Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

E-learning Vormen van Bijstand en Betalen Participatiewet

 69,00
2 uur
Participatie
E-learning

In deze e-learning leer je wat de verschillende vormen van bijstand zijn en krijg je inzicht hoe je deze toe kunt passen. Wil jij meet weten over de verschillende vormen van bijstand en het betalen van bijstand? Volg dan de e-learning ‘Vormen van Bijstand en Betalen Participatiewet’.

Deze e-learning is bedoeld voor zowel (beginnend) Participatiecoaches en Werkconsulenten, als mensen die de basiskennis en uitvoering van de Participatiewet willen beheersen.

Opleidingsniveau

De e-learning is op hbo-niveau.

De e-learning duurt gemiddeld 2 uur. De kosten voor de e-learning zijn € 69,- (vrijgesteld van btw).

Unieke online leeromgeving

Voor de e-learning ‘Vormen van Bijstand en Betalen Participatiewet’ krijg je toegang tot onze online leeromgeving. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de e-learning toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Toetsing en certificering

De e-learning sluit je af met een eindtoets. Als je de e-learning volledig hebt doorlopen en de toetsing met succes afrondt, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Als Participatiecoach of Werkconsulent is het belangrijk dat je op de hoogte blijft over de uitvoering van de Participatiewet. Vormen van bijstand is hierbij een belangrijk onderwerp. Het toepassen van de juiste wet- en regelgeving is hierbij van belang.  Niet alleen bijstand ‘om niet’, maar ook een geldlening, borgstand en bijstand in natura. Ook wordt er in deze e-learning gekeken naar het betalen van bijstand en de overlijdensuitkering.

Leerdoelen:

 • Je leert welke vormen van bijstand er zijn.
 • Je leert welke belastingkortingen van belang zijn voor het bepalen van inkomen.
 • Je weet wanneer je bijstand ‘om niet’, een geldlening, borgtocht of bijstand in natura kunt verstrekken.
 • Je weet wanneer je een voorschot moet verstrekken.
 • Je weet wanneer een hypotheekkrediet kan worden gevestigd.
 • Je kent het betalen van bijstand.

Programma:

De e-learning bestaat uit de volgende programma onderdelen:

 • Leerdoelen
 • Vormen van bijstand
 • Vaststelling en betaling bijstand
 • Zelftest
 • Eindtoets

 

 

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Basisopleiding Consulent Werk en Inkomen

Wil jij een veelzijdige functie waar je mensen weer aan het werk helpt, maar je ook bezig houdt met de administratieve kant? Als consulent werk en inkomen ben je het eerste aanspreekpunt van inwoners als het gaat om inkomen of werk. Vind jij het leuk om controles uit te voeren en mensen op weg te helpen naar werk? Volg dan de Basisopleiding Consulent Werk en Inkomen.

Training Klachtenfunctionaris (2 dagen)

Wil jij een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening binnen het Sociaal Domein? Ben je communicatief sterk, kun je goed luisteren en denk jij in oplossingen? Dan is de tweedaagse training Klachtenfunctionaris Sociaal Domein zeer geschikt voor je!

Training Terugvordering & Invordering

Sinds 2013 wordt hard opgetreden bij fraude. Uitkeringen worden volledig teruggevorderd en een boete wordt opgelegd als de inlichtingenplicht is geschonden. Maar wat moet er precies gemeld worden en wat is fraude? Hoe uitgebreid moet het onderzoek zijn om te besluiten tot terugvordering? Is de Participatiewet te streng? Waar is de menselijke maat? De Participatiewet is momenteel “uit balans” vindt het kabinet. Gemeenten moeten meer ruimte krijgen om van de regels af te wijken in uitzonderlijke gevallen. In deze training leer je meer over de Terugvordering & Invordering.