Tips bij het vinden van een baan in het Sociaal Domein

Veel van onze cursisten kiezen voor onze opleidingen, omdat ze op zoek zijn naar een nieuwe baan. En in veel gevallen betreft het een omscholing. Reorganisatie nadat je 20 jaar binnen het zelfde bedrijf hebt gewerkt, je bent langdurig ziek geweest of je bent gewoon op zoek naar een nieuw pad binnen je carrière. Allemaal veelvoorkomende redenen om te starten met omscholen. Een opleiding volgen is de eerste stap om je carrière een boost te geven. Maar hoe verder na het afronden van je opleiding? Wij geven je een aantal tips over het vinden van een baan na het afronden van je opleiding bij Kenniscentrum Sociaal Domein.

1. Zoek een baan die bij je past

Dit klinkt misschien als een open deur, maar ga op zoek naar een baan die bij je past en kijk ook of de werkplek bij je past. Dus ga voor een baan die van nature past bij jouw competenties en kernkwaliteiten. Zo zorg je ervoor dat je plezier hebt in je werk en dat je je gelukkig voelt. Dat is heel belangrijk binnen je werkende leven

2. Voorkom gaten in je CV en blijf actief

Zit je tussen twee banen in? Zorg er dan voor dat je actief blijft! Natuurlijk toon je aan dat je actief bent door onze opleidingen te volgen, maar wellicht zou je daarnaast relevant vrijwilligerswerk kunnen doen. Zo laat je zien aan je nieuwe werkgever dat je gemotiveerd bent en dat je bereid bent om te investeren in jezelf.

3. Maak gebruik van een online netwerk of sociale media

De meeste banen worden nog steeds gevonden via familie, vrienden of bekenden. Oftewel via het netwerk. Maak daar goed gebruik van bij het vinden van jouw droombaan. Tien weten meer dan één. Schrijf je daarom ook in op speciale netwerksites zoals LinkedIn. Zelfs Facebook kan helpen! Probeer connecties te maken met mensen die voor jou relevant en interessant zijn. Daarnaast is LinkedIn verreweg het favoriete selectiekanaal van recruiters. Belangrijk dus dat je zichtbaar bent.

Tip: LinkedIn biedt tegenwoordig de mogelijkheid om aan te geven dat je ‘Open to Work’ bent. Zo ziet jouw hele netwerk dat je een baan zoekt. Daarbij heb je met deze optie een groene cirkel om jouw profielfoto, waardoor jouw netwerk ziet dat je een baan zoekt. Het blijft dan dus niet enkel bij een post die voorbij gaat in hun tijdlijn.

Daarnaast heb je ook de optie om recruiters te laten weten dat jij open staat voor een nieuwe carrièrekans. Wanneer recruiters beschikken over een betaald LinkedIn pakket, kunnen zij jou gemakkelijk vinden als ze zoeken op jouw functie.

4. Minder is meer

Het is raadzaam om niet te veel sollicitaties tegelijk te hebben lopen. Anders kan je jouw aandacht er niet volledig op richten en niet al je energie erin stoppen. Daarbij is het niet goed voor te stellen dat je zoveel banen kunt vinden waar je even graag wilt werken. Focus daarom op de belangrijkste (circa drie) en zorg dat je daar helemaal voor gaat!

5. Het vinden van een werkervaringsplaats

Wanneer je nog geen (werk)ervaring hebt binnen het sociaal domein, kan het moeilijk zijn om aan een baan te komen. Om de kans op een baan te vergroten adviseren wij je om je opleiding te combineren met het vinden van een (onbetaalde) werkervaringsplaats. Zo zorg je ervoor dat je meer ervaring opdoet binnen het vakgebied. Daarnaast maakt deze ervaring het voor jouw toekomstige werkgever aantrekkelijker om jou aan te nemen. Vraag naar onze tips voor het vinden van een werkervaringsplaats/stage.

6. Schrijf een goede motivatie

Wist je dat bedrijven het erg belangrijk vinden dat kandidaten ook een motivatiebrief meesturen? Dit is een korte enthousiaste uitleg waarom je speciaal op deze vacature reageert. Leg daarom kort maar duidelijk uit waarom jij juist voor die ene functie kiest bij dat ene bedrijf.

 
Kenniscentrum Sociaal Domein

Wil je meer tips voor het vinden van een baan?

Op de website van Monsterboard vind je nog meer bruikbare tips. Wij helpen je graag verder om na het succesvol afronden van één van onze opleidingen een nieuwe baan te vinden. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met één van onze adviseurs of laat je gegevens en cv achter op onze website.