Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Online Opleiding Backoffice Medewerker Wmo/Jeugd

Online
 849,00
9 modules
Divers
E-learning

Ben je geïnteresseerd in een baan waarbij je administratief werk kunt doen en tegelijkertijd sociaal betrokken kunt zijn? Als Backoffice Medewerker voor de Wmo/Jeugd vorm je een essentiële schakel binnen het Sociaal Domein. Tijdens de online opleiding Backoffice Medewerker Wmo/Jeugd verwerf je theoretische kennis van de Wmo en de Jeugdwet, en leer je effectief samenwerken.

Als een cliënt een aanvraag indient bij de Wmo, zijn diverse afdelingen betrokken. Als Backoffice Medewerker vervul je een essentiële rol binnen deze keten. Na het opstellen van een indicatie door de Wmo- of jeugdconsulent, is het aan jou om de administratieve verwerking te verzorgen. Je biedt waardevolle ondersteuning aan je collega’s van de Wmo en Jeugd.

Tijdens de online opleiding krijg je een solide basis van kennis over de Wmo en de Jeugdwet. Hierdoor ben je in staat om na afronding van de online opleiding zelfstandig eenvoudige indicaties te stellen. Daarnaast besteden we aandacht aan het bevorderen van effectieve samenwerking met zowel de frontoffice medewerker als de Wmo-consulent. Tot slot leren we je (als je hiervoor kiest) werken met Suites voor het Sociaal Domein, de applicatie die binnen de gemeente wordt gebruikt om gegevens vast te leggen.

De online opleiding Backoffice Medewerker Wmo/Jeugd is geschikt voor iedereen die wil werken als Backoffice Medewerker in het Sociaal Domein. Daarnaast kun je de opleiding volgen als je al werkzaam bent als Backoffice Medewerker en je kennis wilt verbreden/verdiepen.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Voorwaarde voor deelname is een mbo opleiding of minimaal één jaar werkervaring op dit niveau. De online opleiding Backoffice Medewerker Wmo/Jeugd is een opleiding op mbo-niveau.

Doel van de opleiding

Na het afronden van de online opleiding kun je aan de slag gaan als Backoffice Medewerker binnen het Sociaal Domein. Je weet de basis van de wet- en regelgeving van de Wmo en de Jeugdwet. Je kunt het onderscheid tussen deze doelgroepen goed maken en stelt zelf eenvoudige indicaties op. Je kunt prettig samenwerken met je collega’s, werken met iWmo en weet je weg goed te vinden binnen Suite4Zorg.

De online opleiding Backoffice Medewerker Wmo/Jeugd bestaat uit 9 modules. De toetsing van de online opleiding vindt plaats door een kennistoets. Daarnaast biedt Kenniscentrum Sociaal Domein de mogelijkheid om tegen betaling je vaardigheden te trainen met een vakinhoudelijke docent.

Module 1: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

 • Het Sociaal Domein
 • Werkterrein Wmo
 • Werkproces Wmo

Module 2: Jeugdwet

 • Kader van de Jeugdwet
 • Stelselwijzigingen van de Jeugdwet
 • Verschillende vormen van jeugdhulp

Module 3: Samenwerken en communicatie

 • Gesprekstechnieken
 • Samenwerken binnen het Sociaal Domein

Module 4: Indicatiestelling Woningaanpassingen

 • De mogelijkheden
 • Indicaties stellen
 • Doel van de aanpassingen

Module 5: Indicatiestelling Rolstoelvoorzieningen

 • De mogelijkheden
 • Indicaties stellen
 • Doel van voorzieningen

Module 6: Indicatiestelling Vervoersvoorzieningen

 • De mogelijkheden
 • Indicaties stellen
 • Doel van voorzieningen

Module 7: Werkproces & iWmo

 • Proces van melding tot beschikking
 • De financieringsvormen
 • Het berichtenverkeer

Module 8: Examen

 • Kennistoets

Module 9: Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie (optioneel)

Dit betreft een klassikale óf digitale training

 • De applicaties
 • De communicatieketen: werkzaamheden en processen
 • Verkenning van het systeem

Het is mogelijk om het programma uit te breiden met een online consult met een docent.

Online leeromgeving

Voor de online opleiding Backoffice Medewerker Wmo/Jeugd krijg je toegang tot de unieke online academie. In de academie vind je de modules met lesstof, opdrachten en toetsen. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online academie. De online academie is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Studiebelasting

De online opleiding is modulair opgebouwd en gemaakt door zeer deskundige docenten die werkzaam zijn bij Kenniscentrum Sociaal Domein. De docenten beschikken over ruime ervaring met het maken van (online) opleidingen. De online opleiding backofficemedewerker Wmo/Jeugd bestaat uit 9 modules. De toetsing vindt plaats door middel van een kennistoets. De studiebelasting voor de online opleiding backofficemedewerker is 40 uur. Kies je voor de aanvullende training Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie? Dan is de studiebelasting 50 uur.

Investering

De kosten voor de online opleiding exclusief de training Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie zijn €849,- (vrijgesteld van btw). De kosten inclusief de training Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie zijn €1.248,- ( vrijgesteld van btw). Toegang tot een persoonlijke online leeromgeving is inbegrepen.

Opleiding succesvol afgerond?

Wanneer je de opleiding volledig hebt doorlopen en de kennistoetsen met een voldoende hebt afgerond, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 849,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Timemanagement

De training timemanagement geeft handvatten om beter om te gaan met werkdruk en efficiënter te werken.

Training Indicatiestelling Huishoudelijke Ondersteuning

Wil jij meer weten over hoe je een indicatie kan stellen voor huishoudelijke ondersteuning van kwetsbare mensen? De vakmodule indicatiestelling huishoudelijke ondersteuning richt zich op hulp in de huishouding in het kader van de Wmo. Je leert hoe je kan indiceren en je maakt kennis met regelgeving, normen en verschillende soorten ondersteuning.

Training Klachtenfunctionaris (2 dagen)

Wil jij een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening binnen het Sociaal Domein? Ben je communicatief sterk, kun je goed luisteren en denk jij in oplossingen? Dan is de tweedaagse training Klachtenfunctionaris Sociaal Domein zeer geschikt voor je!