Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Complexe Scheidingen

 499,00
1 lesdag
Divers
Training

De ééndaagse training complexe scheidingen is voor iedereen die beroepsmatig in aanraking komt met ouders en kinderen in een complexe scheiding en hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden in het omgaan met deze kinderen en ouders.

Per jaar maken in Nederland zo’n zeventigduizend kinderen de scheiding van hun ouders mee. Ouders verliezen daarbij regelmatig het belang van hun kinderen uit het oog en staan soms continu in de vechtstand. Tijdig signaleren van problemen bij scheiding is erg belangrijk zodat gezinnen de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.

Professionals binnen het Sociaal Domein worden steeds vaker betrokken bij gezinnen met complexe scheidingen. De families en hun netwerk vragen veel van jou als professional. Vaak omdat er sprake is van een vechtscheiding, met heftige en langdurige conflicten tussen de ouders. Tijdens de training Complexe scheidingen leer je hoe je uit het conflict blijft, de strijd niet versterkt en anders en breder kijkt dan betrokkenen doen.

Leerdoelen

Na de training:

 • Heb je kennis van theorie over de dynamiek van een conflictscheiding;
 • Weet je wat de gevolgen zijn van een (conflict)scheiding voor het kind, het verloop van de ontwikkeling en het verwerkingsproces bij kinderen;
 • Weet je de positie van het kind in het scheidingsproces;
 • Heb je kennis van motiverende gespreksvoering vanuit een oplossingsgerichte houding met ouders en kinderen;
 • Kun je psycho-educatie geven over het scheidingsproces en de effecten op het kind;
 • Ken je de verschillende hulpverleningsvormen voor ouders en kinderen.

De training is voor Jeugdprofessionals of professionals binnen het Sociaal Domein die hun specifieke kennis en vaardigheden willen uitbreiden in het beroepsmatig omgaan met kinderen en ouders met scheidingsproblematiek.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens deze training komt aan bod:

 • Theorie over de dynamiek van een conflictscheiding: conflictstijlen, rolverandering van ouders, (de-)escalatie;
 • Gevolgen van een (conflict)scheiding voor het kind: het verloop van de ontwikkeling en het verwerkingsproces bij kinderen;
 • Positie van het kind in het scheidingsproces: het centraal stellen van de jeugdige;
 • Gespreksvoering met ouders en kinderen: motiverende gespreksvoering vanuit een oplossingsgerichte houding;
 • Geven van psycho-educatie: scheidingsproces, effecten op het kind;
 • Bewustwording en omgaan met de professionele attitudevorming: meervoudige partijdigheid, positioneren en engageren;
 • Hulpverleningsvormen voor ouders en kinderen.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Na afronding van de training ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Accreditering

De training Complexe Scheidingen is door het SKJ geaccrediteerd met 6.00 punten in de categorie formeel leren.

Kenniscentrum Sociaal Domein hanteert de richtlijnen van het RIVM. We verzoeken je om thuis te blijven als je coronagerelateerde klachten hebt.

Digitale lessen

We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heb je live contact met de docent. Heb je vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085 401 83 62. 

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Stuur een whatsappje naar Alice via het nummer of neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Summerschool Wmo Consulent 2.0 basisopleiding

Droom jij al langer van een omscholing naar het Sociale Domein en wil je dat graag in korte tijd realiseren? Bij Kenniscentrum Sociaal Domein kun je daar de zomerperiode voor gebruiken. Als Wmo consulent combineer je administratieve taken met het werken met mensen.

Training Timemanagement

De training timemanagement geeft handvatten om beter om te gaan met werkdruk en efficiënter te werken.

Online Opleiding Schuldhulpverlening

Heb jij de wens mensen met financiële problemen te ondersteunen en weer perspectief te geven? Tijdens de online opleiding Schuldhulpverlening leer je over de verschillende facetten van schuldhulpverlening. Je maakt kennis met relevante wet- en regelgeving, gesprekstechnieken en -vaardigheden.