Workshops Nationale Bijscholingsdag Schuldhulpverlening

Het programma van de Nationale Bijscholingsdag Schuldhulpverlening is nu bekend! In het workshopaanbod vind je veel verschillende interessante workshops. Door deel te nemen aan deze workshops kun jij jouw kennis op het gebied van de Schuldhulpverlening verdiepen of verbreden. De workshops gaan onder meer over de actuele ontwikkelingen rondom de Schuldhulpverlening, maar je kunt ook een verdiepings- of verbredingsslag aan te brengen in jouw kennis en kunde.

Je kunt zelf kiezen aan welke workshops je deel wilt nemen. Hieronder vind je het volledige workshopoverzicht.

Ronde 1

Motiverende gespreksvoering

Door: Remko van ‘t Klooster (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

Deze workshop gaat over de intrinsieke motivatie van personen/gezinnen met problematische schulden. Waarom wil hij hulp in het oplossen van zijn schulden?
Wat is de motivatie tijdens de intake en de motivatie gedurende het schuldhulp traject.
Is de zelfredzaamheid wel groot genoeg en vragen wij als schuldhulpverleners niet te veel?

 

Mediation en ethiek in de Schuldhulpverlening

Door: Emile den Os (docent En verder)

Schudhulpverlening dient een conflict op te lossen tussen een partij dat goederen en/of diensten heeft geleverd maar waarvoor niet is betaald.  Waar de rechtspraak (Wsnp) het meer moet hebben van het principe “de ene partij heeft gelijk, de ander niet”, zoekt de schuldhulpverlener (Msnp) meer de bemiddeling. In deze zoektocht naar het beste voor beide partijen, de onderhandeling, ziet de schuldhulpverlener zich regelmatig geconfronteerd met ethische dilemma’s. Hoe de zoektocht verloopt en met welke ethische dilemma’s je geconfronteerd kan worden ga je in deze workshop te horen krijgen. 

Actualiteiten

Door: Ingrid Visser (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

Weerstand en niet meewerkend gedrag komt in het Sociaal Domein vaak voor. Als consulent heb jij namelijk regelmatig te maken met sterke emoties. In deze interactieve workshop, waarin jij leert werken met de Roos van Leary, leer jij dit gedrag te herkennen en te beïnvloeden en zo moeizame gedragspatronen te doorbreken. Met behulp van de tools uit deze workshop, krijg je grip op lastig gedrag van cliënten en kun je met iedereen een goed gesprek voeren.

 

Ronde 2

ZZP en Schuldhulpverlening

Door Remko van ‘t Klooster (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

Het aantal ZZP’ers neemt toe. In 2021 waren er 1,1 mio ZZP’ers. Eind 2022 zijn dit 1,6 mio. 1 op de 5 banen in Nederland is nu een zelfstandigen baan.
Veel ZZP’ers zijn voor de Corona pandemie begonnen en hebben het tijdens de Corona zwaar gehad.
Er zijn veel schulden ontstaan. Niet alleen van commerciële organisaties als verhuurders, leveranciers en NUTS bedrijven, maar ook van de landelijke-, regionale- en lokale overheden. Hoe ga je om met deze doelgroep?

Beslag vrije Voet en Vrij te laten Bedrag

Door Ingrid Visser (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

Iedereen die werkzaam is in de financiële hulpverlening heeft (bijna) dagelijks met inkomstenbeslag van klanten te maken.
Het is belangrijk om in de meest voorkomende situaties snel te kunnen inschatten of de beslagvrije voet van je klant klopt. De situatie van de je klant is relevant, maar óók het moment waarop de beslagvrije voet is vastgesteld. Na deze workshop kun je deze inschatting goed en snel maken.

Het vrij te laten bedrag (VTLB) is van toepassing tijdens de minnelijke en wettelijke schuldsanering en is deels gebaseerd op de beslagvrije voet. Waarom ligt het VTLB meestal hoger dan de beslagvrije voet en wat zijn de meest voorkomende correcties?

Mobility Mentoring

Door Robin Kaas (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

Verdere informatie volgt later

Ronde 3

Verbinding maken door stress-sensitieve communicatie

Door Farley van Heydoorn (Buro VAT)

Als professional weet je een goed gesprek te voeren. Maar hoe voer je een goed gesprek vanuit het oogpunt van de hulpvrager die stress ervaart?
Onderzoeken hebben laten zien wat stress voor invloed kan hebben op gedrag. Maar wat doet stress in communicatie? Hoe kan je als hulpverlener een gesprek voeren zonder te zorgen voor een stress verhoging bij de hulpvrager? Verbinding leggen met de hulpvrager en het gesprek voeren vanuit de hulpvrager zullen centraal staan in deze training.

Pragmatisch omgaan met de wet vereenvoudigde beslagvrije voet: masterclass schuldregeling opzetten

Door: Emile den Os (docent En verder)

Voor velen is de VtlB calculator een instrument dat trouw wordt ingevuld, maar weten we ook waarom zaken wel of niet moeten worden ingevuld? Begrip wat de calculator achter de schermen precies doet vergroot niet alleen het juist invullen ervan, maar vergemakkelijkt ook de uitleg naar schuldeisers én schuldenaar hoe je tot de schuldregeling bent gekomen. In deze workshop neem ik je mee in het vergroten van het begrip achter de calculator en de complexiteit van het VtlB door je handmatig (dus zonder VtlB calculator) een volledige schuldregeling op te laten stellen.

Aanmelden Nationale Bijscholingsdag Schuldhulpverlening

Ook deelnemen aan deze interessante workshops? Meld je dan vandaag nog aan voor de Nationale Bijscholingsdag Schuldhulpverlening!

Inschrijven

Wil jij ook deelnemen aan deze interessante workshops en binnen één dag weer helemaal op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen rondom de Schuldhulpverlening? Meld je dan vandaag nog aan!