Deelnemer Mario koos voor ‘Docent worden, consulent blijven’ vanwege de unieke combinatie

12 januari 2023

Hoe ervaart hij het traject tot nu toe?

Mario Meijer is al jaren werkzaam in het Sociaal Domein. Sinds juli 2022 is hij in dienst bij Kenniscentrum Sociaal Domein en volgt hij het traject ‘Docent worden, consulent blijven’, daarbij focust hij zich op de Participatiewet. Hij vertelt je graag meer over zijn ervaringen.

Juridisch kwaliteitsmedewerker

Mario werkt al 7 jaar in het Sociaal Domein. Hij heeft als toezichthouder Participatiewet bij de sociale recherche gewerkt, tot hij meer de juridische kant op wilde. Hij begon als handhaver/toezichthouder waarbij hij onderzoek deed naar bijvoorbeeld bijstandsfraude. Op dit moment is hij werkzaam als juridisch kwaliteitsmedewerker. Daarbij is hij de schakel tussen beleid en uitvoering. Zo doet hij steekproeven wanneer er besluiten zijn genomen, om te kijken of dit besluit rechtmatig tot stand is gekomen.

“Een tijd terug deed ik een masterclass ‘bezwaar en beroep’, ik kende de docent die de masterclass gaf en die vroeg of het lesgeven niets voor mij was. Ik had eerder wel eens iemand begeleid en wegwijs gemaakt binnen het vak en dat bleef mij erg bij. Ook houd ik van kennis opdoen en kennis overdragen. Toen deze docent ernaar vroeg ben ik er echt over gaan nadenken en wilde ik die stap wel zetten. Bij de detacheerder waar ik toen werkte heb ik het aangegeven, en kon ik tijdens een training Jeugdwet aan professionals juridische kennis overdragen. Dat was leuk, maar helaas zat het docentschap er verder niet in. Toen ben ik via een bericht op LinkedIn met Jasper Peeters in contact gekomen en is het balletje gaan rollen.”

Het programma Docent worden, consulent blijven

“Wat me aansprak in dit programma is de combinatie van gedetacheerd worden, dus echt feeling blijven houden met het vak, en het vak overdragen aan anderen. Ik zie soms docenten voorbijkomen die fulltime lesgeven en ooit wel consulent zijn geweest, maar dat ze geen actuele kennis meer hebben over hun vakgebied in de praktijk. Ze geven bijvoorbeeld les over bijzondere bijstand, terwijl het 20 jaar geleden is dat ze ooit zelf een aanvraag hebben afgehandeld. Er zit een verschil tussen de theorie en de werkelijkheid. Daarbij mis ik dan concrete voorbeelden uit de praktijk. Dat wil ik met deze rol veranderen,” aldus Mario.

“Wat me aansprak in dit programma is de combinatie van gedetacheerd worden, dus echt feeling blijven houden met het vak, en het vak overdragen aan anderen.”

Mario is tevreden met het programma tot nu toe. Hij vertelt: “Het programma vind ik vooral inhoudelijk erg goed. Ik houd namelijk wel van theorie en die is tot nu toe interessant. Ook de didactiek is goed. Soms vind ik het lastig om de theorie te concretiseren. Daarom kijk ik uit naar het volgende deel van het programma, waarbij we de theorie ook in de praktijk gaan brengen. Voor je begint is het wel goed om te weten dat het gericht is op het zelf ontdekkend leren en zelfreflectie. Eigen verantwoordelijkheid is erg belangrijk.”

Na het afronden van het programma wil Mario graag lesgeven, bijvoorbeeld aan deelnemers van het traineeship bij Kenniscentrum Sociaal Domein. Hij zou graag goede beginnende consulenten afleveren en hen daarnaast ook begeleiden tijdens het echte werk. Ook het bijscholen van consulenten ziet hij als een mogelijkheid.

Verrijking van jou als professional

Mario vindt het programma echt een verrijking voor professionals. “Je snapt iets pas echt goed als je het ook goed weet uit te leggen. Het is namelijk geen eenrichtingsverkeer. Als je als docent een goede vraag krijgt van een student leer je zelf ook weer meer, omdat je er extra informatie bij zoekt. Daarnaast zijn er binnen dit vak weinig plekken waar je de kans krijgt om les te geven. De combinatie tussen gedetacheerd worden en het docentschap is volgens mij vrij uniek. Dat is een groot voordeel.”

“Ik had van tevoren niet verwacht dat het zo veel kennis zou opleveren.”

Het programma is volgens Mario vooral geschikt voor professionals die al een tijdje meelopen binnen het Sociaal Domein en de ambitie hebben om hun kennis over te dragen. “Misschien is vakidioot wel het juiste woord. Mensen die echt de ins en outs van hun vak kennen, maar deze kennis ook bijhouden. Het gaat natuurlijk niet alleen om het hebben van die kennis, maar ook om de juiste manier van overbrengen. En dat leer je in dit traject,” aldus Mario.

Lijkt het jou ook leuk om naast je werk in het Sociaal Domein docent te worden en jouw kennis over te dragen? Solliciteer dan snel, want we gaan binnenkort weer met nieuwe groepen starten. Hieronder vind je de pagina’s van het programma per onderdeel van het Sociaal Domein.

Heb je vragen over het programma ‘Docent worden, consulent blijven’? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Foto van Mario Meijer
Ben je op zoek naar gemotiveerd en goed getraind personeel op het gebied van het Sociaal Domein?

Vragen over het programma ‘Docent worden, consulent blijven’?

Neem dan contact op met Jasper Peeters. Hij bespreekt graag met jou de mogelijkheden. Je kunt Jasper bereiken via 085 303 06 21 of stuur hem een e-mail.