Kenniscentrum Sociaal Domein is hét opleidings- en detacheringscentrum van het Sociaal Domein.

Training Ziektebeelden en Beperkingen

Rosmalen
11 mei 2023
 849,00
2,5 lesdag
Wmo
Vakmodule

Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning is dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. Ook mensen met ziektes of beperkingen. In de vakmodule ziektebeelden en beperkingen wordt ingezoomd op mensen met somatische of psychiatrische ziektebeelden. Dit vraagt om een zorgvuldige indicatiestelling voor het toekennen van Wmo-voorzieningen. 

De training bestaat uit twee e-learnings. Hierin leer je de basale kennis van somatische en psychiatrische ziektebeelden en beperkingen. Ook leer je meer over classificeren: een hulpmiddel om te kunnen objectiveren en uiteindelijk tot een juiste indicatiestelling te kunnen komen. 

Na de training heb je kennis van de meest voorkomende somatische en psychiatrische ziektebeelden en weet je waar je er meer informatie over kunt vinden. Ook ben je in staat om door middel van het invullen van een ICD/ICF de persoonlijke mogelijkheden en hulpvraag inzichtelijk te maken. Daarnaast weet je in welke gevallen en op welke wijze er medisch advies gevraagd kan worden. 

Na het volgen van deze training:

  • Ken je de meest voorkomende somatische en psychiatrische ziektebeelden;
  • Weet je waar je meer informatie kunt vinden over somatische en psychiatrische ziektebeelden;
  • Kan je een ICD/ICF invullen en zo persoonlijke mogelijkheden en de hulpvraag duidelijk krijgen;
  • Weet je in welke gevallen en op welke wijze er medisch advies kan worden gevraagd.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan bod: 

  • Verkenning van de somatische aandoeningen en beperkingen;
  • Verkenning van psychiatrische aandoeningen en beperkingen;
  • Classificeren volgens ICD/ICF.

Let op: tijdens deze training stroom je in bij een bestaande opleidingsgroep van de opleiding Wmo consulent 2.0.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit 3 e-learnings die ongeveer een 1,5 dag in beslag nemen. Daarna volg je een klassikale lesdag van 09.00 tot 16.00 uur. De totale studiebelasting is dus 2,5 dag.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de training zijn € 849,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Unieke online leeromgeving

Voor deze training krijg je toegang tot een unieke online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de leerstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. 

Certificering

Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Kenniscentrum Sociaal Domein hanteert de richtlijnen van het RIVM. We verzoeken je om thuis te blijven als je coronagerelateerde klachten hebt.

Digitale lessen

We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heb je live contact met de docent. Heb je vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085 401 83 62. 

 849,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Opleiding KCC Medewerker Sociaal Domein

Ben jij een uitstekend visitekaartje voor het Sociaal Domein? Volg dan de opleiding KCC medewerker Sociaal Domein. We leren je de benodigde kennis van wet- en regelgeving maar zorgen ook dat je over goede communicatietechnieken beschikt.

Training Wmo en Dementie

Als Wmo consulent krijg je te maken met ouderen en dementie. Volg onze training Wmo en dementie en leer je communicatietechnieken aan te passen.

Training Omgaan met de Kritische Klant

Weerstand en onbegrepen gedrag komen in het Sociaal Domein vaak voor. Het gesprek kan soms helemaal vastlopen omdat er veel weerstand is en wellicht kun je op dat moment niet gelijk iets bevestigen of ontkrachten. Wat kun je doen om het gesprek een andere wending te geven? Leer het tijdens de training omgaan met de kritische cliënt.