Kenniscentrum Sociaal Domein is hét opleidings- en detacheringscentrum van het Sociaal Domein.

Training Indicatiestelling Woningaanpassingen

Rosmalen
25 mei 2023
 299,00
0,5 lesdag
Wmo
Vakmodule

Wil jij meer weten over hoe je een indicatie kan stellen voor woningaanpassingen van kwetsbare mensen? Of wil jij je kennis bijspijkeren over dit onderwerp? Tijdens de vakmodule indicatiestelling woningaanpassingen leer je meer over het stellen van een indicatie voor de begeleiding voor kwetsbare mensen in onze samenleving. Hiervoor is het belangrijk dat er een goede inschatting wordt gemaakt van de persoonlijke situatie van de cliënt.

Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijk ondersteuning is dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. Dit vraagt om een zorgvuldige indicatiestelling voor het toekennen van Wmo voorzieningen.

Wat moet er in huis veranderen zodat iemand nog zelfstandig of met ondersteuning kan blijven wonen? Het antwoord op deze vraag zal heel verschillend zijn, van geval tot geval.

In sommige gevallen is er relatief weinig nodig om iemand nog zelfstandig te laten wonen, en is het aanbrengen van een paar beugels en een verhoogde toiletpot voldoende. In andere gevallen is een verhuizing naar bijvoorbeeld een gelijkvloerse woning noodzakelijk. Het gaat dus altijd om maatwerk en om de begrippen gebruikelijk, voorliggend en voorzienbaar.

Na het volgen van deze training: 

 • Heb je basale kennis van de verschillende wetten en weet welke voorzieningen hier wel of niet onder vallen;
 • Ben je in staat om in een professioneel gesprek door te vragen op mogelijke belemmeringen die in en om de woning kunnen plaatsvinden;
 • Heb je in grote lijn kennis van mogelijke woningaanpassingen;
 • Ben je in staat uitleg te geven over de begrippen gebruikelijk, voorliggend en voorzienbaar.
 • Weet je welke hulpmiddelen er zijn op het gebied van de toegankelijkheid van de woning;
 • Weet je welke hulpmiddelen er zijn op het gebied van de doorgankelijkheid van de woning;
 • Weet je welke hulpmiddelen er zijn op het gebied van de bruikbaarheid van de woning;
 • Weet je het verschil tussen roerende en nagelvaste hulpmiddelen;
 • Kan je een programma van eisen maken.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan bod: 

 • Inzicht in de mogelijkheden van woningaanpassingen binnen de Wmo;
 • Het stellen van eenvoudige indicaties voor woningaanpassingen.

Let op: tijdens deze training stroom je in bij een bestaande opleidingsgroep van de opleiding Wmo consulent 2.0.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit een halve klassikale lesdag van 09.00 tot 12.30 uur. Daarnaast is het raadzaam enkele zelfstudie-uren in te plannen.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de training zijn € 299,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Unieke online leeromgeving

Voor deze training krijg je toegang tot een unieke online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de leerstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. 

Certificering

Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Neem jij de volgende STAP in jouw carrière?

Vanaf 1 maart 2022 is het voor iedereen mogelijk om het STAP-budget aan te vragen. Met deze subsidie van €1.000,- kun je een opleiding, training, cursus of studie naar keuze volgen om zo je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Wil je het STAP-budget gebruiken om je verder te ontwikkelen binnen het Sociaal Domein? Dan ben je bij Kenniscentrum Sociaal Domein aan het goede adres. Wij zijn een erkend STAP-opleider. Dit betekent dat je het STAP-budget kunt gebruiken voor al onze opleidingen en trainingen.

Meer informatie over STAP? We leggen je het graag uit: informatie STAP!

 299,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Basistraining Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie

Deze eendaagse basistraining Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie is voor iedereen die kennis wil maken met de applicatie Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie. Suite wordt gebruikt om taken te verdelen en informatie uit te wisselen tussen betrokken professionals.

E-learning Omgaan met Agressie

dens de e-learning ‘Omgaan met agressie’ wordt er ingegaan op wat agressie precies is en welke fasen er zijn. Hierdoor kun je ontdekken wat de achterliggende gedachte is van iemands reactie. Weet jij hoe je hebt beste kan handelen? Ontdekt het in deze e-learning.

Training Wmo en Dementie

Als Wmo consulent krijg je te maken met ouderen en dementie. Volg onze training Wmo en dementie en leer je communicatietechnieken aan te passen.