Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Verdiepingstraining Indicatiestelling Begeleiding

Meerdere locaties
Meerdere data
 499,00
1 lesdag
Wmo
Training

De verdiepingstraining indicatiestelling begeleiding geeft praktische handvaten aan iedereen die de maatwerkvoorziening ‘begeleiding’ indiceert.

Je herkent het wel: er komt een melding binnen van een cliënt die door een psychiatrische aandoening thuis vastloopt. Je gaat in gesprek en bent van mening dat er begeleiding moet worden ingezet vanuit de Wmo. Maar wat is nu een passende indicatie voor deze cliënt? En hoe bepaal je dat? Wil je de maatwerkvoorziening ‘begeleiding’ beter leren indiceren? Dan is deze praktische training een aanrader.

Leerdoelen

Na de training:

 • weet je wat je moet onderzoeken om tot een goede onderbouwing te komen;
 • Kun je begeleidingsdoelen formuleren;
 • Kun je deze doelen vertalen naar uren begeleiding per week;
 • Kun je een indicatie begeleiding in uren of in resultaten stellen;
 • Kun je goed samenwerken/onderhandelen met de zorgaanbieders en/of signaleren met betrekking tot de uitgangspositie aanbieder vanuit de aanbesteding.

De training is voor iedereen die in de dagelijkse praktijk met de Wmo werkt en die indicaties stelt voor de maatwerkvoorziening ‘begeleiding’, zoals Wmo consulenten en wijkteammedewerkers.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens deze training komt aan bod:

 • Kennismaking met de doelgroep
 • Ziektebeelden en beperkingen – de invloed van ziektebeelden op participatie en zelfredzaamheid
 • Wat houdt begeleiding in?
 • Begeleiding versus behandeling
 • Zorgvuldig onderzoek op basis van de ICF
 • Afwegingskader – voorliggende voorzieningen en gebruikelijk zorg
 • Hoe maak je een ‘foto’ van de cliënt?
 • Voorliggend
 • Andere wetgeving in relatie tot begeleiding (Participatiewet, Wlz, Jeugdwet, Zvw).
 • Op zoek naar activiteiten binnen het terrein van begeleiding (regievoering en planning)
 • Het stellen en monitoren van doelen in samenwerking met de cliënt/cliëntsysteem
 • Tellen en meten: Van activiteit naar daadwerkelijke inzet (te ondersteunen taken /activiteiten, evt. aanleren) van de functie begeleiding.

De training is praktisch van opzet. We gaan uit van jouw eigen werkproces. Wanneer je deelneemt aan deze training dien je zelf casuïstiek aan te leveren en mee te nemen naar de lesdag. Deze casussen worden besproken tijdens de training en daarnaast ga je aan de slag met indicatiestelling.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid

Certificering

Na afronding van de training, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Kenniscentrum Sociaal Domein hanteert de richtlijnen van het RIVM. We verzoeken je om thuis te blijven als je coronagerelateerde klachten hebt.

Digitale lessen

We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heb je live contact met de docent. Heb je vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085 401 83 62.   

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Online Opleiding Wmo Consulent

Spreekt de combinatie van werken met mensen en een regisseursfunctie binnen het Sociaal Domein je aan? Volg dan de online opleiding Wmo consulent.

Training Motiverende Gesprekvoering

Hoe zorg je ervoor dat ze zelf aan de slag gaan met het opvolgen van je adviezen, het inzetten van de Eigen Kracht en het Sociale Netwerk? Motiverende gespreksvoering is een veelgebruikte methode om cliënten te stimuleren hulp te zoeken en hun gedrag te veranderen.

Opleiding Backoffice Medewerker Wmo / Jeugd

Wil jij administratief en toch sociaal betrokken werk doen? Als Backoffice medewerker Wmo / jeugd ben je een belangrijke schakel binnen de keten van het Sociaal Domein. In de opleiding krijg je theoretische kennis van de Wmo en de Jeugdwet en leer je effectief samenwerken.