Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Signaleren Huiselijk Geweld, Kindermishandeling en De Meldcode

Meerdere locaties
Meerdere data
 499,00
1 lesdag
Wmo
Vakmodule

Wist je dat in Nederland ongeveer 1.000.000 mensen slachtoffer zijn van incidenteel huiselijk geweld (1 tot 10 keer per jaar)? En er elk jaar 118.000 kinderen worden mishandeld in Nederland? De meldcode huiselijk geweld is een belangrijk stappenplan bij het vermoeden van geweld. Wil jij meer weten over de meldcode en het toepassen ervan? Volg dan de vakmodule signaleren huiselijk geweld, kindermishandeling en de meldcode.

Volgens de Wmo 2015 zijn gemeenten nadrukkelijk verantwoordelijk voor de aanpak en preventie van kindermishandeling en huiselijk geweld. Ook als hulp uiteindelijk geleverd wordt op regionaal of landelijk niveau. In de wet wordt huiselijk geweld en kindermishandeling gezien als belemmering voor participatie. Onder huiselijk geweld wordt onder andere verstaan:

 • (ex-) partnergeweld
 • kindermishandeling
 • ouderenmishandeling
 • mishandeling van ouders

De wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht instellingen en zelfstandigen in de zorg te werken met de meldcode. In de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt dit nog eens bevestigd: alle aanbieders zijn verplicht te werken met de meldcode. Dit geldt dus ook voor sociale teams.

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een belangrijk stappenplan bij het vermoeden van geweld. Gebleken is dat de aanwezigheid van een dergelijke meldcode in een organisatie zorgt dat vermoedens van mishandeling vaker gemeld worden bij onder andere Veilig Thuis.

Na het volgen van deze trainingsdag:

 • Ben je je bewust van jouw professionele beroepshouding en verantwoordelijkheid met betrekking tot het signaleren van huiselijk geweld;
 • Ben je in staat om in het contact met de burger zo nodig huiselijk geweld te signaleren;
 • Ben je bekend met de meldcode en weet je hoe te handelen in geval van vermoedens van mishandeling/geweld.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Opleidingsniveau

De training is een lesdag op hbo-niveau.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Let op: tijdens deze training stroom je in bij een bestaande opleidingsgroep van de opleiding Wmo consulent 2.0.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wanneer is er sprake van huiselijk geweld en/of kindermishandeling?
 • Hoe signaleer ik huiselijk geweld en/of kindermishandeling?
 • Hoe handel ik bij vermoeden van huiselijk geweld en/of kindermishandeling?
 • Wat is mijn rol als professional bij een vermoeden van huiselijk geweld en/of kindermishandeling?
 • De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Studiebelasting
De studiebelasting voor deze training is één dag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Daarnaast is het raadzaam enkele zelfstudie-uren in te plannen.

Unieke online leeromgeving
Voor deze training krijg je toegang tot een unieke online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de leerstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. 

Investering en subsidiemogelijkheden
De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering
Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

STAP-budget

Vanwege recente wijzigingen in de regels van STAP, is het niet langer mogelijk om het STAP-budget te gebruiken voor het scholingsaanbod van Kenniscentrum Sociaal Domein. De overheid heeft besloten dat alleen nog OCW-erkende onderwijsinstellingen, zoals MBO- en HBO-opleidingen, in aanmerking komen na de STAP-ronde van 3 juli. Hierdoor vallen ongeveer 95% van de opleidingen en opleiders niet langer onder het STAP-budget, inclusief alle (branche-erkende) opleidingen van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 

Wil je toch de volgende stap zetten in jouw carrière? Geen zorgen, je kunt nog altijd starten met een vakinhoudelijke opleiding van Kenniscentrum Sociaal Domein!

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Vervoersvoorzieningen

Deze e-learning gaat over verschillende soorten vervoer; een belangrijk werkgebied binnen de Wmo waarbij de eerste voorwaarde is dat je weet onder welke wet welke voorziening valt. Op het gebied van vervoer valt heel veel te weten.

Training Klachtenfunctionaris (2 dagen)

Wil jij een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening binnen het Sociaal Domein? Ben je communicatief sterk, kun je goed luisteren en denk jij in oplossingen? Dan is de tweedaagse training Klachtenfunctionaris Sociaal Domein zeer geschikt voor je!

Opleiding Backoffice Medewerker Wmo / Jeugd

Wil jij administratief en toch sociaal betrokken werk doen? Als Backoffice medewerker Wmo / jeugd ben je een belangrijke schakel binnen de keten van het Sociaal Domein. In de opleiding krijg je theoretische kennis van de Wmo en de Jeugdwet en leer je effectief samenwerken.