Training Ouderenmishandeling

€ 499,00
1 lesdag
Wmo
Training

De training ouderenmishandeling geeft een inkijk in de rol die je kunt hebben als Wmo consulent in het signaleren van ouderenmishandeling. Daarnaast geeft de training handvatten over welke hulp je hierbij kunt bieden.

Als Wmo consulent maak je deel uit van de professionele zorgketen in het Sociaal Domein en kun je een belangrijke rol spelen in het verminderen van ouderenmishandeling. Dat is hard nodig, want de cijfers geven aan dat 1 op de 20 ouderen kans loopt om slachtoffer te worden van ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling komt veel vaker voor dan dat we zien.

Je kunt als Wmo consulent een groot verschil maken door niet weg te kijken, maar alert te zijn op signalen en risicofactoren die leiden of kunnen leiden tot onveilige thuissituaties van ouderen.

Ouderenmishandeling is een maatschappelijk probleem dat langzaam maar zeker meer aandacht krijgt. Soms is heel duidelijk dat er sprake is van ouderenmishandeling, bijvoorbeeld als iemand financieel misbruik maakt van de kwetsbaarheid van de oudere. Veel vaker bevindt de mishandeling zich in een grijs gebied. Het is hierbij van belang dat jij, als Wmo consulent, weet welke vervolgstappen je kan nemen.

Leerdoelen:
Na deze training:

 • Heb je kennis van verschillende aspecten en verschillende vormen van ouderenmishandeling;
 • Herken je de dynamiek die ten grondslag ligt aan ouderenmishandeling;
 • Kun je signalen herkennen en weet je als Wmo consulent hoe je kunt handelen bij signalen van ouderenmishandeling;
 • Kun je signalen en vermoedens concreet beschrijven;
 • Kun je contact leggen en in gesprek gaan met betrokkenen over signalen van ouderenmishandeling;
 • Weet je welke hulp je kunt organiseren. Je hebt kennis van de vervolgroutes, en wanneer je op grond van de Meldcode melding doet bij Veilig Thuis;
 • Heb je kennis van de werkwijze van Veilig Thuis, de monitorende rol en de radarfunctie;
 • Heb je kennis van de wettelijke en juridische mogelijkheden.

De training is voor Wmo consulenten, zorgmedewerkers of andere professionals binnen het Sociaal Domein die in aanraking (kunnen) komen met ouderenmishandeling.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens deze training komt aan bod:

 • Basiskennis over vormen van ouderenmishandeling;
 • Herkennen van de dynamiek van geweld;
 • Bespreekbaar maken van ouderenmishandeling;
 • Juridische maatregelen die voorhanden zijn met betrekking tot ouderenmishandeling;
 • Melding doen bij Veilig Thuis.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid

Certificering

Na afronding van de training, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Kenniscentrum Sociaal Domein hanteert de richtlijnen van het RIVM. We verzoeken je om thuis te blijven als je coronagerelateerde klachten hebt.

Digitale lessen

We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heb je live contact met de docent. Heb je vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085 401 83 62.   

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze adviseurs helpen je graag verder. Stuur een whatsappje naar Alice via het nummer
of neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Wetten Sociaal Domein

Meer leren over de wetten en sociale zekerheid binnen het Sociaal Domein? Volg dan de e-learning Wetten Sociaal Domein.

Opleiding KCC Medewerker Sociaal Domein

Ben jij een uitstekend visitekaartje voor het Sociaal Domein? Volg dan de opleiding KCC medewerker Sociaal Domein. We leren je de benodigde kennis van wet- en regelgeving maar zorgen ook dat je over goede communicatietechnieken beschikt.

Basistraining Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie

Deze eendaagse basistraining Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie is voor iedereen die kennis wil maken met de applicatie Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie. Suite wordt gebruikt om taken te verdelen en informatie uit te wisselen tussen betrokken professionals.