Workshops Nationale Bijscholingsdag Wmo

Het programma van de Nationale Bijscholingsdag Wmo is bekend! In het workshopaanbod vind je veel verschillende interessante workshops. Door deel te nemen aan deze workshops kun jij jouw kennis verdiepen of verbreden. De workshops gaan onder meer over de actuele ontwikkelingen, maar je kunt ook een verdiepings- of verbredingsslag aan te brengen in jouw kennis en kunde.

Je kunt zelf kiezen aan welke workshops je deel wilt nemen. Hieronder vind je het volledige workshopoverzicht.

Ronde 1

Actualiteitencollege (VOL)

Door: Wim Peters (docent Stimulansz)

Rechtbanken, maar ook de hoogste rechter, de Centrale Raad van Beroep, doen regelmatig uitspraken die relevant zijn voor al diegenen die de Wmo 2015 uitvoeren. Niet alleen vertellen ze iets over hoe de rechter naar gemeentelijke besluitvorming kijkt, maar regelmatig wordt er een uitspraak gedaan die direct invloed heeft op de uitvoeringspraktijk.

In dit actualiteitencollege worden de meest belangrijke uitspraken van de laatste tijd op een rij gezet. En als daar aanleiding toe is komt Wim Peters ook op iets oudere uitspraken terug. Als je bij wilt blijven binnen dit vakgebied, is het actualiteitencollege een must!

 

Beschermd wonen (VOL)

Door: Eudice Jozephia (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

Beschermd Wonen roept vaak veel vragen op. Wanneer is er wel of geen sprake van Beschermd Wonen? Wat zijn de toelatingseisen? Welke gemeente is verantwoordelijk bij de landelijke toegang? Tijdens deze workshop word je globaal op de hoogte gebracht over de belangrijkste zaken rondom Beschermd Wonen en het indiceren van Beschermd wonen.

Houd jij je bezig met het indiceren van Beschermd Wonen, wil je dit in de toekomst gaan doen of wil je gewoon meer weten over Beschermd wonen? Dan is deze workshop geschikt voor jou!

Traumasensitief begeleiden van volwassenen (VOL)

Door Rümaine Garcia-Pufflijk (docent Jeugdprofessionals Nederland)

Trauma betekent letterlijk: wond. Een wond moet genezen en dat kan soms best een tijd duren. De meeste mensen zijn in staat om adequaat om te gaan met hun wonden die veroorzaakt zijn door schokkende gebeurtenissen. Een deel lukt het echter niet en ontwikkelt ernstige problemen ofwel trauma’s. Werken met getraumatiseerde volwassenen vraagt van alle professionals dat ze oog hebben voor de rol die trauma kan spelen, weten hoe ze hier op kunnen inspelen zodat zij hen op een effectieve manier kunnen begeleiden. In deze workshop doen professionals basis kennis en vaardigheden op om traumasensitief te werken.

Overtuiging bepaald gedrag

Door: Karina Mensen (docent Kenniscentrumsociaaldomein.nl)

In deze workshop gaan we in op de theorie wat een overtuiging is, wat is de structuur van een overtuiging en hoe is de overtuiging van invloed is op gedrag en andersom. We maken hierbij gebruik van NLP uitgangspunten en technieken. Aan de hand van concrete oefeningen gaan we oefenen met het herkennen en ontleden van overtuigingen, onderzoeken we hoe deze het gedrag beïnvloeden en oefenen we met het losweken van een beperkende overtuiging.

Ronde 2

Verslaving en de Wmo (VOL)

Door Eudice Jozephia (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

Wmo en verslaving leidt vaak tot grote discussies. Maar hoe is de ondersteuning voor mensen met een verslaving geregeld in de Wmo? Wanneer is er sprake van ondersteuning en wanneer is er sprake van behandeling? In deze workshop wordt je meegenomen in de Nederlandse verslavingszorg, de voorkomende verslavingen en de bijkomende problematiek. Je gaat met elkaar in gesprek over de taak en de verantwoordelijkheid van de gemeente als het gaat om verslavingsbeleid. Deze workshop is bedoeld voor consulenten en beleidsmedewerkers die zich bezighouden met het indiceren van ondersteuning voor de doelgroep verslaving of die met het verslavingsbeleid van de gemeente bezig zijn.

Technologische innovaties voor in de Wmo

Door Cynthia Meevis (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

Loop je als Wmo consulent soms vast in alle ontwikkelingen die er zijn rondom hulpmiddelen, technologie en innovatie en zie je door de bomen het bos niet meer? Tijdens deze workshop krijg je inzicht hoe je deze ontwikkelingen effectief in kunt zetten als tools voor je cliënt.

Zorghulpmiddelen, zoals een rolstoel of een scootmobiel zijn niet meer weg te denken uit het huidige zorgbeeld. Maar de maatschappij verandert. We leven in continu veranderende maatschappij, we zitten in een 24uurs economie en de technologisering zet exponentieel door. Ook in de zorg en het Sociaal Domein is dit voelbaar. Maar wat betekent dit nu concreet voor jou als Wmo consulent?

Actualiteitencollege

Door: Wim Peters (docent Stimulansz)

Rechtbanken, maar ook de hoogste rechter, de Centrale Raad van Beroep, doen regelmatig uitspraken die relevant zijn voor al diegenen die de Wmo 2015 uitvoeren. Niet alleen vertellen ze iets over hoe de rechter naar gemeentelijke besluitvorming kijkt, maar regelmatig wordt er een uitspraak gedaan die direct invloed heeft op de uitvoeringspraktijk.

In dit actualiteitencollege worden de meest belangrijke uitspraken van de laatste tijd op een rij gezet. En als daar aanleiding toe is komt Wim Peters ook op iets oudere uitspraken terug. Als je bij wilt blijven binnen dit vakgebied, is het actualiteitencollege een must!

Je zegt het met taal (VOL)

Door: Karina Mensen

In gesprek met je klant probeer je tot de kern te komen. Wat bedoelt de klant precies, als hij zegt “ het gaat echt niet meer”, “ik kom nergens meer” of “ik heb alles al geprobeerd”. Hoe krijg je vage verhalen helder en hoe kun je de klant helpen zijn situatie vanuit een ander perspectief te bekijken? Nieuwsgierig hoe taal jou hierbij kan helpen? Dan is deze workshop iets voor jou!

Deze workshop gaat in op de beleving van taal. Wat zegt de klant echt, wat bedoelt hij, wat is zijn beleving? Welke onderzoekende vragen kun je stellen en hoe kun je aansluiten op de beleving van de klant? En, wat is de betekenis van je eigen woorden? Hoe kom je tot een gesprek waarbij de betekenis van de woorden op elkaar is afgestemd?
Daarnaast gaan we in op hoe je taal kunt gebruiken om een ander perspectief in te nemen.

Ronde 3

Focus op eigen kracht, vanuit positieve gezondheid

Door: Cynthia Meevis (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

Positieve gezondheid is een methode om samen met een cliënt of burger te kijken naar krachten en wensen. Belemmeringen zijn bespreekbaar, maar staan niet centraal. De focus ligt op de wensen en eigen kracht van de cliënt of burger op basis van diens huidige situatie. De burger is leidend in het gesprek én in de oplossing.

De focus op eigen kracht vormt de rode draad van zowel de inhoud van het gesprek als de houding van jou als consulent ten opzichte van de cliënt.

Omgaan met dementie in het werkveld (VOL)

Door: Lisa de Kramer

Als Wmo-consulent zal u in het werkveld ook in toenemende mate te maken krijgen met mensen met dementie. Herkent u de signalen van dementie? En weet u hoe u het beste in gesprek kan gaan met iemand met dementie en haar omgeving? Tijdens deze workshop leert u de signalen van dementie herkennen en leert u beter begrijpen waar bepaald gedrag vandaan kan komen. Daarnaast krijgt u handvatten mee om hiermee om te gaan en weet u wat u in de praktijk kunt doen als u op huisbezoek gaat bij een persoon met dementie.

Onz Gedachtengoed

Door: Sjoerd Bakker (docent Kenonz)

Wat bepaalt ons gedrag? Gedrag is een reeks van gewoontes die wij in onze jeugd hebben geleerd en zijn aangevuld met andere ervaringen. Het gedrag bepaalt in de basis de manier van communicatie. Tijdens de workshop is er aandacht voor je gedrag, je persoonlijkheid en je voorkeuren. Je komt er achter wat voor jou werkt en wat juist niet. Waar jouw hart sneller van gaat kloppen en in welk nieuw professioneel avontuur jij het beste tot je recht komt. Daarnaast wordt de achterliggende theorie toegelicht, worden verschillende persoonsprofielen toegelicht en ga je actief bezig met verschillende interactieve spelopdrachten. Zo wordt iedereen direct bewust van persoonlijke inbreng in de groep.

Mobility mentoring

Door: Robin Kaas (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

Mobility Mentoring ondersteunt mensen om hun financiële en sociale problemen aan te pakken, met als doel een economisch zelfredzaam leven. De hulp- en dienstverlening richt zich op meerdere sociale problemen, die in samenhang met elkaar worden aangepakt.
Doel is meer gebruik maken van wat de hersenwetenschap ons leert en onze dienstverlening daarop aanpassen. Zorgen dat je met je proces en je communicatie en begeleiding aansluit bij de mogelijkheden en onmogelijkheden van je klant.

Aanmelden Nationale Bijscholingsdag

Ook deelnemen aan deze interessante workshops? Meld je dan vandaag nog aan voor de Nationale Bijscholingsdag!

Inschrijven

Wil jij ook deelnemen aan deze interessante workshops en binnen één dag weer helemaal op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen rondom de Schuldhulpverlening? Meld je dan vandaag nog aan!