Als Wmo consulent weet je hoe belangrijk het is om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en je kennis te blijven verbreden. Daarom organiseren wij hét evenement voor Wmo consulenten: het Kennisfestival Wmo!
Tijdens deze dag volg je inspirerende workshops, ontmoet je vakgenoten en ga je in gesprek met experts uit het veld. Dit alles in een ontspannen festivalsfeer, compleet met tenten, biertafels en een heerlijk arrangement.
Op het Kennisfestival Wmo kies je zelf welke workshops je volgt. Of je je nu wilt verdiepen in actuele wet- en regelgeving, nieuwe methodieken wilt ontdekken of casussen uit de praktijk wilt bespreken, het programma biedt volop mogelijkheden om jouw kennis te verbreden. Tussen de workshops door kun je de kennismarkt bezoeken, waar je in gesprek gaat met specialisten en organisaties die jou verder kunnen helpen in je werk. Het Kennisfestival Wmo biedt daarnaast volop ruimte om met collega’s en vakgenoten ervaringen uit te wisselen en nieuwe inzichten op te doen, terwijl je geniet van een hapje en een drankje in een ongedwongen sfeer.
Of je nu wilt bijpraten met collega’s, een verdiepende training wilt volgen of nieuwe inspiratie op wilt doen – dit is jouw kans om in één dag een flinke kennisboost te krijgen!
Meer weten over het belang van het bijwonen van een Kennisfestival (voorheen Nationale Bijscholingsdag)? Je leest het in onze blog.
De focus van het Wmo Festival ligt volledig op jouw professionele groei. Tijdens deze dag krijg je de mogelijkheid om drie workshops te volgen die jij zelf kiest. De workshops worden gegeven door ervaren trainers en sprekers die op een inspirerende manier de theorie koppelen aan de praktijk. In een ontspannen festivalsfeer doe je niet alleen waardevolle kennis op, maar kun je ook direct in gesprek met experts en vakgenoten om ervaringen uit te wisselen. Zo ga je naar huis met nieuwe inzichten en concrete handvatten die je direct kunt toepassen in je werk als Wmo consulent.
Het Wmo Festival vindt plaats bij Kenniscentrum Sociaal Domein.
Adres: Blankenstein 410, 7943 PH Meppel
De uitvoering van de Wmo 2015 wordt niet alleen bepaald door de wet maar ook door de jurisprudentie, met name de jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep. Daarom is het belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van actuele jurisprudentie.
Dit actualiteitencollege helpt uitvoerenden, kwaliteitsmedewerkesr en beleidsmedewerkers daarbij. In kort bestek wordt je weer helemaal bijgepraat.
Kennisniveau van de workshop; basistraining.
Deze workshop wordt gegeven in ronde 1.
Tijdens het geven van trainingen horen we vaak dat consulenten niet goed weten op welke wijze de AVG op hun werk van toepassing is. Hebben we daar nog een keuze in of zitten er verplichtingen aan vast? Het veilig mailen is al wel ingeburgerd maar we moeten wel de ruimte houden om met elkaar te overleggen, toch? Ook als ons gevraagd wordt om een brede uitvraag te doen en de ZRM toe te passen tijdens het huisbezoek, lijkt de kennis over de AVG eerder lastig te zijn dan helpend.
Hoe zie ( of ervaar….) jij dat? Welke vragen stellen we aan de inwoner en wat gaan we hierover opschrijven?
Het in kaart brengen van het functioneren van de inwoner is voor mij als ergotherapeut altijd de basis geweest voor mijn huisbezoek. Hoe zorgvuldiger hoe beter, maar beter voor wie? Is het echt in het belang van de inwoner om alle leefgebieden uit te vragen en in het dossier op te nemen?
• Doel van de Avg;
• De Avg begint bij het koffiezetapparaat;
• Het toepassen van de Avg in je dagelijks werk;
• Tips vanuit de Avg voor ons onderzoeksverslag.
Na deze workshop heb je stof tot nadenken gekregen. Blijf je je eigen processtappen volgen ‘omdat we dat altijd zo gedaan hebben’ of durf je in de schoenen van de inwoner te gaan staan?
“Ik vond het een mega ingewikkeld onderwerp maar ik snap nu dat ik het vandaag nog kan gaan toepassen; bij het koffiezetapparaat”
Kennisniveau van de workshop; basistraining.
Deze workshop wordt gegeven in ronde 1.
Tijdens deze workshop wordt uitgelegd wat de oorsprong en inhoud van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet, Wet langdurige zorg (Wlz) en Zorgverzekeringswet (Zvw) is. Daarnaast wordt toegelicht hoe deze zorgwetten zich tot elkaar verhouden, en wat verschillen en verbanden zijn. Aan de hand van casuïstiek en quizjes ga je praktisch aan de slag.
“Ik heb zelden zo’n informatieve duidelijke workshop meegemaakt.”
Kennisniveau van de workshop; verdiepende training.
Deze workshop wordt gegeven in ronde 1.
Tijdens deze interactieve workshop dompelen we ons onder in de kracht van ritme op de prachtige Afrikaanse trommel en ontdekken we hoe muziek bijdraagt aan samenwerking, focus en ontspanning.
Wat kun je verwachten
Deze workshop wordt gegeven in ronde 2.
Ga mee op een interactieve wandeling en laat je uitdagen door prikkelende stellingen over de Wmo! Tijdens deze dynamische sessie word je niet alleen fysiek in beweging gebracht, maar ook mentaal geprikkeld.
Welke visie heb jij op de Wmo? Waar liggen de dilemma’s? En hoe kijken anderen ertegenaan? Door te wandelen en in gesprek te gaan, ontdek je nieuwe perspectieven, scherpt je mening aan en vergroot je je kennis.
Een inspirerende manier om te leren, te discussiëren en samen tot nieuwe inzichten te komen!
Deze workshop wordt gegeven in ronde 2.
Door regelmatig te lachen word je vanzelf positief en dat straal je uit naar je omgeving. Na deze workshop lachmeditatie ben je relaxt en ontspannen, en ga je met plezier en een “open mind” de wereld weer in. Je zet alles even aan de kant en voelt je daarna lekker opgeruimd. Het is een vrolijke schoonmaak van lichaam en geest. Je lacht je lijf los en je hoofd leeg.
Tijdens een lachmeditatie lach je zomaar, zonder reden. Het lijkt nog het meest op de slappe lach, een lach die helemaal nergens over gaat. Als je jezelf toestaat om voluit te lachen dan houdt het denken vanzelf op. Het geeft je een goed gevoel, en muizenissen en stress verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Wat gaan we doen?
De workshop bestaat – na een korte inleiding – uit drie gedeeltes:
Deze workshop wordt gegeven in ronde 2.
Denk jij alles te weten over de Wmo? Bewijs het tijdens de Grote Wmo Quiz op het Wmo Kennisfestival!
In deze interactieve en energieke workshop dagen we je uit met prikkelende vragen over de Wmo.
Of je nu een ervaren Wmo-professional bent of net start binnen het Sociaal Domein, deze quiz daagt je uit, scherpt je kennis aan en zorgt voor leerplezier met een competitief tintje! En wie weet ga jij met de titel ‘Wmo-expert’ naar huis.
Het onderwerp gebruikelijke hulp heeft zich sinds 2015 enorm ontwikkeld. Voor de gebruikelijke zorg in de AWBZ die voor bijvoorbeeld begeleiding niet afdwingbaar was, is de eigen kracht in de plaats gekomen. Veel meer hulp is nu gebruikelijk en ook niet-gebruikelijke hulp kan wellicht voor huisgenoten gewoon worden geboden. Deze workshop legt het begrip gebruikelijke hulp uit.
Kennisniveau van de workshop; basistraining.
Deze workshop wordt gegeven in ronde 3.
Rollen en vervoer: begin niet te snel aan het pakket van eisen.
Als consulenten weten we dat het zelfstandig kunnen verplaatsen alles te maken heeft met het regiehouden over je eigen zelfredzaamheid en participatie. Het zal je maar gebeuren dat je niet meer kunt fietsen of dat je te weinig kracht hebt om te hoepen of te trippelen.
Stap 2 van het zorgvuldig onderzoek is een belangrijke basis voor het pakket van eisen: de lichamelijke mogelijkheden en beperkingen en de gevolgen hiervan voor de zelfredzaamheid en participatie.
Daarna bespreken we stap 3 van het onderzoek: welke bestemmingen worden nu niet meer bereikt maar zijn wel belangrijk in het leven van de inwoner?
Pas na stap 4 kunnen we een pakket van eisen gaan bepalen.
De inwoner kan verwachtingen hebben waar de geselecteerde voorziening soms wel, soms niet aan voldoet. We willen voorkomen dat de voorziening later niet of zeer weinig gebruikt gaat worden.
Na deze workshop ben je je er weer meer van bewust dat een rolstoel verstrekken ook zorgvuldig moet gebeuren. De inwoner observeren tijdens het uitproberen van voorzieningen levert belangrijke informatie op die je niet krijgt als je alleen een gesprek voert.
Kennisniveau van de workshop; basistraining.
Deze workshop wordt gegeven in ronde 3.
Als Wmo consulent krijg je regelmatig te maken met complexe woningaanpassingen. Hoe maak je de juiste keuzes in situaties waar verhuizen of verbouwen een mogelijke oplossing lijkt? Welke afwegingen maak je, en hoe kom je tot een haalbaar plan dat recht doet aan de situatie van de cliënt?
Tijdens deze Masterclass ga je praktisch aan de slag met uitdagende casussen. Er is volop ruimte om je eigen casuïstiek in te brengen en samen met collega’s te verkennen hoe dergelijke vraagstukken worden aangepakt. Dit biedt niet alleen praktische handvatten, maar ook waardevolle inzichten uit de ervaringen van anderen.
Kennisniveau van de workshop; verdiepingstraining.
Deze workshop wordt gegeven in ronde 3.
Een persoonsgebonden budget (pgb) stelt iemand in staat om zelf de aangewezen jeugdhulp of maatschappelijke ondersteuning in te kopen. Maar er zijn voorwaarden verbonden om een pgb te krijgen of te behouden. Dat kan tot hoofdbrekens leiden. De budgethouder moet allereerst pgb-bekwaam zijn en aan de pgb-aanbieder worden eisen gesteld in de zin van de kwaliteit. Mag iemand uit het sociaal netwerk altijd met een pgb worden ingehuurd en hoe verhoudt zich een pgb tot gebruikelijke zorg? Op deze en andere vragen wordt antwoord gegeven in deze workshop.
“Had ik deze workshop maar eerder gevolgd, dan had ik me zekerder gevoeld bij het beoordelen van een PGB-aanvraag.”
Kennisniveau van de workshop; basistraining.
Deze workshop wordt gegeven in ronde 3.