Kenniscentrum Sociaal Domein is hét opleidings- en detacheringscentrum van het Sociaal Domein.

Training Ethische Dilemma’s in de Schuldhulpverlening

 499,00
1 lesdag
Schuldhulpverlening
Training

Tijdens de eendaagse training ethische dilemma’s in de schuldhulpverlening krijg je inzicht in hoe jij besluiten neemt over dilemma’s en ethische vraagstukken. Je wordt je bewust van manier van besluitvorming, waardoor je jouw keuzes beter kunt verantwoorden. We doen dit aan de hand van verschillende veelvoorkomende ethische kwesties.

Laat jij een schuldenaar die onbewust onrechtmatig een uitkering kreeg en die daardoor volgens de wet een fraudeur is, in de kou staan of niet? En wat doe je met een schuldenaar in een schuldenregeling die zwart een paar tientjes krijgt voor het oppassen op de kleinkinderen? Schuldhulpverlening is doordrenkt van dit soort ethische vraagstukken en dilemma’s. Ben jij je ervan bewust hoe je hiermee omgaat?

Ethiek in schuldhulpverlening

Ethiek gaat over het systematisch nadenken over en reflecteren op moreel handelen. Waarom maak je bepaalde keuzes? Op basis van welke waarden? De term dilemma staat voor een keuze uit twee of meer alternatieven die even (on)aantrekkelijk zijn. Die keuze kun je daarom niet alleen op een logische basis maken. Dat maakt zo’n keuze vaak zeer persoonlijk. Bij dilemma’s in de schuldhulpverlening is er geen sprake van goed of fout. In elk traject worden keuzes gemaakt en zijn er meerdere oplossingen mogelijk.

Hoe komen jouw keuzes tot stand? Welke achterliggende waarden bepalen die keuzes? Kortom: hoe ga jij om met dilemma’s en ethische vraagstukken? Aan de hand van diverse ethische kwesties ga je na hoe jij tot persoonlijke keuzes komt. Je wordt je bewust van deze processen en kunt daarmee jouw keuzes in het vervolg beter verantwoorden.

Na het volgen van deze training: 

  • Ben jij je bewust van jouw waarden en normen
  • Ben je bekend met ethisch handelen
  • Herken je ethische dilemma’s, kun je ze van meerdere kanten bekijken en weloverwogen besluiten nemen
  • Kun je met een stappenplan ethische dilemma’s bespreken met je cliënten

De training Ethische vraagstukken en dilemma’s in de schuldhulpverlening is voor alle schuldhulpverleners bij een gemeente en andere professionals in het Sociaal Domein. De training helpt je weloverwogen keuzes te maken.

Instapvoorwaarden

De training is toegankelijk voor iedereen met interesse in de wetgeving van de schuldenproblematiek met basiskennis van de schuldhulpverlening. Ook weet je in grote lijnen hoe een schuldhulptraject verloopt en op basis waarvan een schuldregeling tot stand komt. 

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens de training ga je met behulp van video’s en casussen aan de slag met verschillende dilemma’s en ethische vraagstukken die in de schuldhulpverlening vaak voorkomen. Er is ook tijd voor casussen van de deelnemers zelf. Via zelfreflectie, groepsdiscussies en intervisie leer je dat iedereen anders kijkt naar een vraagstuk. Je leert bewuster knopen doorhakken in lastige vraagstukken binnen de schuldhulpverlening.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één dag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Na het volgen van deze training ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein. Er is geen toetsingsmoment. 

Neem jij de volgende STAP in jouw carrière?

Vanaf 1 maart 2022 is het voor iedereen mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Met deze subsidie van €1.000,- kun je een opleiding, training, cursus of studie naar keuze volgen om zo je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Wil je het STAP-budget gebruiken om je verder te ontwikkelen binnen het Sociaal Domein? Dan ben je bij Kenniscentrum Sociaal Domein aan het goede adres. Wij zijn een erkend STAP-opleider. Dit betekent dat je het STAP-budget kunt gebruiken voor al onze opleidingen en trainingen.

Meer informatie over STAP? We leggen je het graag uit: informatie STAP!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Timemanagement

De training timemanagement geeft handvatten om beter om te gaan met werkdruk en efficiënter te werken.

E-learning Het Primaire Processchema Schuldhulpverlening

Wil jij meer weten over het primaire processchema schuldhulpverlening? En hoe je het schema toepast in de praktijk? Volg dan de e-learning ‘Het primaire processchema schuldhulpverlening’.

Opleiding Schuldhulpverlening en Budgetcoaching

Kun jij empathisch in gesprek gaan met oog voor de wet- en regelgeving binnen de schuldhulpverlening? Vind je het leuk om mensen te helpen om de financiële controle terug te krijgen? Volg dan de opleiding Schuldhulpverlening en budgetcoaching.