Kenniscentrum Sociaal Domein is hét opleidings- en detacheringscentrum van het Sociaal Domein.

Training Het Herkennen en Werken met Ziektebeelden en Beperkingen in de Dagelijkse Praktijk

Amersfoort
10 mei 2023
 499,00
1 lesdag
Divers
Training

Wil jij meer weten hoe jij ziektebeelden kan herkennen? Of wil jij je kennis bijspijkeren over dit onderwerp? Tijdens deze training leer je meer over het herkennen en werken met verschillende ziektebeelden. 

In de dagelijkse praktijk spreekt je als Wmo consulent veel cliënten over hun zorgvraag. Van de cliënt zelf tot een ouder met een hulpvraag over een jeugdige. Onder hen bevinden zich ongetwijfeld gesprekspartners met ziektebeelden. Tijdens deze training staat het herkennen, maar vooral de gespreksvoering met deze doelgroep centraal. Hoe kun je als consulent een gesprek sturen en beïnvloeden?

Leerdoelen

Na het volgen van de training:

 • Kun je de verschillende ziektebeelden herkennen;
 • Heb je kennis en inzicht verkregen op het gebied van psychopathologie bij cliënten;
 • Ben je in staat om in de praktijk ziektebeelden te herkennen en een passende benaderingswijze te kiezen.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Herkennen van ziektebeelden in de praktijk;
 • Er wordt kort ingegaan op de te behandelen ziektebeelden (Autisme en ADHD, Niet Aangeboren Hersenletsel) en hechtingsproblematiek;
 • Er wordt aan de hand van de casuïstiek geoefend (optioneel met trainingsacteur);
 • Bij de gezamenlijke nabespreking wordt ingezoomd op welke attitude/benadering er wordt gebruikt met welk effect;
 • Aansluitend kan er experimenteel geoefend worden waarbij men uit kan proberen wat wel werkt en hoe dit voelt;
 • Signalen opmerken en verwerken;
 • Meta communicatie;
 • Het geleerde in de praktijk (oefenen).

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Neem jij de volgende STAP in jouw carrière?

Vanaf 1 maart 2022 is het voor iedereen mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Met deze subsidie van €1.000,- kun je een opleiding, training, cursus of studie naar keuze volgen om zo je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Wil je het STAP-budget gebruiken om je verder te ontwikkelen binnen het Sociaal Domein? Dan ben je bij Kenniscentrum Sociaal Domein aan het goede adres. Wij zijn een erkend STAP-opleider. Dit betekent dat je het STAP-budget kunt gebruiken voor al onze opleidingen en trainingen.

Meer informatie over STAP? We leggen je het graag uit: informatie STAP!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Effectief communiceren

Voer je wel eens een gesprek waarbij je merkt dat hetgeen wat je over wilt brengen niet begrepen wordt zoals jij het bedoelt? Of heb je misschien moeite met luisteren, omdat je snel afgeleid bent of snel een mening hebt over hetgeen de ander je vertelt? In de e-learning effectief communiceren krijg je praktische handvatten om met dit soort situaties om te gaan, waardoor je leert om effectiever te communiceren.

Training Omgaan met de Kritische Klant

Weerstand en onbegrepen gedrag komen in het Sociaal Domein vaak voor. Het gesprek kan soms helemaal vastlopen omdat er veel weerstand is en wellicht kun je op dat moment niet gelijk iets bevestigen of ontkrachten. Wat kun je doen om het gesprek een andere wending te geven? Leer het tijdens de training omgaan met de kritische cliënt.

Summerschool Wmo Consulent 2.0 basisopleiding

Droom jij al langer van een omscholing naar het Sociale Domein en wil je dat graag in korte tijd realiseren? Bij Kenniscentrum Sociaal Domein kun je daar de zomerperiode voor gebruiken. Als Wmo consulent combineer je administratieve taken met het werken met mensen.