Kun jij empathisch in gesprek gaan met oog voor de wet- en regelgeving binnen de schuldhulpverlening? Vind je het leuk om mensen te helpen om de financiële controle terug te krijgen? Volg dan de opleiding Schuldhulpverlening en budgetcoaching.
Mensen die schulden hebben of het risico lopen om schulden te krijgen, kunnen een beroep doen op de gemeentelijke schuldhulpverlening. Gemeenten hebben vanuit de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening de plicht om inwoners met schulden te helpen en kunnen een schuldhulpverlener inzetten. Die schuldhulpverlener helpt cliënten met geldproblemen hun financiële situatie weer onder controle te krijgen. De schuldhulpverlener bemiddelt ook tussen de cliënten en schuldeisers om openstaande rekeningen betaald te krijgen.
De wet- en regelgeving rond schuldhulpverlening is complex. Als schuldhulpverlener ben je de steun en toeverlaat van jouw cliënt in het oerwoud aan regels. Het is belangrijk dat je empathisch bent en ook goed grenzen kunt aangeven en handhaven. Soms moet je creatief denken om dichterbij een oplossing te komen. De wet legt gemeenten op om aan vroegsignalering en preventie te doen. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel van deze opleiding. In onze opleiding Schuldhulpverlening en budgetcoaching leer je alles wat je nodig hebt om het verschil te maken voor cliënten en schuldeisers en hoe je gedragsverandering bij cliënten realiseert. Als schuldhulpverlener kun je aan de slag bij een gemeente, een kredietbank, instellingen of een bedrijf.
Het programma bestaat uit 9 modules die onderdeel zijn van de drie hoofdonderwerpen:
Module 1: Financiële zorgverlening
Module 2: Financiële zorgverlening
Module 3: Financiële zorgverlening
Module 4: Financiële zorgverlening
Module 5: Budgetcoaching
Module 6: Budgetcoaching
Module 7: Schuldhulpverlening
Module 8: Schuldhulpverlening
Budgetcoaching
Module 9: Schuldhulpverlening
De opleiding Schuldhulpverlening en budgetcoaching is geschikt voor iedereen die een schuldenvrij perspectief wil bieden aan mensen in financiële problemen. Je houdt daarbij de rechten van schuldeisers in het oog. Ook kun je deelnemen aan de opleiding als je al werkzaam bent in de financiële zorgverlening en je kennis wilt verdiepen.
Voorwaarde voor deelname is minimaal hbo werk- en denkniveau. De opleiding Schuldhulpverlening en budgetcoaching is een opleiding op hbo-niveau.
Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Na het afronden van de opleiding ben je op de hoogte van alle processen binnen de vakgebieden schuldhulpverlening en budgetcoaching. Je weet hoe de lijnen lopen en kunt dit duidelijk uitleggen aan je cliënt. Je kunt in gesprekken met schuldeisers onderhandelen en bemiddelen tussen de schuldeiser en je cliënt. Je kunt zelfstandig een budgetplan opstellen en tegemoetkomingsregelingen aanvragen. Je bent in staat om bij jouw cliënt een gedragsverandering te realiseren. Je kunt het VtlB en de afloscapaciteit berekenen.
De studiebelasting voor deze opleiding is 9 lesdagen. De lesdagen vinden, altijd op dezelfde dag, wekelijks plaats van 9:00 tot 16:00 uur, behalve in schoolvakanties en op feestdagen. Daarnaast is het raadzaam om zelfstudie-uren in te plannen. Ga uit van 5 tot 8 uur zelfstudie per lesdag.
De kosten voor de opleiding zijn € 2.595,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.
Voor de opleiding van start gaat ontvang je van ons de volgende online (hand)boeken:
Voor de opleiding Schuldhulpverlening en budgetcoach krijg je toegang tot onze online leeromgeving. In de leeromgeving vind je actuele achtergrondartikelen en hand-outs van de lesdagen. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren we de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.
Na het afronden van de opleiding ben je voorbereidt op de officiële examens van Kiwa Nederland. De examens zijn niet inbegrepen bij de opleiding. Als je slaagt voor de Kiwa examens kun je je persoonlijk certificeren als schuldhulpverlener met de Persoonscertificering Schuldhulpverlening. Je wordt dan ingeschreven in het register Schuldhulpverlener van Kiwa Nederland. Je toont hiermee je vakbekwaamheid aan en onderscheid jezelf als professional. Je beslist zelf of je je voor de examens inschrijft.
Om het certificaat van Kiwa te behouden moet je je kennis op peil houden door het volgen van Permanente Educatie (PE) modules. Dat betekent dat je per jaar minimaal 2 trainingsdagen moet volgen. Je kunt deze trainingen volgen via Kenniscentrum Sociaal Domein.
Wanneer je de opleiding volledig hebt doorlopen (aanwezigheid >85%) krijg je twee certificaten van Kenniscentrum Sociaal Domein; een certificaat Schuldhulpverlening en een certificaat Budgetcoaching.
€ 2.595,00