Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Signaleren Huiselijk Geweld, Kindermishandeling en De Meldcode

Rosmalen
8 juni 2023
 499,00
1 lesdag
Wmo
Vakmodule

Wist je dat in Nederland ongeveer 1.000.000 mensen slachtoffer zijn van incidenteel huiselijk geweld (1 tot 10 keer per jaar)? En er elk jaar 118.000 kinderen worden mishandeld in Nederland? De meldcode huiselijk geweld is een belangrijk stappenplan bij het vermoeden van geweld. Wil jij meer weten over de meldcode en het toepassen ervan? Volg dan de vakmodule signaleren huiselijk geweld, kindermishandeling en de meldcode.

Volgens de Wmo 2015 zijn gemeenten nadrukkelijk verantwoordelijk voor de aanpak en preventie van kindermishandeling en huiselijk geweld. Ook als hulp uiteindelijk geleverd wordt op regionaal of landelijk niveau. In de wet wordt huiselijk geweld en kindermishandeling gezien als belemmering voor participatie. Onder huiselijk geweld wordt onder andere verstaan:

 • (ex-) partnergeweld
 • kindermishandeling
 • ouderenmishandeling
 • mishandeling van ouders

De wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht instellingen en zelfstandigen in de zorg te werken met de meldcode. In de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt dit nog eens bevestigd: alle aanbieders zijn verplicht te werken met de meldcode. Dit geldt dus ook voor sociale teams.

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een belangrijk stappenplan bij het vermoeden van geweld. Gebleken is dat de aanwezigheid van een dergelijke meldcode in een organisatie zorgt dat vermoedens van mishandeling vaker gemeld worden bij onder andere Veilig Thuis.

Na het volgen van deze trainingsdag:

 • Ben je je bewust van jouw professionele beroepshouding en verantwoordelijkheid met betrekking tot het signaleren van huiselijk geweld;
 • Ben je in staat om in het contact met de burger zo nodig huiselijk geweld te signaleren;
 • Ben je bekend met de meldcode en weet je hoe te handelen in geval van vermoedens van mishandeling/geweld.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Opleidingsniveau

De training is een lesdag op hbo-niveau.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Let op: tijdens deze training stroom je in bij een bestaande opleidingsgroep van de opleiding Wmo consulent 2.0.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wanneer is er sprake van huiselijk geweld en/of kindermishandeling?
 • Hoe signaleer ik huiselijk geweld en/of kindermishandeling?
 • Hoe handel ik bij vermoeden van huiselijk geweld en/of kindermishandeling?
 • Wat is mijn rol als professional bij een vermoeden van huiselijk geweld en/of kindermishandeling?
 • De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is één dag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Daarnaast is het raadzaam enkele zelfstudie-uren in te plannen.

Unieke online leeromgeving
Voor deze training krijg je toegang tot een unieke online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de leerstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. 

Investering en subsidiemogelijkheden
De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering
Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Neem jij de volgende STAP in jouw carrière?

Vanaf 1 maart 2022 is het voor iedereen mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Met deze subsidie van €1.000,- kun je een opleiding, training, cursus of studie naar keuze volgen om zo je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Wil je het STAP-budget gebruiken om je verder te ontwikkelen binnen het Sociaal Domein? Dan ben je bij Kenniscentrum Sociaal Domein aan het goede adres. Wij zijn een erkend STAP-opleider. Dit betekent dat je het STAP-budget kunt gebruiken voor al onze opleidingen en trainingen.

Meer informatie over STAP? We leggen je het graag uit: informatie STAP!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Summerschool Wmo Consulent 2.0 basisopleiding

Droom jij al langer van een omscholing naar het Sociale Domein en wil je dat graag in korte tijd realiseren? Bij Kenniscentrum Sociaal Domein kun je daar de zomerperiode voor gebruiken. Als Wmo consulent combineer je administratieve taken met het werken met mensen.

Online Opleiding Wmo Consulent

Spreekt de combinatie van werken met mensen en een regisseursfunctie binnen het Sociaal Domein je aan? Volg dan de online opleiding Wmo consulent.

E-learning Wetten Sociaal Domein

Meer leren over de wetten en sociale zekerheid binnen het Sociaal Domein? Volg dan de e-learning Wetten Sociaal Domein.