Wat is een Werkcoach?

Een werkcoach verbindt werkzoekenden en organisaties met elkaar en voert het werk uit bij een profit- of een non-profitorganisatie. Bijvoorbeeld bij een uitzendbureau of een gemeente. In deze functie help je mensen die geen baan kunnen vinden of mensen die niet weten wat voor werk bij ze past. Andere veelgebruikte termen voor deze functie zijn bijvoorbeeld: Consulent Werk, participatiecoach of re-integratie consulent.

Wat houdt het werk van een werkcoach in?

Zoals gezegd ondersteunt deze werkzoekenden. Deze kloppen bij de werkcoach aan voor advies. Daarbij wordt de persoonlijke situatie in kaart gebracht en daarbij probeert deze om verborgen kwaliteiten van de werkzoekenden in kaart te brengen. Want het doel is dat zij het beste in zichzelf naar boven kunnen halen. Vervolgens is het tijd om op zoek te gaan naar een baan die past bij een kandidaat. Maar daarbij is het ook belangrijk dat er een match is tussen de werkgever en de werkzoekende.

Wat doet deze nog meer?

Naast het begeleiden van de werkzoekenden en het vinden van de perfecte match heb je als werkcoach nog meer verschillende taken. Zo informeer je de werkzoekenden over hun rechten en plichten. Daarnaast spreek je hen ook aan wanneer afspraken niet worden nagekomen. Ook ben je verantwoordelijk voor het kopen van re-integratiemiddelen en organiseer je verschillende bijeenkomsten of workshops.

Wat zijn belangrijke eigenschappen die je moet bezitten?

Het is belangrijk dat je over de volgende kwaliteiten beschikt:

  • Empathisch
  • Behulpzaam
  • Vriendelijk
  • Enthousiast
  • Zelfverzekerd
  • Ondernemend

Vacatures voor een werkcoach

Als organisatie detacheren wij professionals in het Sociaal Domein, waaronder werkcoaches. Bekijk hier onze actuele vacatures.

 
Neem contact op Kenniscentru Sociaal Domein

Werkcoach worden?

Overweeg jij om Werkcoach te worden? Dan raden wij je aan om de opleiding Werkcoach te volgen. Voor de opleiding dien je een mbo 4 diploma te hebben afgerond of minimaal 2 jaar werkervaring te hebben op dit niveau. Als de specialist en opleider binnen het Sociaal Domein, kun je de opleiding op verschillende locaties in Nederland volgen.