Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Indicatiestelling Woningaanpassingen

Utrecht (Start gegarandeerd)
11 juli 2024
 499,00
1 lesdag
Wmo
Vakmodule

Wil jij meer weten over hoe je een indicatie kan stellen voor woningaanpassingen van kwetsbare mensen? Of wil jij je kennis bijspijkeren over dit onderwerp? Tijdens de vakmodule indicatiestelling woningaanpassingen leer je meer over het stellen van een indicatie voor de begeleiding voor kwetsbare mensen in onze samenleving. Hiervoor is het belangrijk dat er een goede inschatting wordt gemaakt van de persoonlijke situatie van de inwoner.

Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijk ondersteuning is dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. Dit vraagt om een zorgvuldige indicatiestelling voor het toekennen van Wmo voorzieningen.

Wat moet er in huis veranderen zodat iemand nog zelfstandig of met ondersteuning kan blijven wonen? Het antwoord op deze vraag zal heel verschillend zijn, van geval tot geval.

In sommige gevallen is er relatief weinig nodig om iemand nog zelfstandig te laten wonen, en is het aanbrengen van een paar beugels en een verhoogde toiletpot voldoende. In andere gevallen is een verhuizing naar bijvoorbeeld een gelijkvloerse woning noodzakelijk. Het gaat dus altijd om maatwerk en om de begrippen gebruikelijk, voorliggend en voorzienbaar.

Na het volgen van deze training: 

  • Heb je basale kennis van de verschillende wetten en weet welke voorzieningen hier wel of niet onder vallen.
  • Ben je in staat om in een professioneel gesprek door te vragen op mogelijke belemmeringen die in en om de woning kunnen plaatsvinden.
  • Heb je in grote lijn kennis van mogelijke woningaanpassingen;
  • Ben je in staat uitleg te geven over de begrippen gebruikelijk, voorliggend en voorzienbaar.
  • Weet je welke hulpmiddelen er zijn op het gebied van de toegankelijkheid van de woning.
  • Weet je welke hulpmiddelen er zijn op het gebied van de doorgankelijkheid van de woning.
  • Weet je welke hulpmiddelen er zijn op het gebied van de bruikbaarheid van de woning.
  • Kan je een programma van eisen maken.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnend Wmo consulenten als ambtenaren die al werkzaam zijn als Wmo consulent en hun kennis willen opfrissen.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze opleiding volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan bod: 

  • Inzicht in de mogelijkheden van woningaanpassingen binnen de Wmo
  • Het stellen van eenvoudige indicaties voor woningaanpassingen

Let op: tijdens deze training stroom je in bij een bestaande opleidingsgroep van de klassikale basisopleiding Wmo consulent.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit een klassikale lesdag van 09.00 tot 16.00 uur. Daarnaast is het raadzaam enkele zelfstudie-uren in te plannen.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Unieke online leeromgeving

Voor deze training krijg je toegang tot een unieke online leeromgeving. In de leeromgeving vind je lesmateriaal dat gebruikt wordt tijdens de training zoals lesstof, video’s, opdrachten en zelftesten. Het lesmateriaal is geheel afgestemd op de training. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, wordt de leerstof regelmatig geactualiseerd. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet. 

Certificering

Wanneer je deze training hebt gevolgd, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Opleiding Backoffice Medewerker Wmo / Jeugd

Wil jij administratief en toch sociaal betrokken werk doen? Als Backoffice medewerker Wmo / jeugd ben je een belangrijke schakel binnen de keten van het Sociaal Domein. In de opleiding krijg je theoretische kennis van de Wmo en de Jeugdwet en leer je effectief samenwerken. 

Training Indicatiestelling Huishoudelijke Ondersteuning

Wil jij meer weten over hoe je een indicatie kan stellen voor huishoudelijke ondersteuning van kwetsbare mensen? De vakmodule indicatiestelling huishoudelijke ondersteuning richt zich op hulp in de huishouding in het kader van de Wmo. Je leert hoe je kan indiceren en je maakt kennis met regelgeving, normen en verschillende soorten ondersteuning.

Online Opleiding Backoffice Medewerker Wmo/Jeugd

Ben je op zoek naar een baan waarin je administratief werk verricht en tegelijkertijd sociaal betrokken bent? Volg dan de online opleiding Backoffice Medewerker Wmo/Jeugd.