Jos Wagenaar

Ik dacht al een tijdje aan een omscholing omdat ik ongelukkig was in mijn  baan als P&O-er. Het werk deed ik al ruim 12 jaar en ik had mij voldoende gespecialiseerd en verbreed in de werkzaamheden. Vele jaren heb ik genoten van het klantcontact met medewerkers binnen de hogeschool waar ik werkzaam was, maar uiteraard ontkwam ook de hogeschool niet aan de digitalisering van de organisatie. Resultaat; het klantcontact werd nagenoeg gereduceerd tot nul en het personeel moest via intranet de informatie vinden. Hier werd ik niet gelukkig van en daarom was ik mij af gaan vragen wat ik wilde met mijn loopbaan. Iets met mensen, dat zeker, maar wat?

Ik heb informatie ingewonnen over de opleiding Social Work maar helaas was dit weer 4 jaar studeren. Niet ideaal in mijn situatie als alleenstaand vader met puberzoon, huishouden en een relatie op afstand. Daarnaast had ik het instellingscollegegeld moeten betalen van zo’n €6000,- per jaar, dus financieel niet haalbaar. Social Work viel dus af. Omdat ik veel over de Wmo had gehoord ben ik daarover informatie gaan vergaren: Wat houdt de opleiding in? Welke onderwerpen komen aan bod? Waar kan de opleiding gevolgd worden? Wat is de duur van de opleiding en wat zijn de kosten? Kenniscentrum Sociaal Domein bood voor mij de beste mogelijkheden v.w.b. kosten en locatie dus via Jelena Probic heb ik toen informatie ingewonnen en korte lijntjes gehouden. Omdat ik met mijn werkgever aan het onderhandelen was over een beëindigingsovereenkomst was het wel even spannend of ik aan kon haken bij de klas die zou starten in december 2018. Gelukkig kreeg ik op tijd groen licht om te starten met de basisopleiding Wmo consulent 2.0. In maart 2019 heb ik de opleiding succesvol afgerond.

Aangezien het zonder werkervaring nagenoeg onmogelijk was om een werkervaringsplek te vinden begon ik hem in januari best een beetje te knijpen; immers ik had een einddatum van mijn contract afgesproken van 1 april 2019. Via LinkedIn ben ik uitgebreid gaan netwerken, heb mails gestuurd naar detacheringsbureaus en contacten uit mijn netwerk benaderd. Helaas was het resultaat keer op keer “doe eerst maar eens gemeentelijke ervaring op”. Tja, zonder ervaring kom je (bijna) nergens tussen dus met de respons kon ik niet zoveel en werd er eerlijk gezegd een beetje chagrijnig van. Plots schoot mij te binnen dat ik in een grijs verleden met een oud collega van mijn vader samen op een opleiding zat. Die oud collega werkte bij de gemeente Marum wist ik, nu gemeente Westerkwartier. Dus via LinkedIn deze dame opgezocht, een mail gestuurd en een uur later kreeg ik al reactie; zij zou eens informeren binnen de gemeente en zij zou wel wat laten horen. Het schetste mijn verbazing dat ik een uur later alweer een bericht ontving; haar leidinggevende wilde mijn cv wel eens zien. Zo gezegd, zo gedaan en de cv gemaild. Twee uur later had ik de betreffende leidinggevende aan de telefoon, twee dagen later was ik op gesprek en een week later was ik al aan het werk bij de gemeente Westerkwartier. De maanden februari en maart op basis van werkervaring; de gemeente liep hiermee geen risico en ik kon mij bewijzen. Na afloop van de twee maanden waren zowel mijn leidinggevende als ik tevreden en kreeg ik een contract van 6 maanden aangeboden. Vorige week heb ik te horen gekregen dat ik wederom met 6 maanden verlengd ben.

De eerste vijf maanden heb ik in de middag telefoondienst gedraaid voor de Wmo en zo heb ik alle denkbare vragen de revue zien (horen) passeren. In de ochtenden heb ik mij onder begeleiding bekwaamd in de werkzaamheden van Wmo-consulent. Sinds juli 2019 ben ik fulltime Wmo-consulent en ga ook al geruime tijd alleen op pad. De verlenging tot april volgend jaar wordt onder meer gebruikt om mijn kennis te verbreden. Ook al heb ik mijn vaste baan opgezegd en was het soms even spannend, ik heb geen seconde spijt van mijn besluit. Wanneer je ongelukkig bent in je baan dan is het opgeven van zekerheden niet zo moeilijk meer.

Tip; als je een werkgever hebt zoals ik had, en een vaststellingsovereenkomst afspreekt, zorg dan dat je een periode vrijgesteld wordt van werkzaamheden om zodoende de benodigde werkervaring op te doen.

Tip; zoek niet alleen op banen als consulent maar bijvoorbeeld ook op het draaien van telefoondiensten binnen het Sociaal Domein.

Tip; benoem wat jij kan betekenen voor een werkgever, dus wat je hebt te bieden en niet wat heb je te vragen. Draai het om.

Hulp nodig?

Onze adviseurs helpen je graag verder. Neem contact op via

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk dan ons volledige opleidingsaanbod.