Janko Hogenhorst

Mijn naam is Janko Hogenhorst en ik ben 46 jaar. Meer dan 20 jaar heb ik in het voortgezet onderwijs gewerkt als docent Engels. Omdat ik steeds meer op de automatische piloot deed en ik de passie voor het lesgeven kwijtraakte, besloot ik een loopbaantraject te gaan volgen. Dit om te kijken bij welk beroep ik wel weer contact met mijn gevoelens zou krijgen. Zo kwam ik uit bij het Sociaal Domein en specifiek bij het beroep van Wmo consulent. Ik ging erover lezen, gesprekken voeren met mensen uit het werkveld en ik regelde meeloopdagen voor mezelf. Enthousiast geworden over het beroep ging ik vervolgens diverse opleidingen tot Wmo consulent vergelijken waarbij het “Kenniscentrum Sociaal Domein” als beste uit de bus kwam voor mij persoonlijk.

De opleiding legt een goede basis; de docenten beschikken over goede vakkennis, coaching vermogen en didactische kwaliteiten. Zo sta je sterk in de praktijk. Naast de opleiding is een werkervaringsplek van essentieel belang om in het werkveld ertussen te kunnen komen. Dit vereist doorzettingsvermogen en geduld. Ik legde een lijst aan met netwerkcontacten en breidde via hen mijn netwerk uit. Vervolgens kon ik bij meerdere gemeenten terecht voor een kennismakingsgesprek. Uiteindelijk leverde dit mij iets op, ik had de keuze uit maar liefst drie gemeenten waarbij ik bij de gemeente Hilversum het beste gevoel had. Mijn tip om aan een werkervaringsplek te komen is om bij de gemeente aan te geven dat je hen kan ondersteunen en collega’s kan ontlasten, in plaats van te zeggen dat je op zoek bent naar een werkervaringsplek. Je hebt de gemeente iets te bieden; vertel daarom aan jouw contactpersoon dat het een win-win situatie oplevert.

Het werk zelf is veel dynamischer en afwisselender dan ik had verwacht. Ik draai momenteel telefoondiensten en ik zit aan het loket, verder hebben we overleg met collega’s en casuïstiekbespreking. Op termijn mag ik met een consulent mee naar keukentafelgesprekken en uiteindelijk is het de bedoeling dat ik zelfstandig huisbezoeken ga afleggen. Aan het einde van de dag ervaar ik voldoening dat ik mensen heb kunnen helpen, hetzij direct of door hen door te verwijzen naar de juiste instanties. Het mooiste aan het werk vind ik dat mensen hun persoonlijke verhaal met jou delen. Ik maak lange dagen maar desondanks vliegen de dagen voorbij. Ik heb nog geen moment spijt van deze keuze gehad. Heel veel succes bij het maken van de juiste keuze!

Hulp nodig?

Onze adviseurs helpen je graag verder. Neem contact op via

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk dan ons volledige opleidingsaanbod.