Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Verhaalsrecht en Beslagwetgeving in de Schuldhulpverlening

 499,00
1 lesdag
Schuldhulpverlening
Training

Met de eendaagse training verhaalsrecht en beslagwetgeving in de schuldhulpverlening leer je de ins en outs kennen van de incassotrajecten van incassobureaus, gerechtsdeurwaarders, factoringbedrijven en van de overheid en de impact die ze hebben op de schuldenaar. In deze training staan de samenwerkingsmogelijkheden tussen invorderaars en de schuldenaar/schuldhulpverlener centraal.

Als een consument niet aan zijn of haar betaalverplichtingen voldoet, kan de schuldeiser een incassoprocedure starten. Kan de consument of schuldenaar niet betalen, dan kan de schuldeiser het verhaalsrecht gebruiken: het recht om verhaal te nemen op de goederen van de consument. De schuldeiser kan ook verplichtingen afdwingen door beslaglegging.

Tijdens de training Verhaalsrecht en beslagwetgeving in de schuldhulpverlening komen de incassotrajecten van incassobureaus, gerechtsdeurwaarders, factoringbedrijven en die van de overheid aan bod. Je duikt in de juridische en sociale aspecten van de procedures, de vormen van beslaglegging en de impact die deze trajecten hebben op de schuldenaar. Je onderzoekt de belemmeringen die het schuldentraject verstoren en zoekt naar creatieve en praktische oplossingen om stapeling van incassokosten te voorkomen. Deze training is gericht op samenwerkingsmogelijkheden tussen invorderaars en de schuldenaar/schuldhulpverlener.

Leerdoelen

Na de training:

  • Ken je de bevoegdheden van incassobureaus en factoringbedrijven
  • Ken je de bevoegdheden van gerechtsdeurwaarders
  • Ken je de bevoegdheden van de overheid
  • Kun je de negatieve effecten van een invorderingstraject minimaliseren en neutraliseren
  • Maak je optimaal gebruik van de (beperkte) bevoegdheden van de schuldhulpverlener in het verhaalsrecht
  • Kun je samenwerkingsverbanden creëren tussen de schuldhulpverlener en de schuldeisers

Na de training kun je effectiever anticiperen en reageren op de manier van handelen van schuldeisers in een schuldhulptraject en heb je meer inzicht in de mogelijkheden van succesvolle samenwerking om optimaal in te vorderen, binnen de mogelijkheden van de wet.

Deze training is voor schuldhulpverleners binnen een gemeente, leidinggevenden aan teams schulddienstverleners en iedereen die werkt in de wereld van incasso en invordering.

Instapvoorwaarden

De training is toegankelijk voor iedereen met interesse in de wetgeving van de schuldenproblematiek met basiskennis hebt van de schuldhulpverlening.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

De training duurt 1 dag. ‘s Morgens bespreken we de verschillende incassoprocedures en vormen van beslaglegging en beslagwetgeving. ‘s Middags duiken we in de rol van schuldhulpverleners in het krachtenveld van incassoprocedures en zoeken we de meest effectieve manieren om het hoofd te bieden aan de invorderingsmechanismen. We verkennen nadrukkelijk samenwerkingsvormen die in dit krachtenveld mogelijk zijn tussen schuldeisers met hun invorderingsmethodieken en de schuldhulpverleners.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Na het volgen van deze training ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein. Er is geen toetsingsmoment.

Neem jij de volgende STAP in jouw carrière?

Vanaf 1 maart 2022 is het voor iedereen mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Met deze subsidie van €1.000,- kun je een opleiding, training, cursus of studie naar keuze volgen om zo je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Wil je het STAP-budget gebruiken om je verder te ontwikkelen binnen het Sociaal Domein? Dan ben je bij Kenniscentrum Sociaal Domein aan het goede adres. Wij zijn een erkend STAP-opleider. Dit betekent dat je het STAP-budget kunt gebruiken voor al onze opleidingen en trainingen.

Meer informatie over STAP? We leggen je het graag uit: informatie STAP!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Online Opleiding Schuldhulpverlening

Heb jij de wens mensen met financiële problemen te ondersteunen en weer perspectief te geven? Tijdens de online opleiding Schuldhulpverlening leer je over de verschillende facetten van schuldhulpverlening. Je maakt kennis met relevante wet- en regelgeving, gesprekstechnieken en -vaardigheden.

E-learning Omgaan met Agressie

dens de e-learning ‘Omgaan met agressie’ wordt er ingegaan op wat agressie precies is en welke fasen er zijn. Hierdoor kun je ontdekken wat de achterliggende gedachte is van iemands reactie. Weet jij hoe je hebt beste kan handelen? Ontdekt het in deze e-learning.

E-learning Wetten Sociaal Domein

Meer leren over de wetten en sociale zekerheid binnen het Sociaal Domein? Volg dan de e-learning Wetten Sociaal Domein.