Opleiding Senior Wmo Consulent 2.0

Utrecht (lesdagen: 15, 22 en 29 september, 6 en 13 oktober)
15 september 2022
€ 1.995,00
5 lesdagen
Wmo
Opleiding

Wil jij in je werk als Wmo consulent meer complexe participatieproblemen oplossen? De opleiding Senior Wmo consulent 2.0 leert je de kennis en vaardigheden die nodig zijn om in te spelen op complexe problematiek. Je leert effectieve communicatietechnieken zodat je goed gemotiveerd de grenzen van de Wmo aan kunt geven.

Het aantal inwoners met een complexe zorgvraag neemt toe. Deze nieuwe doelgroep heeft andere mogelijkheden en uitdagingen. Het gaat in veel gevallen om beperkingen voor lange duur en over meerdere levensdomeinen. Dit vraagt om andere kennis en competenties van jou als Wmo consulent; het wordt belangrijker om samen met de cliënt tot duurzame oplossingen te komen. Het is daarbij belangrijk dat je de grenzen van de Wmo goed gemotiveerd aan kunt geven.

Als je deze complexe participatieproblemen wilt oplossen, is de opleiding Senior Wmo consulent geschikt voor je. In vijf lesdagen behandelen we complexe én gecombineerde ziektebeelden. Je krijgt aanvullende medische kennis en je leert meer over de complexe problematiek van deze doelgroep. We leren je over complexe woonvoorzieningen zodat je een stappenplan op maat kunt ontwikkelen. Daarnaast verdiepen we ons in het indiceren van individuele begeleiding.

Een belangrijk onderdeel van deze opleiding is effectieve communicatietechnieken. We dagen je uit om uit je comfort zone te komen. Dit heeft als resultaat dat je je beslissing tegenover de cliënt zowel empathisch als juridisch kunt onderbouwen.

Al onze docenten zijn professionals uit de praktijk. Door deze ruime ervaring in het werkveld kunnen zij de theorie goed verbinden met de praktijk en ben je verzekerd van actuele praktijkvoorbeelden. Er is daarnaast voldoende ruimte om je eigen casuïstiek in te brengen. 

Deze opleiding is bedoeld voor Wmo consulenten die de basiskennis over de doelgroep beheersen en op zoek zijn naar verdieping binnen het vakgebied. 

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Om deel te nemen aan de opleiding moet je over minimaal 2 jaar werkervaring beschikken binnen de Wmo of bij het CIZ. De opleiding Senior Wmo consulent 2.0 is een opleiding op hbo-niveau. 

Doel van de opleiding

Na afloop van de opleiding kun je complexe participatieproblemen oplossen. Je leert effectieve communicatie- en vraagtechnieken. Je hebt kennis van complexe woonvoorzieningen en kunt een stappenplan op maat maken. Je kunt goed gemotiveerd de grenzen van de Wmo aangeven en weet de regie te houden in weerstandsgesprekken.

Module 1:

 • De nieuwe doelgroep – kenmerken en aandachtspunten
 • Verwachtingen en competenties van de professional
 • Inzicht in lichamelijke en zintuiglijke beperkingen en bijkomende participatieproblemen
 • Gespreksvoering

Module 2:

 • Inzicht in verstandelijke en geestelijke beperkingen en bijkomende participatieproblemen
 • Inzicht in psychische beperkingen en bijkomende participatieproblemen
 • Gespreksvoering

Module 3:

 • Aandacht voor mogelijkheden van de doelgroep
 • Integrale aanpak
 • Meervoudige problematiek
 • Gespreksvoering

Module 4:

 • Verdieping in het indiceren van (individuele) begeleiding
  • Van wensen naar doelen
  • Het formuleren van goede doelen
  • Monitoren van doelen
  • Behandeling versus begeleiding
  • Krachten aanspreken
 • Formuleren van verschillende oplossingsrichtingen
 • Komen tot een gedegen beslissing

Module 5:

 • Maatwerk binnen de kaders van de wet; de omgekeerde toets
 • Een gedegen motivatie van de beslissing
 • Juridische onderbouwing van gemaakte keuzes

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze opleiding is 5 lesdagen. De lesdagen vinden, altijd op dezelfde dag, wekelijks plaats van 9:00 tot 16:00 uur, behalve in schoolvakanties en op feestdagen.

Naast de wekelijkse lesdagen is het raadzaam om zelfstudie-uren in te plannen. Voor de opleiding staat een totale studiebelasting van 45 uur (35 uur klassikaal, 10 uur zelfstudie).

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de opleiding zijn € 1.995,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid

Unieke online leeromgeving

Voor de opleiding Senior Wmo consulent 2.0 krijg je toegang tot onze online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesstof, huiswerkopdrachten, aanvullende informatie en de hand-outs van de lesdagen. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Toetsing

De toetsing bestaat uit een generale ‘repetitie’; samen met de andere cursisten pel je een casus van begin tot eind af.

Certificering

Wanneer je de opleiding volledig hebt doorlopen, ontvang je een bewijs van deelname van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Kenniscentrum Sociaal Domein hanteert altijd de richtlijnen van het RIVM. We verzoeken je om thuis te blijven met klachten. 

Digitale lessen

We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heb je live contact met de docent. Heb je vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085 401 83 62

Meer informatie?

Bekijk dan onze studiegids.
Kenniscentrum Sociaal Domein traint en detacheert de professionals van morgen en helpt organisaties vooruit.

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze adviseurs helpen je graag verder. Stuur een whatsappje naar Alice via het nummer
of neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Wetten Sociaal Domein

Meer leren over de wetten en sociale zekerheid binnen het Sociaal Domein? Volg dan de e-learning Wetten Sociaal Domein.

E-learning Effectief communiceren

Voer je wel eens een gesprek waarbij je merkt dat hetgeen wat je over wilt brengen niet begrepen wordt zoals jij het bedoelt? Of heb je misschien moeite met luisteren, omdat je snel afgeleid bent of snel een mening hebt over hetgeen de ander je vertelt? In de e-learning effectief communiceren krijg je praktische handvatten om met dit soort situaties om te gaan, waardoor je leert om effectiever te communiceren.

Basistraining Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie

Deze eendaagse basistraining Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie is voor iedereen die kennis wil maken met de applicatie Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie. Suite wordt gebruikt om taken te verdelen en informatie uit te wisselen tussen betrokken professionals.