Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Autisme en Communicatie

 499,00
1 lesdag
Divers
Training

De training autisme en communicatie is een interactieve training met gedetailleerde informatie over de verschillende kenmerken en uitingsvormen van autisme. Daarnaast geeft het praktische adviezen en ga je hiermee oefenen in de praktijk.

Beperkingen in de sociale communicatie en sociale interactie is een van de criteria van een Autisme Spectrum Stoornis, zoals beschreven in de DSM-5. Problemen in de communicatie tussen mensen met en zonder autisme is dan ook een onderwerp wat veel wordt genoemd en beschreven. Er zijn natuurlijk grote verschillen, maar het gaat niet altijd vanzelf. Maar hoe komt dat? Wat ligt daaraan ten grondslag? Wat betekent dat voor de persoon met autisme? Wat vraagt dat van jou als professional? Vraagt dit aanpassingen of slechts  en vooral een open en gelijkwaardige houding?

Met deze én andere vragen ga je aan de slag in deze interactieve training. Je ontvangt niet alleen gedetailleerde informatie over de verschillende kenmerken en uitingsvormen, maar ook praktische adviezen. Daarnaast worden casussen uit de praktijk besproken en geoefend, zodat je de volgende dag direct aan de slag kunt.

Leerdoelen:

Na deze training:

 • Ken je de kenmerken en theorieën van Autisme Spectrum Stoornissen;
 • Ken je de verschillende aspecten van communicatie;
 • Weet je wat de invloed van autisme op de communicatie is;
 • Heb je geoefend met vaardigheden om op een respectvolle en gelijkwaardige manier contact te maken en te communiceren;
 • Kun je praktische handvatten toepassen in de begeleiding.

De training is voor alle professionals die werkzaam zijn met kinderen en jeugdigen met autisme.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens deze training komt aan bod:

 • Basiskennis Autisme Spectrum Stoornis;
 • DSM 5; specifiek de beperking in de communicatie;
 • De alledaagse praktijk;
 • Wat zijn de do’s and dont’s met betrekking tot de communicatie;
 • Hoe biedt je samenhang en verheldering;
 • Wat vraagt dit van de omgeving;
 • Wat vraagt dit van jou en wat betekent dit voor jou als professional;
 • Oefenen aan de hand van casussen;
 • Uitwisselen van praktische tips en adviezen.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid

Certificering

Na afronding van de training, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Kenniscentrum Sociaal Domein hanteert de richtlijnen van het RIVM. We verzoeken je om thuis te blijven als je coronagerelateerde klachten hebt.

Digitale lessen

We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heb je live contact met de docent. Heb je vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085 401 83 62. 

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Terugvordering & Invordering

Sinds 2013 wordt hard opgetreden bij fraude. Uitkeringen worden volledig teruggevorderd en een boete wordt opgelegd als de inlichtingenplicht is geschonden. Maar wat moet er precies gemeld worden en wat is fraude? Hoe uitgebreid moet het onderzoek zijn om te besluiten tot terugvordering? Is de Participatiewet te streng? Waar is de menselijke maat? De Participatiewet is momenteel “uit balans” vindt het kabinet. Gemeenten moeten meer ruimte krijgen om van de regels af te wijken in uitzonderlijke gevallen. In deze training leer je meer over de Terugvordering & Invordering.

E-learning Vormen van Jeugdhulp

Wil jij meer weten van de verschillende vormen van jeugdhulp? Of wil jij je kennis opfrissen? Volg dan de e-learning ‘Vormen van jeugdhulp’.

Opleiding Inkomensconsulent

Wil jij aan de slag als inkomensconsulent bij een gemeente? Tijdens de opleiding Inkomensconsulent van Kenniscentrum Sociaal Domein leer je alles van het vak. Je benodigde theorie en vaardigheden komen tijdens de opleiding aan bod.