten en van wat er nu leeft en speelt. De taal van medeleven staat centraal. Daarmee kun je een (onbewuste) machtsstrijd overstijgen en bouwen aan een samenwerking vanuit vertrouwen. Oordeelloos communiceren maakt de gesprekspartners bewust van denken, voelen en handelen. Dat draagt bij aan begrip, samenwerking en respect in relaties.

Het geldspel

Het geldspel is een middel om de financiële situatie van de cliënt in kaart te brengen. Tijdens het spelen krijgt de cliënt inzicht in zijn of haar de financiële situatie en de kansen en onmogelijkheden van die situatie. Het maakt geldstromen tastbaar, patronen zichtbaar en vergroot het zelfinzicht. Dat is de eerste stap naar (gedrags)verandering. Om echt resultaat te halen met het spel, moet de spelleider op de juiste manier (oordeelloos) communiceren.

Leerdoelen

De training geeft je de volgende inzichten:

 • Waarom communicatie vaak mis gaat
 • Hoe je met elkaar in contact blijft, ook als emoties hoog oplopen tijdens een gesprek
 • Wat oordeelloos communiceren jou en je client kan brengen
 • Hoe je ontdekt waar jouw verantwoordelijkheid begint en stopt
 • Hoe jij en je gesprekspartner met oordeelloos communiceren kunnen leren op een positieve, eerlijke en open manier te communiceren
 • Hoe je het geldspel gebruikt.

Na de training kun je met toewijding en overgave een schuldenvrij perspectief bieden aan mensen in financiële problemen, zonder dat je de rechten van schuldeisers uit het oog te verliest.

Deze training is voor iedereen die werkt in de financiële zorgverlening, het Sociaal Domein of maatschappelijk werk en die regelmatig te maken heeft met cliënten in financiële problemen.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens de training komen deze zaken aan bod:

 • Positief coachen
 • Feiten over schulden, financiële zelfredzaamheid en de huidige schuldensituatie in Nederland
 • Praktijkvoorbeelden van het bestrijden van schulden
 • De rol van het geldspel bij het tegengaan van schulden
 • Het analyseren van bankafschriften: welke informatie haal je hieruit en hoe voorkom je oordelen?
 • Hoe het geldspel werkt

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Daarnaast is het raadzaam om 2 tot 4 uur aan zelfstudie in te plannen.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Na afronding van de training, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Accreditering

Kiwa heeft deze training geaccrediteerd als erkende bijscholing met 6 PE-punten. Horus heeft de training geaccrediteerd met 7 PE-punten. De training is geaccrediteerd door het Registerplein met 6,5 punten.

Kenniscentrum Sociaal Domein hanteert de richtlijnen van het RIVM. We verzoeken je om thuis te blijven als je coronagerelateerde klachten hebt.

Digitale lessen

We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heb je live contact met de docent. Heb je vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085 401 83 62. 

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Effectief Communiceren in de Schuldhulpverlening

Hoe communiceer je effectief en zorg je dat jouw boodschap goed overkomt bij je cliënt? In de training 'effectief communiceren in de schuldhulpverlening' werk je aan het hele communicatieproces. Van de basisgesprekstechnieken tot aan gedragsverandering, aan het eind van de dag heb jij communicatietechnieken op zak die werken!

Opleiding KCC Medewerker Sociaal Domein

Ben jij een uitstekend visitekaartje voor het Sociaal Domein? Volg dan de opleiding KCC medewerker Sociaal Domein. We leren je de benodigde kennis van wet- en regelgeving maar zorgen ook dat je over goede communicatietechnieken beschikt.

Training de essentie van het vrij te laten bedrag (VTLB): een verdiepingsslag

Wil je weten wat de VtlB-calculator allemaal achter de schermen doet in de VtlB-berekening? Wil je schuldeisers precies kunnen vertellen hoe je aan de afloscapaciteit bent gekomen? Dan is de training de essentie van het vrij te laten bedrag precies wat je zoekt.