E-learning Het Juridisch Kader Schuldhulpverlening
Wil jij meer weten over het juridisch kader van de schuldhulpverlening? Of wil jij je kennis opfrissen? Volg dan de e-learning ‘Het juridisch kader Schuldhulpverlening’.
Om goed te kunnen begrijpen waarom de schuldenproblematiek in Nederland zo groot is, wordt in de e-learning ‘Het juridisch kader Schuldhulpverlening’ de geschiedenis, achtergronden en oorzaken van schulden behandeld. Hierbij wordt gekeken naar de verschillende instanties en wetten die door de jaren heen een bepalende rol hebben gespeeld in het oplossen van het schuldenprobleem.
Eén van de wetten die aan bod komt is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs), die er in 2012 voor heeft gezorgd dat gemeenten wettelijke zorgplicht hebben en regie hebben op het vlak van integrale schuldhulpverlening. Bovendien worden verschillende convenanten, richtlijnen en gedragscodes toegelicht.
Leerdoelen
- kent de geschiedenis van de schuldenproblematiek;
- Je weet welke wetten behoren tot het wettelijk kader Schuldhulpverlening;
- Je hebt kennis van verschillende convenanten, richtlijnen en gedragscodes;
- Je weet wat een sociale kaart is en wat je ermee kan;
- Je kent de basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Deze e-learning is bedoeld voor zowel (beginnend) schuldhulpverleners als mensen die meer willen weten over het juridische kader in de schuldhulpverlening.
Opleidingsniveau
De e-learning is op hbo-niveau.
De e-learning duurt gemiddeld 4 uur. De kosten voor de e-learning zijn € 99,- (vrijgesteld van btw).
Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Unieke online leeromgeving
Voor de e-learning ‘Het juridisch kader Schuldhulpverlening’ krijg je toegang tot onze online leeromgeving. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de e-learning toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.
Toetsing en certificering
De e-learning sluit je af met een zelftest. Als je de e-learning volledig hebt doorlopen en de toetsing met succes afrondt, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.