Interim adviseur Sociaal Domein bij Kenniscentrum Sociaal Domein, hoe is dat?

01 november 2023

Wij gaan in gesprek met Karien Lasschuit, die al enige tijd werkzaam is als adviseur Sociaal Domein bij Kenniscentrum Sociaal Domein. We zijn benieuwd naar haar ervaringen met werken vanuit Kenniscentrum Sociaal Domein en wat haar destijds heeft doen besluiten om namens onze organisatie als interim adviseur aan het werk te zijn.

Karien heeft haar interim opdracht bij gemeente Koggeland zojuist afgerond. Daarnaast heeft ze nog een interim opdracht voor het Servicebureau van Kenniscentrum Sociaal Domein. Als Wmo specialist is zij aan het werk voor gemeente Medemblik. Zij doet dit samen met andere adviseurs vanuit Kenniscentrum Sociaal Domein. “Na mijn welverdiende vakantie wacht er weer een nieuwe opdracht op mij,” vertelt Karien enthousiast.

Kariens achtergrond ligt in de zorg. “In 2007 ben ik gestart bij de gemeente Opmeer als Wmo consulent en heb daar uiteindelijk ook 15 jaar met veel plezier gewerkt,” zegt Karien. Hoewel ze aanvankelijk dacht dat het werken op interim basis niets voor haar was en de voorkeur gaf aan een vaste plek om te werken, veranderde deze gedachte nadat ze de opleiding ‘docent worden, consulent blijven’ voorbij zag komen. “Dus naast mijn werk als consulent ben ik afgelopen jaar die opleiding gaan volgen en eigenlijk vind ik het werken op interim basis veel leuker dan ik had verwacht,” deelt ze.

Voordelen als interim adviseur

Eén van de voordelen van interim opdrachten vindt Karien dat je een kijkje kunt nemen in de keuken van verschillende gemeentes, die elk net iets anders werken en andere prioriteiten hebben. “Het houdt je scherp en alert. Als je namelijk ergens vastzit, doe je vaak dingen omdat het zo hoort en altijd zo gaat. Nu kun je vragen waarom iets op een bepaalde manier gebeurt,” benadrukt Karien.

Haar keuze voor Kenniscentrum Sociaal Domein

Haar keuze voor Kenniscentrum Sociaal Domein is gekomen door haar deelnames aan de Nationale Bijscholingsdagen en het EVC-traject wat ze gevolgd heeft. “Ik was al een tijdje zoekende bij gemeente Opmeer, omdat de uitdaging in mijn werk verdween. Toen zag ik de vacature bij Kenniscentrum Sociaal Domein en ben ik me er meer in gaan verdiepen,” legt Karien uit. Uiteindelijk heeft ze de stap gezet en is ze begonnen aan haar nieuwe uitdaging.

Dag als Wmo consulent

Kariens werkdag begint vroeg, meestal tussen 6 en 7 uur ‘s ochtends. “Als ik voor 7 uur begin, werk ik meestal thuis omdat het op locatie niet altijd mogelijk is. Als ik om 7 uur begin, werk ik op locatie,” legt Karien uit. Haar dag begint meestal met het afhandelen van e-mails en administratieve taken. Vervolgens heeft ze enkele huisbezoeken gepland en past ze de rest van haar taken daaromheen aan. Taken zoals het bellen van aanbieders en klanten. Elke dag is anders vanwege haar werk in verschillende gemeentes, waarbij ze moet uitzoeken hoe bepaalde zaken zijn regelt.  

Fijne ervaring

Karien is tevreden met haar ervaring bij Kenniscentrum Sociaal Domein. “Ik vind de begeleiding vanuit de organisatie prima. Ik heb fijn contact met mijn accountmanager, als er iets, kan ik altijd bellen. Ik waardeer het enorm dat er geïnvesteerd wordt in kennis en kunde van de adviseurs Sociaal Domein en ik vind het fijn dat ik de kans krijg om online trainingen te volgen en toegang te hebben tot verschillende informatiebronnen,” zegt Karien. Ze benadrukt ook de hulp van specialisten van Kenniscentrum Sociaal Domein wanneer ze vragen heeft binnen haar gemeente. “Ze hebben veel kennis en expertise in huis!”

“Wat mij aanspreekt bij Kenniscentrum Sociaal Domein is dat het professioneel, maar toch ook kleinschalig aanvoelt. Het ‘ons kent ons’-gevoel is er nog steeds, hoewel ik me bewust ben van mogelijke veranderingen naarmate Kenniscentrum Sociaal Domein groeit. De persoonlijke connecties die ik heb opgebouwd zijn waardevol,” benadrukt Karien. Kortom, werken via Kenniscentrum Sociaal Domein biedt voor Karien de mogelijkheid om bij verschillende gemeentes te werken en haar kennis en ervaring uit te breiden. “Het is een professionele organisatie met een persoonlijke touch. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van deze bijzondere club!” sluit Karien af.