Kenniscentrum Sociaal Domein is hét opleidings- en detacheringscentrum van het Sociaal Domein.

Training Complexe Scheidingen

Amersfoort
14 juni 2023
 499,00
1 lesdag
Divers
Training

De ééndaagse training complexe scheidingen is voor iedereen die beroepsmatig in aanraking komt met ouders en kinderen in een complexe scheiding en hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden in het omgaan met deze kinderen en ouders.

Per jaar maken in Nederland zo’n zeventigduizend kinderen de scheiding van hun ouders mee. Ouders verliezen daarbij regelmatig het belang van hun kinderen uit het oog en staan soms continu in de vechtstand. Tijdig signaleren van problemen bij scheiding is erg belangrijk zodat gezinnen de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.

Professionals binnen het Sociaal Domein worden steeds vaker betrokken bij gezinnen met complexe scheidingen. De families en hun netwerk vragen veel van jou als professional. Vaak omdat er sprake is van een vechtscheiding, met heftige en langdurige conflicten tussen de ouders. Tijdens de training Complexe scheidingen leer je hoe je uit het conflict blijft, de strijd niet versterkt en anders en breder kijkt dan betrokkenen doen.

Leerdoelen

Na de training:

 • Heb je kennis van theorie over de dynamiek van een conflictscheiding;
 • Weet je wat de gevolgen zijn van een (conflict)scheiding voor het kind, het verloop van de ontwikkeling en het verwerkingsproces bij kinderen;
 • Weet je de positie van het kind in het scheidingsproces;
 • Heb je kennis van motiverende gespreksvoering vanuit een oplossingsgerichte houding met ouders en kinderen;
 • Kun je psycho-educatie geven over het scheidingsproces en de effecten op het kind;
 • Ken je de verschillende hulpverleningsvormen voor ouders en kinderen.

De training is voor Jeugdprofessionals of professionals binnen het Sociaal Domein die hun specifieke kennis en vaardigheden willen uitbreiden in het beroepsmatig omgaan met kinderen en ouders met scheidingsproblematiek.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens deze training komt aan bod:

 • Theorie over de dynamiek van een conflictscheiding: conflictstijlen, rolverandering van ouders, (de-)escalatie;
 • Gevolgen van een (conflict)scheiding voor het kind: het verloop van de ontwikkeling en het verwerkingsproces bij kinderen;
 • Positie van het kind in het scheidingsproces: het centraal stellen van de jeugdige;
 • Gespreksvoering met ouders en kinderen: motiverende gespreksvoering vanuit een oplossingsgerichte houding;
 • Geven van psycho-educatie: scheidingsproces, effecten op het kind;
 • Bewustwording en omgaan met de professionele attitudevorming: meervoudige partijdigheid, positioneren en engageren;
 • Hulpverleningsvormen voor ouders en kinderen.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Na afronding van de training ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Accreditering

De training Complexe Scheidingen is door het SKJ geaccrediteerd met 6.00 punten in de categorie formeel leren.

Neem jij de volgende STAP in jouw carrière?

Vanaf 1 maart 2022 is het voor iedereen mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Met deze subsidie van €1.000,- kun je een opleiding, training, cursus of studie naar keuze volgen om zo je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Wil je het STAP-budget gebruiken om je verder te ontwikkelen binnen het Sociaal Domein? Dan ben je bij Kenniscentrum Sociaal Domein aan het goede adres. Wij zijn een erkend STAP-opleider. Dit betekent dat je het STAP-budget kunt gebruiken voor al onze opleidingen en trainingen.

Meer informatie over STAP? We leggen je het graag uit: informatie STAP!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Opleiding Backoffice Medewerker Wmo / Jeugd

Wil jij administratief en toch sociaal betrokken werk doen? Als Backoffice medewerker Wmo / jeugd ben je een belangrijke schakel binnen de keten van het Sociaal Domein. In de opleiding krijg je theoretische kennis van de Wmo en de Jeugdwet en leer je effectief samenwerken. 

Webinar Actualiteitencollege

Wil jij meer weten over uitspraken die er zijn gedaan in het kader van de Wmo? Volg dan het Webinar ‘Actualiteitencollege’ van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 E-learning Het Juridisch Kader Jeugdzorg

Wat moet je allemaal weten van de Jeugdwet om als Jeugdconsulent aan de slag te gaan? Hoe kan je de wet juist toepassen in de praktijk en uitleggen aan de cliënt? In de e-learning ‘Het juridisch kader Jeugdzorg’ leer je alles wat je moet weten over het juridisch kader en de toepassing ervan.