Tijdens de eendaagse training ethische dilemma’s in de schuldhulpverlening krijg je inzicht in hoe jij besluiten neemt over dilemma’s en ethische vraagstukken. Je wordt je bewust van manier van besluitvorming, waardoor je jouw keuzes beter kunt verantwoorden. We doen dit aan de hand van verschillende veelvoorkomende ethische kwesties.
Laat jij een schuldenaar die onbewust onrechtmatig een uitkering kreeg en die daardoor volgens de wet een fraudeur is, in de kou staan of niet? En wat doe je met een schuldenaar in een schuldenregeling die zwart een paar tientjes krijgt voor het oppassen op de kleinkinderen? Schuldhulpverlening is doordrenkt van dit soort ethische vraagstukken en dilemma’s. Ben jij je ervan bewust hoe je hiermee omgaat?
Ethiek gaat over het systematisch nadenken over en reflecteren op moreel handelen. Waarom maak je bepaalde keuzes? Op basis van welke waarden? De term dilemma staat voor een keuze uit twee of meer alternatieven die even (on)aantrekkelijk zijn. Die keuze kun je daarom niet alleen op een logische basis maken. Dat maakt zo’n keuze vaak zeer persoonlijk. Bij dilemma’s in de schuldhulpverlening is er geen sprake van goed of fout. In elk traject worden keuzes gemaakt en zijn er meerdere oplossingen mogelijk.
Hoe komen jouw keuzes tot stand? Welke achterliggende waarden bepalen die keuzes? Kortom: hoe ga jij om met dilemma’s en ethische vraagstukken? Aan de hand van diverse ethische kwesties ga je na hoe jij tot persoonlijke keuzes komt. Je wordt je bewust van deze processen en kunt daarmee jouw keuzes in het vervolg beter verantwoorden.
De training Ethische vraagstukken en dilemma’s in de schuldhulpverlening is voor alle schuldhulpverleners bij een gemeente en andere professionals in het Sociaal Domein. De training helpt je weloverwogen keuzes te maken.
De training is toegankelijk voor iedereen met interesse in de wetgeving van de schuldenproblematiek met basiskennis van de schuldhulpverlening. Ook weet je in grote lijnen hoe een schuldhulptraject verloopt en op basis waarvan een schuldregeling tot stand komt.
Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Tijdens de training ga je met behulp van video’s en casussen aan de slag met verschillende dilemma’s en ethische vraagstukken die in de schuldhulpverlening vaak voorkomen. Er is ook tijd voor casussen van de deelnemers zelf. Via zelfreflectie, groepsdiscussies en intervisie leer je dat iedereen anders kijkt naar een vraagstuk. Je leert bewuster knopen doorhakken in lastige vraagstukken binnen de schuldhulpverlening.
De studiebelasting voor deze training is één dag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.
De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.
Na het volgen van deze training ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein. Er is geen toetsingsmoment.
Vanwege recente wijzigingen in de regels van STAP, is het niet langer mogelijk om het STAP-budget te gebruiken voor het scholingsaanbod van Kenniscentrum Sociaal Domein. De overheid heeft besloten dat alleen nog OCW-erkende onderwijsinstellingen, zoals MBO- en HBO-opleidingen, in aanmerking komen na de STAP-ronde van 3 juli. Hierdoor vallen ongeveer 95% van de opleidingen en opleiders niet langer onder het STAP-budget, inclusief alle (branche-erkende) opleidingen van Kenniscentrum Sociaal Domein.
Wil je toch de volgende stap zetten in jouw carrière? Geen zorgen, je kunt nog altijd starten met een vakinhoudelijke opleiding van Kenniscentrum Sociaal Domein!
€ 499,00