Training Signaleren Huiselijk Geweld, Kindermishandeling en De Meldcode

Meppel (start gegarandeerd)
16 juni 2025
 499,00
Basis

Wist je dat in Nederland ongeveer 1.000.000 mensen slachtoffer zijn van incidenteel huiselijk geweld (1 tot 10 keer per jaar)? En er elk jaar 118.000 kinderen worden mishandeld in Nederland? De meldcode huiselijk geweld is een belangrijk stappenplan bij het vermoeden van geweld. Wil jij meer weten over de meldcode en het toepassen ervan? Volg dan de vakmodule signaleren huiselijk geweld, kindermishandeling en de meldcode.

Volgens de Wmo 2015 zijn gemeenten nadrukkelijk verantwoordelijk voor de aanpak en preventie van kindermishandeling en huiselijk geweld. Ook als hulp uiteindelijk geleverd wordt op regionaal of landelijk niveau. In de wet wordt huiselijk geweld en kindermishandeling gezien als belemmering voor participatie. Onder huiselijk geweld wordt onder andere verstaan:

  • (ex-) partnergeweld
  • kindermishandeling
  • ouderenmishandeling
  • mishandeling van ouders

De Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht instellingen en zelfstandigen in de zorg te werken met de meldcode. In de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt dit nog eens bevestigd: alle aanbieders zijn verplicht te werken met de meldcode. Dit geldt dus ook voor sociale teams.

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een belangrijk stappenplan bij het vermoeden van geweld. Gebleken is dat de aanwezigheid van een dergelijke meldcode in een organisatie zorgt dat vermoedens van mishandeling vaker gemeld worden bij onder andere Veilig Thuis.

Na het volgen van deze trainingsdag:

  • Ben je je bewust van jouw professionele beroepshouding en verantwoordelijkheid met betrekking tot het signaleren van huiselijk geweld.
  • Ben je in staat om in het contact met de burger zo nodig huiselijk geweld te signaleren.
  • Ben je bekend met de meldcode en weet je hoe te handelen in geval van vermoedens van mishandeling/geweld.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Opleidingsniveau

De training is een lesdag op hbo-niveau.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Let op: tijdens deze training stroom je in bij een bestaande opleidingsgroep van de klassikale basisopleiding Wmo consulent.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Het leren signaleren van huiselijk geweld
  • De meldcode: verplichting en praktijk
  • Oefenen met casuïstiek

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is één dag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Daarnaast is het raadzaam enkele zelfstudie-uren in te plannen.

Unieke online leeromgeving
Voor deze training krijg je toegang tot een unieke online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de leerstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. 

Investering en subsidiemogelijkheden
De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Certificering
Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 

Let op: tijdens deze training stroom je in bij een bestaande opleidingsgroep van de klassikale basisopleiding Wmo consulent.

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Wetten Sociaal Domein

Meer leren over de wetten en sociale zekerheid binnen het Sociaal Domein? Volg dan de e-learning Wetten Sociaal Domein.

Training Omgaan met de Kritische Klant

Weerstand en onbegrepen gedrag komen in het Sociaal Domein vaak voor. Het gesprek kan soms helemaal vastlopen omdat er veel weerstand is en wellicht kun je op dat moment niet gelijk iets bevestigen of ontkrachten. Wat kun je doen om het gesprek een andere wending te geven? Leer het tijdens de training omgaan met de kritische cliënt.

E-learning Omgaan met Agressie

Tijdens de e-learning ‘Omgaan met agressie’ wordt er ingegaan op wat agressie precies is en welke fasen er zijn. Hierdoor kun je ontdekken wat de achterliggende gedachte is van iemands reactie. Ook wordt er ingegaan op de soorten agressie en wat redenen zijn om agressief te worden. In deze e-learning zitten een aantal opdrachten. Weet jij hoe je het beste kan handelen? Ontdek het in deze e-learning.