Kenniscentrum Sociaal Domein is hét opleidings- en detacheringscentrum van het Sociaal Domein.

Training Zitanalyse en Rolstoelen

 499,00
1 lesdag
Wmo
Training

Veel mensen met een beperking zijn afhankelijk van een rolstoel en/of vervoersvoorziening. Heb jij te maken met wensen en behoeften van de cliënt maar ook met de technische mogelijkheden en kosten? In de training zitanalyse en rolstoelen wordt er gekeken naar de medische, ergonomische en technische aspecten om zo een passende oplossing voor de cliënt te vinden. 

Als Wmo consulent heb je in grote lijn drie taken. Jij bepaalt of een rolstoel of maatwerkvoorziening noodzakelijk is. Hiervoor moet je de zithouding van de cliënt observeren en de wensen en behoeften van de cliënt achterhalen. Indien nodig stel jij vervolgens een programma op met alle eisen.

Tijdens de training ‘Zitanalyse en Rolstoelen’ leer je op welke manier je de zithouding van een cliënt kan observeren en de behoeften van de cliënt te achterhalen. Een voorwaarde hiervoor is dat je weet onder welke wet welke voorziening valt. Tijdens deze training leer je de verschillen kennis tussen de Wmo, Wlz en ZVW. De training geeft jou naast uw eigen basiskennis, een verdieping op het gebied van rolstoelen en het gebruik ervan. 

Leerdoelen

Na deze training:

 • Weet je waar je op moet letten bij een goede zithouding;
 • Weet je hoe je lichaamsmaten moet opmeten ten behoeve van het selecteren van een juiste rolstoel;
 • Weet je het verschil tussen een actieve en een passieve rolstoel;
 • Weet je het verschil tussen een trippelstoel en een trippelrolstoel;
 • Weet je welke simpele aanpassingen er op de rolstoel mogelijk zijn;
 • Weet je wanneer de Wlz verantwoordelijk is voor de rolstoel en wanneer de wat het UWV met rolstoelen doet en wanneer er een samenwerking met ZVW plaatsvindt.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnende als ervaren Wmo consulenten en generalisten in Sociale teams die iets meer willen weten over de mogelijkheden van rolstoelen.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Het programma bestaat uit een ééndaagse training waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • Wanneer een Wmo-rolstoel en wanneer (nog) niet;
 • Wlz versus Wmo;
 • Antropometrie; het meten van lichaamsmaten;
 • Observeren van het zitten;
 • Behandelen van mogelijkheden incidentele rolstoel, semi-permanente rolstoel;
 • Rolstoelaanpassingen;
 • Soorten rolstoelen; trippelstoel versus trippelrolstoel, actief versus passieve rolstoel.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Na het volgen van deze training ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Neem jij de volgende STAP in jouw carrière?

Vanaf 1 maart 2022 is het voor iedereen mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Met deze subsidie van €1.000,- kun je een opleiding, training, cursus of studie naar keuze volgen om zo je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Wil je het STAP-budget gebruiken om je verder te ontwikkelen binnen het Sociaal Domein? Dan ben je bij Kenniscentrum Sociaal Domein aan het goede adres. Wij zijn een erkend STAP-opleider. Dit betekent dat je het STAP-budget kunt gebruiken voor al onze opleidingen en trainingen.

Meer informatie over STAP? We leggen je het graag uit: informatie STAP!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Wmo en Dementie

Als Wmo consulent krijg je te maken met ouderen en dementie. Volg onze training Wmo en dementie en leer je communicatietechnieken aan te passen.

Opleiding KCC Medewerker Sociaal Domein

Ben jij een uitstekend visitekaartje voor het Sociaal Domein? Volg dan de opleiding KCC medewerker Sociaal Domein. We leren je de benodigde kennis van wet- en regelgeving maar zorgen ook dat je over goede communicatietechnieken beschikt.

Opleiding Backoffice Medewerker Wmo / Jeugd

Wil jij administratief en toch sociaal betrokken werk doen? Als Backoffice medewerker Wmo / jeugd ben je een belangrijke schakel binnen de keten van het Sociaal Domein. In de opleiding krijg je theoretische kennis van de Wmo en de Jeugdwet en leer je effectief samenwerken.