Kenniscentrum Sociaal Domein is hét opleidings- en detacheringscentrum van het Sociaal Domein.

E-learning Totale Inkomstenpositie, Vrij Te Laten Bedrag en Afloscapaciteit

Online
 69,00
3 uur
Schuldhulpverlening
E-learning

Het vrij te laten bedrag (VtlB) is het fundament van elk schuldhulptraject. Het bepaalt het succes van het traject en de vorm en haalbaarheid van de schuldenoplossing. Wil jij meer weten over de Totale Inkomenspositie (TIP), het Vrij te laten bedrag (Vtlb) en de Beslagvrije voet? Volg dan de e-learning ‘Totale inkomstenpositie, vrij te laten bedrag en afloscapaciteit’.

In een schuldhulpverlening- of budgetcoachtraject geldt dat cliënten, naar mogelijkheid, hun schulden maximaal gaan oplossen. Daarom zijn er regels opgesteld die bepalen welk deel van de totale inkomsten de cliënt mag behouden om noodzakelijke vaste lasten te betalen en om een bestaansminimum te garanderen en welk deel afgestaan moet worden om betalingsachterstanden in te lossen.

Belangrijk onderdeel van de inventarisatie tijdens de intake, is het vaststellen hoeveel inkomen de cliënt heeft. Het bepalen van de totale inkomenspositie (TIP) en het berekenen van de beslagvrije voet zijn belangrijke onderdelen voor het plan van aanpak. In deze e-learning gaan we hier dieper op in.

Leerdoelen:

  • Je weet wat de Totale inkomenspositie (TIP) is;
  • Je weet wat het Vrij te laten bedrag is;
  • Je kent het hart van de schuldhulpverlening;
  • Je weet wat de beslagvrije voet is en je kent de tweedeling van de beslagvrije voet;
  • Je weet wat nominale correcties zijn;
  • Je weet wat de regels en verboden zijn met betrekking tot beslaglegging.

Deze e-learning is bedoeld voor zowel (beginnend) schuldhulpverleners als mensen die meer willen weten over de Totale inkomenspositie, het Vrij te laten bedrag en afloscapaciteit. 

Opleidingsniveau

De e-learning is op hbo-niveau.

De e-learning duurt gemiddeld 3 uur. De kosten voor de e-learning zijn € 69,- (vrijgesteld van btw).

Unieke online leeromgeving

Voor de e-learning ‘Totale inkomenspositie, vrij te laten bedrag en afloscapaciteit’ krijg je toegang tot onze online leeromgeving. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de e-learning toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Toetsing en certificering

De e-learning sluit je af met een zelftest. Als je de e-learning volledig hebt doorlopen en de toetsing met succes afrondt, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 69,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training de essentie van het vrij te laten bedrag (VTLB): een verdiepingsslag

Wil je weten wat de VtlB-calculator allemaal achter de schermen doet in de VtlB-berekening? Wil je schuldeisers precies kunnen vertellen hoe je aan de afloscapaciteit bent gekomen? Dan is de training de essentie van het vrij te laten bedrag precies wat je zoekt.

Training Omgaan met de Kritische Klant

Weerstand en onbegrepen gedrag komen in het Sociaal Domein vaak voor. Het gesprek kan soms helemaal vastlopen omdat er veel weerstand is en wellicht kun je op dat moment niet gelijk iets bevestigen of ontkrachten. Wat kun je doen om het gesprek een andere wending te geven? Leer het tijdens de training omgaan met de kritische cliënt.

Opleiding Schuldhulpverlening en Budgetcoaching

Kun jij empathisch in gesprek gaan met oog voor de wet- en regelgeving binnen de schuldhulpverlening? Vind je het leuk om mensen te helpen om de financiële controle terug te krijgen? Volg dan de opleiding Schuldhulpverlening en budgetcoaching.