Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Autisme en Communicatie

 499,00
1 lesdag
Divers
Training

De training autisme en communicatie is een interactieve training met gedetailleerde informatie over de verschillende kenmerken en uitingsvormen van autisme. Daarnaast geeft het praktische adviezen en ga je hiermee oefenen in de praktijk.

Beperkingen in de sociale communicatie en sociale interactie is een van de criteria van een Autisme Spectrum Stoornis, zoals beschreven in de DSM-5. Problemen in de communicatie tussen mensen met en zonder autisme is dan ook een onderwerp wat veel wordt genoemd en beschreven. Er zijn natuurlijk grote verschillen, maar het gaat niet altijd vanzelf. Maar hoe komt dat? Wat ligt daaraan ten grondslag? Wat betekent dat voor de persoon met autisme? Wat vraagt dat van jou als professional? Vraagt dit aanpassingen of slechts  en vooral een open en gelijkwaardige houding?

Met deze én andere vragen ga je aan de slag in deze interactieve training. Je ontvangt niet alleen gedetailleerde informatie over de verschillende kenmerken en uitingsvormen, maar ook praktische adviezen. Daarnaast worden casussen uit de praktijk besproken en geoefend, zodat je de volgende dag direct aan de slag kunt.

Leerdoelen:

Na deze training:

 • Ken je de kenmerken en theorieën van Autisme Spectrum Stoornissen;
 • Ken je de verschillende aspecten van communicatie;
 • Weet je wat de invloed van autisme op de communicatie is;
 • Heb je geoefend met vaardigheden om op een respectvolle en gelijkwaardige manier contact te maken en te communiceren;
 • Kun je praktische handvatten toepassen in de begeleiding.

De training is voor alle professionals die werkzaam zijn met kinderen en jeugdigen met autisme.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens deze training komt aan bod:

 • Basiskennis Autisme Spectrum Stoornis;
 • DSM 5; specifiek de beperking in de communicatie;
 • De alledaagse praktijk;
 • Wat zijn de do’s and dont’s met betrekking tot de communicatie;
 • Hoe biedt je samenhang en verheldering;
 • Wat vraagt dit van de omgeving;
 • Wat vraagt dit van jou en wat betekent dit voor jou als professional;
 • Oefenen aan de hand van casussen;
 • Uitwisselen van praktische tips en adviezen.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Certificering

Na afronding van de training, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

STAP-budget

Vanwege recente wijzigingen in de regels van STAP, is het niet langer mogelijk om het STAP-budget te gebruiken voor het scholingsaanbod van Kenniscentrum Sociaal Domein. De overheid heeft besloten dat alleen nog OCW-erkende onderwijsinstellingen, zoals MBO- en HBO-opleidingen, in aanmerking komen na de STAP-ronde van 3 juli. Hierdoor vallen ongeveer 95% van de opleidingen en opleiders niet langer onder het STAP-budget, inclusief alle (branche-erkende) opleidingen van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 

Wil je toch de volgende stap zetten in jouw carrière? Geen zorgen, je kunt nog altijd starten met een vakinhoudelijke opleiding van Kenniscentrum Sociaal Domein!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Arbeidsrecht

Hoe zorg je ervoor dat ze zelf aan de slag gaan met het opvolgen van je adviezen, het inzetten van de Eigen Kracht en het Sociale Netwerk? Motiverende gespreksvoering is een veelgebruikte methode om cliënten te stimuleren hulp te zoeken en hun gedrag te veranderen.

Training Klachtenfunctionaris (2 dagen)

Wil jij een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening binnen het Sociaal Domein? Ben je communicatief sterk, kun je goed luisteren en denk jij in oplossingen? Dan is de tweedaagse training Klachtenfunctionaris Sociaal Domein zeer geschikt voor je!

Webinar Actualiteitencollege 2023

Wil jij meer weten over uitspraken die er zijn gedaan in het kader van de Wmo? Volg dan het Webinar ‘Actualiteitencollege’ van het Kenniscentrum Sociaal Domein.