Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Bijzondere Bijstand

Open inschrijving
 499,00
1 lesdag
Participatie
2023

De bijzondere bijstand is constant in ontwikkeling en ziet er in de praktijk complexer uit. Zowel de Centrale Raad van Beroep als de gemeente hebben soms moeite met de uitvoering. Om risico’s te voorkomen is het van belang om op de hoogte te zijn van de structuur van de wet, het systeem van de beoordeling, de actuele ontwikkelingen en de relevante jurisprudentie. Wil jij risico’s voorkomen en de beleidsregels op orde hebben? Volg dan de training bijzondere bijstand.

Het is van belang dat je de regels kent en weet toe te passen. Zowel bij het opstellen van een beleid als in juridische procedures. Bij een afwijzing kan het niet gebruiken van de juiste afwijzingsgrond tot een veroordeling in de proceskosten leiden, die vele malen hoger is dan de kosten waarvoor bijstand wordt aangevraagd.

Doel van de training

Het doel van de training bijzondere bijstand is om het wettelijk systeem van de bijzondere bijstand toe te lichten, de actuele ontwikkelingen te bespreken, evenals de relevante jurisprudentie met het effect op de uitvoering. Aan de hand van casussen en het boek ‘De bijstand in praktijk’ wordt het probleemoplossend vermogen van jou gestimuleerd, zodat je praktijkgerichte problemen zelf kunt oplossen.

Programma

Tijdens de training worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Wat is bijzondere bijstand?
  • Individuele inkomenstoeslag en studietoeslag
  • Juridisch kader en model voor beoordeling
  • Buitenwettelijk begunstigend beleid
  • Noodzakelijke kosten
  • Bijzondere omstandigheden
  • Draagkracht van het drempelbedrag
  • Vorm van bijstand
  • Afwijzingsgronden aanvraag
  • Behandeling jurisprudentie

De training bijzondere bijstand is bedoeld voor:

  • Juristen
  • Kwaliteitsmedewerkers
  • Inkomensconsulenten
  • Adviseurs en beleidsmedewerkers
  • Bewindvoerders
  • Secretarissen en leden van de commissie bezwaarschriften

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Voorwaarde voor deelname aan deze training is hbo werk- en denkniveau. Daarnaast is het belangrijk dat je ervaring hebt als consulent.

Incompany

Wanneer je geïnteresseerd bent in de training bijzondere bijstand komt onze opleidingsadviseur graag bij jullie langs om de training door te nemen en op maat voor jullie gemeente samen te stellen.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Certificering

Na het volgen van deze training ontvang je een deelnamebewijs van het Kenniscentrum Sociaal Domein.

Wat is een open inschrijving?

Bij een open inschrijving heb je de mogelijkheid om een optie te nemen voor deelname aan de opleiding of training waarin je geïnteresseerd bent, zonder dat hier kosten aan verbonden zijn.
Zodra er voldoende belangstelling is voor de desbetreffende opleiding of training, wordt deze ingepland.
Vervolgens is het aan jou om te beslissen of je daadwerkelijk wilt deelnemen op de geplande datum en locatie.

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Training Terugvordering & Invordering

Sinds 2013 wordt hard opgetreden bij fraude. Uitkeringen worden volledig teruggevorderd en een boete wordt opgelegd als de inlichtingenplicht is geschonden. Maar wat moet er precies gemeld worden en wat is fraude? Hoe uitgebreid moet het onderzoek zijn om te besluiten tot terugvordering? Is de Participatiewet te streng? Waar is de menselijke maat? De Participatiewet is momenteel “uit balans” vindt het kabinet. Gemeenten moeten meer ruimte krijgen om van de regels af te wijken in uitzonderlijke gevallen. In deze training leer je meer over de Terugvordering & Invordering.

Training Arbeidsrecht

Hoe zorg je ervoor dat ze zelf aan de slag gaan met het opvolgen van je adviezen, het inzetten van de Eigen Kracht en het Sociale Netwerk? Motiverende gespreksvoering is een veelgebruikte methode om cliënten te stimuleren hulp te zoeken en hun gedrag te veranderen.

E-learning Wetten Sociaal Domein

Meer leren over de wetten en sociale zekerheid binnen het Sociaal Domein? Volg dan de e-learning Wetten Sociaal Domein.