Elles wilde docent worden en volgde ons traject ‘Docent worden, consulent blijven’

23 januari 2023

Wat zijn haar ervaringen?

Elles Lobbezoo-Harms is 32 jaar en woont in Zaamslag samen met haar man, hond en twee kinderen. Nadat ze een tijd als Wmo consulent werkt bij de gemeente, begint het te kriebelen en wil ze eigenlijk graag weer les gaan geven. Wanneer er op LinkedIn een bericht van Kenniscentrum Sociaal Domein voorbij komt over een nieuw opleidingstraject is ze nieuwsgierig. Ze besluit zich in te schrijven en start in september 2022 met ons traject ‘Docent worden, consulent blijven’.

Werken als Wmo consulent

Elles heeft verschillende banen gehad wanneer zij in 2019 de Wmo in rolt. Ze gaat via een detacheringsbureau aan de slag bij de gemeente. Ze vindt het leuk om bij te dragen aan de maatschappij. Het leukste aan haar werk vindt ze dat het zo dynamisch is.

Toch kriebelt het bij Elles om iets te doen met lesgeven. Ze heeft hier ervaring mee omdat ze vroeger vrijwillig les gaf bij een vereniging, maar hier is ze later mee gestopt. Elles: “Ik miste het lesgeven toch wel. Ik vind het leuk om kennis te delen en mensen verder te helpen.”

Docent worden, consulent blijven

“Op een dag zag ik op LinkedIn een bericht van Kenniscentrum Sociaal Domein voorbij komen over een nieuw traject waarbij je als Wmo consulent wordt opgeleid tot docent. Dat paste precies bij mij. Ik vind het werken als consulent namelijk ook nog steeds erg leuk. Na een vrij korte tijd heb ik besloten om ervoor te gaan en mijn baan op te zeggen,” aldus Elles.

“Ik vind het leuk om kennis te delen en mensen verder te helpen.”

Het traject ‘Docent worden, consulent blijven’ is speciaal ontwikkeld voor mensen die deze combinatie interessant lijkt. Wij vinden het namelijk belangrijk dat onze docenten ook actuele praktijkervaring blijven opbouwen. Daarnaast maakt het jouw werk als consulent een stuk uitdagender en leer je ook weer veel van de studenten.

Elles vertelt: “Je hoeft geen specifieke ervaring met lesgeven te hebben om te starten, maar het is wel belangrijk dat het je leuk lijkt. Je moet voor een groep durven te staan en hen les kunnen geven. Misschien begeleid je op dit moment wel collega’s, bijvoorbeeld stagiairs, als je dat leuk vindt is lesgeven misschien ook wel wat voor jou. En de ervaring in het werkveld is wel echt belangrijk, zodat je weet waar je het over hebt.”

Een erg boeiend programma

Hoe Elles het programma tot nu toe ervaart? “Ik vind het nog steeds erg interessant en het blijft boeiend. Ik krijg echt verdiepende kennis toegereikt. Ook merk ik dat mijn persoonlijke ontwikkeling in een stroomversnelling zit. Je staat op scherp en wil ervaring opdoen om te kunnen groeien. Zo heb ik enige tijd geleden mogen presenteren op een dorpsraadvergadering van de gemeente, dat pak ik dan bewust op om de geleerde kennis in de praktijk toe te passen.” Ook over haar docent is ze tevreden: “Onze docenten geven het goede voorbeeld in hoe je les moet geven. Ze begeleiden je, motiveren je en zetten je aan tot groei.”    

“Ik merk dat mijn persoonlijke ontwikkeling in een stroomversnelling zit.”

Op deze pagina kun je onze informatiefolder downloaden waarin je een overzicht van het programma krijgt. Volgens Elles sluit het programma goed aan bij de verwachting die ze van tevoren had. “Ik vond het erg inzichtelijk om het programma van te voren te krijgen en te weten wat je kunt verwachten. De inhoud vind ik eigenlijk beter dan verwacht, het is echt verrijkend. Ook de tijd die ik er in investeer ligt meestal rond de aangegeven 4 uur per week.”

Een mooie kans voor professionals

Waarom Elles denkt dat het programma zo’n mooie kans is voor professionals? Omdat je toekomstige consulenten echt verder kunt helpen in het vak. “Iedereen moet het leren en het liefst leer je van de ervaringen van een ander. Dat maakt deze combinatiefunctie zo leuk, want je kan dingen van jezelf meenemen in de lessen, uit je eigen werkervaring. Ik vind het leuk dat ik zo de passie voor mijn vak met anderen kan delen! Ik ben namelijk trots op wat ik doe, wat je kunt betekenen voor inwoners van de maatschappij. Dat draag ik graag uit.”

“Ik vind het leuk dat ik zo de passie voor mijn vak met anderen kan delen!”

Elles: “Ik vind het programma echt een aanrader. Wanneer ik mensen spreek over dit traject geef ik ook zeker aan dat het voor je eigen ontwikkeling heel mooi is. Als je de juiste motivatie en drive hebt is het écht iets voor jou. Het is wel belangrijk dat je voldoende tijd hebt om er alles uit te halen. Ik ben echt blij dat ik deze stap heb gezet. Het is af en toe best even pittig, maar het is zeker ook genieten!”

Heb jij net als Elles interesse om docent te worden binnen het Sociaal Domein? Download dan onze informatiefolder of bel eens met één van onze adviseurs! Wij bieden dit traject aan voor de volgende aandachtsgebieden:

Heb je vragen over het programma ‘Docent worden, consulent blijven’? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Dit is een foto van Elles Lobbezoo - Harms
Ben je op zoek naar gemotiveerd en goed getraind personeel op het gebied van het Sociaal Domein?

Vragen over het programma ‘Docent worden, consulent blijven’?

Neem dan contact op met Jasper Peeters. Hij bespreekt graag met jou de mogelijkheden. Je kunt Jasper bereiken via 085 303 06 21 of stuur hem een e-mail.