Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Het Schrijven van Rapportages en Beschikkingen

Meerdere locaties
Meerdere data
 499,00
1 lesdag
Wmo
Vakmodule

Als Wmo consulent moet je op basis van een keukentafelgesprek een rapportage en een beschikking schrijven. Hiervoor gelden verschillende eisen en regels. Wil jij weten hoe je een geldige en duidelijke rapportage en beschikking maakt? Volg dan de vakmodule ‘Het schrijven van rapportages en beschikkingen’.

Voor elk besluit in het kader van de Wmo moet de gemeente een beschikking afgeven. De gemeente moet motiveren hoe het besluit bijdraagt aan het behouden en bevorderen van de zelfredzaamheid en van de normale maatschappelijke participatie van de zorgvrager.

Aan de leesbaarheid en de zorgvuldigheid van beschikkingen worden hoge eisen gesteld. De zorgvrager moet begrijpen hoe de aanvraag is beoordeeld. De motivatie moet helder zijn, zonder in ‘Jip en Janneke taal’ te verzeilen. Ook moet de beschikking voldoen aan de eisen van de Algemene wet bestuursrecht.

Tijdens deze training leer je hoe je een goede beschikking schrijft. Je leert aan welke eisen de beschikking moet voldoen en hoe je daar vanuit een zorgvuldige intake en rapportage naar toe kunt werken. Het juridisch kader en de praktische vaardigheden voor het schrijven van een rapportage staan centraal.

Leerdoelen

  • Je weet hoe een gespreksverslag/rapportage is opgebouwd;
  • Je kunt aan de hand van een keukentafelgesprek een gespreksverslag opstellen;
  • Je weet hoe een beschikking volgt op een gespreksverslag en hoe deze eruit ziet.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Opleidingsniveau

De training is op hbo-niveau.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Let op: tijdens deze training stroom je in bij een bestaande opleidingsgroep van de opleiding Wmo consulent 2.0.

Het programma bestaat uit 1 lesdag waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • Inzicht in de vereisten van een goede rapportage;
  • De praktijk van de rapportage;
  • Inzicht in de vereisten van de beschikking;
  • De praktijk van het beschikken.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is 1 dag van 09.00 tot 16.00 uur. Daarnaast is het raadzaam enkele zelfstudie-uren in te plannen.

Unieke online leeromgeving

Voor deze training krijg je toegang tot een unieke online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de leerstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. 

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

STAP-budget

Vanwege recente wijzigingen in de regels van STAP, is het niet langer mogelijk om het STAP-budget te gebruiken voor het scholingsaanbod van Kenniscentrum Sociaal Domein. De overheid heeft besloten dat alleen nog OCW-erkende onderwijsinstellingen, zoals MBO- en HBO-opleidingen, in aanmerking komen na de STAP-ronde van 3 juli. Hierdoor vallen ongeveer 95% van de opleidingen en opleiders niet langer onder het STAP-budget, inclusief alle (branche-erkende) opleidingen van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 

Wil je toch de volgende stap zetten in jouw carrière? Geen zorgen, je kunt nog altijd starten met een vakinhoudelijke opleiding van Kenniscentrum Sociaal Domein!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Masterclass Beschermd Wonen

Training Indicatiestelling Huishoudelijke Ondersteuning

Wil jij meer weten over hoe je een indicatie kan stellen voor huishoudelijke ondersteuning van kwetsbare mensen? De vakmodule indicatiestelling huishoudelijke ondersteuning richt zich op hulp in de huishouding in het kader van de Wmo. Je leert hoe je kan indiceren en je maakt kennis met regelgeving, normen en verschillende soorten ondersteuning.

Opleiding KCC Medewerker Sociaal Domein

Ben jij een uitstekend visitekaartje voor het Sociaal Domein? Volg dan de opleiding KCC medewerker Sociaal Domein. We leren je de benodigde kennis van wet- en regelgeving maar zorgen ook dat je over goede communicatietechnieken beschikt.