Wat is een Wmo consulent?

Een Wmo consulent (of consulent Wmo) is  werkzaam bij de gemeente en handelt zorgvragen van burgers af voor WMO-voorzieningen. WMO staat voor de ‘Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015‘. Deze wet heeft als doel om burgers te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Binnen dit proces heeft een consulent een belangrijk rol.

De WMO en voorzieningen voor burgers

Zoals gezegd streeft de WMO ernaar om burgers zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Indien een burger niet voldoende zelfredzaam meer is en gebruikelijke hulp van familie of vrienden niet meer volstaat, maakt deze burger aanspraak op een maatwerkvoorziening. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan voorzieningen als huishoudelijke hulp, persoonlijk vervoer, een traplift, dagbesteding en begeleiding.

De rol van de consulent in dit proces

Kortom de taak van een consulent is om vast te stellen of een voorziening moet worden verleend. Betreft werkzaam kun je onder andere denken aan:

  • Behandeling en afhandeling van WMO-aanvragen;
  • Onderzoeken van de aanvraag op rechtmatigheid;
  • Indicatie stellen ten behoeve van de besluitvorming;
  • Huisbezoeken afleggen bij de cliënten voor een keukentafelgesprek;
  • Beoordelen van de aanvraag;
  • Stellen van (her)indicaties en beschikkingen;
  • Opstellen van rapportages;
  • In sommige gevallen werk je samen met externe partijen.

Waar werken deze consulenten?

Zoals gezegd zijn Wmo consulenten werkzaam bij gemeenten. Daarnaast zijn ze vaak onderdeel van een wijkteam. Binnen dit wijkteam werken ze samen met andere zorgprofessionals bijvoorbeeld consulenten jeugd, consulenten werk en inkomen, wijkteammedewerkers, beleidsmedewerkers, huisartsen en wijkverpleegkundigen.

 
Neem contact op Kenniscentru Sociaal Domein

Wmo consulent worden?

Overweeg jij om Wmo consulent te worden? Dan raden wij je aan om de opleiding tot WMO Consulent te volgen. Voor onze basisopleiding Wmo Consulent dien je een MBO-4 diploma te hebben afgerond of minimaal 2 jaar werkervaring te hebben op dit niveau. Als de specialist en opleider binnen het Sociaal Domein, kun je de opleiding op verschillende locaties in Nederland volgen. Zo bieden wij de opleiding aan in Meppel, Den Bosch, Leiden en Amersfoort, maar ook online.